W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Awatar użytkownika
 wikiflaa
Witam mam zmiany na łydkach wielkości 5 groszówki i na łokciach.
Zaczęłam stosować cocois na początku nie było efektu zaledwie po dwóch tygodniach może trzech zmiany się zrobiły bardziej czerwone i swędziały. po tygodniu od tego efektu zobaczyłam że zmiany pięknie sie goją i niektóre były koloru skóry jakby oblepione cienką folią.
wręcz niewyczuwalne, ewidentnie było widać efekty i byłam mega szcześliwa, po czym mijają 3 dni i zmiany znowu się zrogowaciały znowu swędzą i zaczynają czerwienić się. To w końcu działa? czy szkodzi? nie wiem już co robić tracę cierpliwość.

Maścią smaruje na noc, czasami w dzień,
natomiast w dzień nawilżam skórę.
Kiedyś powiedział mi dermatolog że jak swędzi i jest czerwone to się goi, ale forum ewidentnie temu zaprzecza. :/
Czy mam dalej smarować cocoisem?
Czy to jest normalne?
Awatar użytkownika
 antonia
wikiflaa pisze:, po czym mijają 3 dni i zmiany znowu się zrogowaciały znowu swędzą i zaczynają czerwienić się. To w końcu działa? czy szkodzi?
To tak jakbym widziała siebie gdy próbowałam leczyć się cocoisem. Moje leczenie trwało dłużej, do momentu, gdy zmiany zaczęły puchnąć i boleć, wtedy przerwałam leczenie.
Wydaje mi się, że dobrze zrobiłam zmieniając maści, ale może ktoś ma z cocoisem większe doświadczenie i potrafi więcej na ten temat powiedzieć. :)
Awatar użytkownika
 Paweł
Z Cocoisem wiele osób ma problemy, bo z początku jest zaostrzenie objawów. Też tak miałem raz i nie tylko ja. Musisz poobserwować siebie. Skoro było przez chwilę lepiej to możliwe, że działa, tylko czasu potrzebuje więcej.
Awatar użytkownika
 wikiflaa
teraz zauważyłam takie zjawisko jak rozdzielenie się moich zmian na 5 kropek małych z jednej dużej, nie wiem czy to dobrze czy źle, ale nadal są zgrubiałe. często przeszkadzał mi świąd kupiłam dzisiaj linomag i jak ręką odjął może wspomoże ten cocois.
 ivy
Witam,

mam pytanie. W piątek kupiłam Cocois, przed użyciem oczyściłam skórę płynem Borasol. Cocois zastosowałam go w piątek, sobotę (2x), wczoraj w niedzielę 1x, za każdym razem zostawiałam na około 2 godziny, po czym zmywałam z nogi (płyn pod prysznic Mediderm) i nawilżałam od razu po wklepując w nogę krem Mediderm - mam 2 placki na łydce o wielkości +/- 5 cm :( początkowo stwierdziłam, że wygląda lepiej i złożyłam nadzieję w tej maści, ale...
wiem, że to dopiero początek i muszę uzbroić się w cierpliwość, ale zauważyłam, że potem z takiej jaśniejszej plamy bez skóry wraca znowu łuska... :( czy coś robię nie tak? Czy tę maść należy zostawiać na dłużej, bądź może po nałożeniu przykrywać jakąś folią spożywczą dla lepszego działania?

