Remisja może być krótka, a może być też na całe życie. Znam osobę wyleczona z mizs, która ma już 3 letnią całkowita remisje i jak narazie nie ma żadnych skutków ubocznych działania leku. Nawet nigdy nie zadawałem jej pytania czy było warto, bo odpowiedz znam.
Oczywiście Antoniu nie jestem mega zwolennikiem i hura optymistą jeśli chodzi o stosowanie leków biologicznych. Mam świadomość ich poważnych działań niepożądanych, których również sam doświadczyłem. Uwazam też ze pacjenci decydujący się na biologię mają zbyt mała wiedze na temat tych leków a lekarze udzielają raczej skąpych informacji na ten temat. Nigdy nie rozmawia się z pacjentem co będzie potem po leczeniu? Jak lek należycie nie zadziała, będzie efekt odbicia i jeszcze ciężej będzie opanować chorobę po odstawieniu leku. Co wtedy?
Zastosowanie tych leków jest trochę jak gra w ruletkę. Uda się lub będzie jeszcze gorzej... mało kto myśli o tym drugim bo pacjenci traktują leki biologiczne jako swoją jedyną szansę. Za wszelką cenę chcąc dostać się na leczenie.
Jesli chodzi o mnie... biologia stosowana 3 miesiące. Rozwalony blednik, którego do tej pory nie wyleczylem, ale znacznie się naprawił

efekty? Remisja 100% na skórze przez jakieś 5 miesięcy. Stawy poprawiły się w 50%. Nie miałem dużego pogorszenia na skórze po odstawieniu leku. Obecnie prawie remisja skóry, ale musze smarować.. stawy bola, ale sa w lepszej kondycji niż przed leczeniem... po leczeniu biologicznym minął prawie rok i choroba stawów jest, ale mniej aktywna. Czy było warto? Tak. Mimo efektu ubocznego tak. Nie żałuję i zrobiłbym to jeszcze raz.
Wolalbym żeby nasze forum nie było anty - biologiczne bo sami do końca nie wiemy czy warto zastosować lek w przypadku danego pacjenta, jak również nie wiemy czy to leczenie przyniesie poważne skutki uboczne w przyszłości. Każdy pacjent powinien mieć prawo wyboru metody leczenia, ale także świadomość działań niepozadanych,niepowodzenia leczenia i tego co nastąpi w jego przypadku.
Każdy też ma prawo iść do derma czy też reuma i zapytać o możliwości alternatywnego leczenia naszych chorób. Metody te nie mają tak dużych skutków ubocznych. Wydaje się ze sa niedoceniane przez lekarzy i pacjentów... sam nie wiedziałem ze mój reum zna tyle alternatywnych, ciekawych metod.
Pozdrawiam wojowników