W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 jacek
Na wstepie pisze ze to NIE JEST SPAM!

poprostu wole 2 watki zrobic niz wszystko w 1

Byl wczesniej leczony sterydami oczywiscie.... i doszlo do tego ze wyglada strasznie...
otoz brat wrocil z zagranicy oczywiscie tez ma luszczyce.... i wyglada bardzo zle!
głowa to poprostu jedno wielkie czerwone ogniska doslownie cala glowa jest czerwona...
na nogach i posladkach duzo pojedynczych plamek i rowniez na 2 paznokciach wystepuja u niego zmiany...
twarz tez jest bardzo czerwona i wysuszona oczywiscie piecze cały czas...
no wiec moglby ktos ladnie doradzic rozpisac przykladowo:

-nogi 2 razy dziennie blablabla

-glowa blablabla

narazie daje mu co moge twarz zel z zywokostem ,krem nivea itp...
najwyzej moze trzeba bedzie sie zastanowic nad szpitalem...

Bardzo prosze o pomoc bo ja jestem laikiem narazie w luszczycy a chciałbym mu jakos doradzic i pomoc... dermatolodzy w miescie odpadaja bo tylko znaja sterydy i nic konkretnego nie potrafia przepisac...
Awatar użytkownika
 henia
Jacek nie da rady bez lekarza, musi na niego zerknąć. Jeżeli to wygląda tak źle jak opisujesz, to szpital wart poważnego zastanowienia. Kąpiele mu rób, i nawilżanie/natłuszczanie na maxa. Lekarz obowiązkowo. Proszę :*
 euterpe
Też uważam, że nie ma nic lepszego niż szpital jeśli zmiany są rozległe. Z tego co piszą tutaj doświadczeni w walce w szpitalu wychodzi się na prostą więc lepiej nie tracić czasu i nerwów :) Trzymam kciuki.
Awatar użytkownika
 szater
Jacek jak rozumiem Ty majac 16 lat leczysz sie na własna reke a teraz jeszcze bedziesz leczył brata?Sadze ze pomimo wszystko powinien was obejrzec lekarz i podjac decyzje o leczeniu...moze faktycnie szpital byłby najlepszym wyjsciem.odpisalam ci na PW ale do konca nie jestem przekonana do twojego pomysłu :notguilty:
 jacek
tak byłem u prawie wszystich dermatologow w jaśle i nic wszedzie to samo elocom,dermowate i reszta tego syfu...juz 1 raz sie zraziłem jak powiedzialem ze chce cos niesterydowego to pani dermatolog sie popatrzyla i powiedziala ze innych nie ma... no to wtedy postanowilem miec wyje**** na nich i zaczac samemu...no coz ale mniejsza z tym...
brat prawdopodobnie zaliczy jeszcze w tym tyg szpital wiec byc moze to cos da...
jutro mama bedzie dzwonic i pytac...

no to ja sam tez nie wiem co mam robic ani tak ani siak... jakos tak kijowo z tym wszystkim...isc do jakiegos dermatologa znowu czy nie??

*co do tej cygnoliny jak pisalem ci pw to jednak sie wstrzymam, od dzis proboje z tym daivonexem tylko mam go w kremie a nie w plynie... mozecie powiedziec jak go stosowac? czy moge go smarowac np. na noc czy ma byc na skorze kilka godzin tylko...

*moze znacie jakichs lepszych dermatologow na podkarpaciu?
Awatar użytkownika
 puma
daivonex możesz zostawić na np na noc na skórze, nie musisz zmywać, tylko to dosyć wysusza skórę i trzeba ją nawilżać.
 Ritah
*moze znacie jakichs lepszych dermatologow na podkarpaciu?[/quote]

Ja mogę Ci powiedzieć z własnego doświadczenia, że właśnie w Jaśle w szpitalu zrobili mi wycinek chorej skóry i wysłali do badania i owszem przez cały czas byłam tylko smarowana wazeliną, ale gdy przyszedł wynik wycinka wtedy okazało się, że to jednak łuszczyca (ponieważ jest dużo chorób skóry o podobnych objawach zewnętrznych) Moja łuszczyca też nie jest taka typowa, ponieważ mam zaatakowane stopy pod spodem, dłonie od wewnątrz, łokcie i kostki. Skóra swędzi robi się twarda i pęka, że stanąć nie można, nie ma takiej typowej łuski, która odpada. Drugi raz byłam w szpitalu Tarnowie, ale już z tym opisem wycinka skóry, który dostałam przy wypisie w Jaśle i tam zaczęto dopiero smarowanie maścią z cygnoliną. Jest na tyle poprawa, że mogę chodzić i zmiany są dużo mniejsze. Teraz maści przepisuje mi lekarz rodzinny a z tego forum nauczyłam się jak się smarować i dbać w sposób szczególny o skórę. Żaden lekarz mi tego nie powiedział czego się tutaj dowiedziałam.
Ale trzeba dużej wytrwałości. I wydaje mi się że w Jaśle są dobrzy dermatolodzy, a może trzeba iść na wizytę prywatną i spokojnie porozmawiać nad sposobem leczenia? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
 szater
Ciesze sie bardzo bo troszke mi to hardkorowo wygladało ;)
Jacek a moze zróbcie taki myk...zobacz kto jest ordynatorem na dermatologi u was i idzcie z bratem do niego prywatnie i moze wtedy uda sie dostac na oddział,tam ustala jakies konkretne leczenie...tak sobie głosno mysle :notguilty:
 jacek
*Ritah no tak sie sklada ze bylem u wiekszosci dermatologow PRYWATNIE i nic z tego nie wyszlo caly czas jedno i to samo...najlepsza byla pani dr.Sanocka bo rozmawia po ludzku itp. a nie jak inni na odwal sie...

no wiec tak zdecydowałem z bratem ze sprobojemy samemu bo po co mamy wydawac kase na wizyte jak i tak przepisze sterydy... jedziemy narazie na zelu z zywokostem, clobazie,daivonexie,cocoisie i juz widac znaczna poprawe,skora glowy z dnia na dzien wyglada lepiej...zamowilem tez BIOARPIL ale to juz na te plamki brata na posladkach i nogach...
do tego kupiłem zioła których uzyje do robienia specjalnej herbatki (przepis z ksiazki zielarskiej) za jakis czas zobaczymy efekty...jak cos to napisze przepis i co i jak.

Dziekuje bardzo za wskazowki i pomoc POZDRAWIAM :)
Awatar użytkownika
 szater
Przyznam sie szczerze że jak na 16 latka....wielkie zaangazowanie :* malo ze leczysz sie sam to jeszcze dbasz o brata...a ze sie tak zapytam on starszy czy mlodszy jest?
Powodzenia a w razie czego pytaj... :D