Proszę o pomoc... kolejny rok walczę z ł., zaraz znowu będzie lato, a ja znowu będę chodzić w długich spodniach :(
nie jestem osobą niestety na tyle odważną, żeby się nie przejmować i wyjść wśród ludzi z takimi plamami na nodze. Kiedyś jeszcze chodziłam na basen. Teraz nawet o tym nie myślę.. :(
 Plinka
Witaj ivy :)
Leczenie cocoisem może być dość długie, trzeba cierpliwości. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym tak: wieczorem kąpiel najlepiej z dodatkiem soli bo dobrze złuszcza, potem jako, że nogi łatwo zafoliować :D to posmarować cocoisem na całą noc pod folię, rano zmyć i nawilżać/natłuszczać w ciągu dnia.
powodzenia :)
Awatar użytkownika
 szater
Moze tak tylko dodam że skoro dziąłaja na ciebie dziegcie(a nie każdy "idzie" na leczenie)to zamiast cocoisu zaproponowałabym ci prodermine,jest to dziegc o silniejszym stezeniu niż cocois,smierdzi bardzo,brudzi ale zdecydowanie efekty sa szybsze niż po cocoisie.Fantastycznie mozesz jeszcze wspierac leczenie innymi dziegciami ,fajnie sprawdza sie balsam dziegciowy i koncentrat z Lawendowej Szafy,puma stosowała od nich jeszcze szampon ja zakupiłam go takze dla syna ale jeszcze nie przetestowalismy. :)

http://lawendowaszafa24.pl/pl/c/Dziegc-brzozowy/308
Awatar użytkownika
 henia
ivy pisze:[...] ale zauważyłam, że potem z takiej jaśniejszej plamy bez skóry wraca znowu łuska... :( czy coś robię nie tak? Czy tę maść należy zostawiać na dłużej, bądź może po nałożeniu przykrywać jakąś folią spożywczą dla lepszego działania?[...]
Robisz wszystko ok. Cocois to dziegć a jako taki, bardzo ale to bardzo wysusza skórę. Dlatego podczas leczanie się nimi w sensie dziegciami, trzeba bardzo czesto nawilżać i natłuszczać skórę.
Brak narastania łuski na zmianach, to u mnie pierwszy symptom leczenia się zmian - to tak po 2-3 tyg., od rozpoczęcia leczenia się mam. Tylko, ze ja leczę się proderminą i to o większym stężeniu. Powodzenia :)
 ivy
Witajcie,

dziękuję Wam bardzo serdecznie za wszystkie wypowiedzi. Kiedy jestem w domu staram się cały czas nawilżać zmiany, w pracy trochę gorzej.
O tym specyfiku Prodermina nie słyszałam wcześniej, czy to jest maść robiona na receptę?
Cygnolinę stosowałam ale na mnie nie podziałała.. za to cocois kiedy zostawiam na nodze na 2h, zmywam i zmiany wydają się jakby lepsze, bledsze, tylko potem jakby łuska wraca, uzbroiłam się w cierpliwość bo to dopiero początek :)
na pewno nie tracę nadziei. Próbuję już wszystkiego, kiedy noszę długie spodnie to mi to nie przeszkadza, gorzej kiedy przychodzą gorące temperatury, większość osób wskakuje w krótkie spodnie, spódnice i sukienki a mnie ogarnia gorycz i żal...
ale nie tracę nadziei, że pewnego dnia uda mi się (przynajmniej na czas letni) pozbyć koleżanki Ł.
Czy warto dodać do leczenia solarium?

Pozdrawiam Was cieplutko!
Awatar użytkownika
 henia
ivy pisze:[...] O tym specyfiku Prodermina nie słyszałam wcześniej, czy to jest maść robiona na receptę?[...]
Prodermina, na spory okres czasu, została wycofana z obrotu,w tym z produkcji. Od ok. 2 lat jest już obecna w aptekach(nie wszystkich).
Jest to ta sama smoła z węgla, co w stosowanym przez Ciebie cocoisie.
Prodermina to maść recepturowa, refundowana; mamy wiec mozliwość modyfikacji - tak stężenia dziegcia w niej, jak i podloża na którym on będzie robiony.

Myślę, że jeżeli już zaiwestowałaś w cocois, to go po prostu trzeba wykorzystać. Potem bedziesz miała wybór - co do dziegci.

Jeżeli chodzi o solarium, to ostrożnie. Dziegcie są bardzo czułe na słoneczko, możesz się poparzyć.
Aczkolwiek leczenie skojarzone - prodrmina i lampy daje doskonałe efekty.

Osobiście zmiany leczone proderminą wystawiam na dzialanie słońca, ale uważam bardzo. Powodzenia :)