W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Witam, co tu dużo gadać. Zaczęło się od kciuka, od tego czasu minely 3 lata i jedna z dłoni wygląda jak na zdjęciu. Mój tryb życia w tym czasie pozostawia wiele do życzenia, bardzo dużo alkoholu. Od tygodnia wszedłem na dietę bezglutenową, od dłuższego czasu duuużo sportu. Gdyby jeszcze nie ten stres i depresje które mi przez to towarzyszą może by sie polepszyło. Byłem u 2 dermatologów, przeszedlem przez dużo masci sterydowych które nie przyniosły żadnego efektu. Cygnolina również nie dała pokaźnej poprawy ale to może przez bardzo niskie stężenie i to że stosowałem ją niecały miesiąc.
Miałem zmiany na podeszwach stóp i jednym palcu i znikło daawno bez żadnych leków!!
a na dłoniach powolutku powolutku się powiększa i tak już 3 rok....
Proszę o jakieś słowa pocieszenia że w końcu chociaż na chwilę się to zatrzyma i cofnie i jakiekolwiek pomocne rady w walce z tym.
od ponad roku zmiany tylko na dłoniach ;/
Na 3 września mam wizytę w szpitalu.

http://oi58.tinypic.com/2zp06t2.jpg

Pozdrawiam, M.
chyba niekoniecznie nadaję sie na wróżke ;) bardziej na czarownicę :blush:
nie sądze aby ktokolwiek zapewnił cie że sie cofnie,zmniejszy,zniknie,zatrzyma :surprised:
To tak skomplikowana choroba ,że trudno nawet cokolwiek ci podpowiedziec,skoro jak twierdzisz spróbowałes wielu środków.Dlaczego ustapiło ze stóp a nie z rak? leczyłes tak samo wiec dlaczego?....no widzisz proste pytanie a ne ma odpowiedzi
Bólu ,którego nie można sie pozbyc trzeba pokochac-tak twierdzi mój reumatolog,moze niezbyt górnolotne ale prawdziwe.
Czeka cie leczenie szpitalne,moze cos poradza,z tego co sie orientuje pójda i sterydy i antybiotyk,ten rodzaj łuszczycy jest troszke inny do leczenia.Porad jak leczyc dłonie czy stopy-krostkwica dłoni i stóp-jest troszke na forum,poszukaj,powodzenia :)
Dłoń wygląda identycznie jak moja i przebieg podobny na stopach zeszło samo a dłonie po sterydach wyglądają okrutnie o bólu nie wspomnę...Ja odstawiłem sterydy i zabrałem się za zioła zobaczymy czy coś pomoże. Spróbuj wrotycz może Tobie akurat pomoże
Heh zejdzie zejdzie tak mi powiedział jeden derm. przepisał sterydy i rzeczywiście zeszło w trybie natychmiastowym... ale jak się pojawiło ponownie to ze zdwojoną siłą! czy długo teraz wiem, że całe życie prawie z tym że stopy już mam czyste samo się wyleczyło po odstawieniu wszystkich leków teraz przeszło na dłonie parę ładnych miesięcy z kilkoma przerwami.
sterydy powinno sie używac w okreslony sposób i konczyc leczenie też :surprised:
Każdy inny i nie ma pewnosci iz cos u jednego zadziała na drugiego.
Łuszczyce dlatego tak cięzko sie leczy bo nie ma zadnych,powtarzam żadnych zalecen,leków,metod,sposobów dla wszystkich jednakowych,kazdy z nas szuka na własną rekę :)
Nawet to co raz sie u kogos sprawdziło ,moze już wiecej sie nie powtórzyc.
Ziołolecznictwo to alternatywna metoda,moze byc skuteczna ale tez moze spowodowac pogorszenie ,zioła nalezy odpowiednio stosowac a co najważniejsze odpowiednio dobrac,to leczenie intuicyjne wiec tez powinno sie oddac w rece ludzi co sie na tym znaja(zielarze,Ojcowie Bonifratrzy).Nie każde zioło dla każdego :notguilty:
Witam, mały update :)
Idzie ku dobremu mimo że jesień a zawsze mi się pogarszało na tą porę :)
Całkowita zmiana trybu życia - tylko zdrowe jedzenie, praktycznie zero glutenu, smarowanie dermovate raz na 2-3 dni w proporci 1 do 3 z Lipobase (1 dermo , 3 lip) czyli minimalna ilosc.
Dużo sportu (zacząłem uprawiać biegi górskie - idealny sposób na walkę z codziennym stresem).

Efekt jak na zdjęciu w linku, duuużo lepiej :)

http://i58.tinypic.com/jl5n3c.jpg

a tutaj jeszcze sprzed 2 miesiecy fotka:
http://i60.tinypic.com/o93hqr.jpg