Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 magdalen
Czy ktoś z Was stosował Protopic? Jak dla mnie jest super tylko trochę droga i na receptę ale naprawdę polecam.
 Ritah
A ten Protopic to maść czy jakiś płyn? I proszę o podanie ceny. Bo mnie p. doktor rodzinna przepisuje o co ją poproszę to może i ten protopic mi przepisze.
Awatar użytkownika
 Paweł
Ja nie stosowałem, ale z tego co wiem to jest jeden z lepszych/nowocześniejszych leków niesterydowych, dlatego taki drogi ;) Niektórym pomaga, ale to zależy od człowieka. Fajnie, że w Twoim wypadku dobrze się spisuje :)

Ritah Protopic to maść. Nie wiem dokładnie ile kosztuje, ale zwykle leki tego typu wahają się w granicach 70-140 zł za małą tubkę. Tak sobie nazwałem tego typu... chodzi o te nowocześniejsze ;) Jeśli macie ochotę można poczytać w serwisie o maści Protopic.
 magdalen
Dokładnie Pawełku (Ty to chyba wszystko wiesz)! Protopic jest maścią. Za tubkę a właściwie tubeczkę trzeba zapłacić 65-70 złotych (zależy od apteki) ale starcza na dość długo ponieważ smaruje się nią niewielkie powierzchnie jak twarz, szyja, dekolt, miejsca za uszkami. Dla mnie jest rewelacyjna. Protopic jest dostępna w dwóch stężeniach - ja mam 0,1% - warto spróbować - dla mnie rewelacja!
 Ritah
Dziękuję za te wiadomości, przeczytałam również serwis o tej maści i już wiem dużo więcej. Ja narazie stosuje cygnolinę, ale już mi sił brakuje do tego malowania i zmywania a te grudki trochę mniejsze ale ciągle są i to w dodatku mnie swędzi. Wiem, że nie wolno drapać, ale czasem mam ochotę zedrzeć to do samej kości. Smaruję wtedy maścią z hydrokortyzonem 1%, - steryd - i staram się często nie używać, ale czasem muszę żeby nie zwariować.
Awatar użytkownika
 Paweł
Magdo, bo ogólnie to nie powinno się stosować Protopicu na duże powierzchnie, bo wówczas bardziej przenika on do krwioobiegu, a jest to lek osłabiający układ immunologiczny. No i jeszcze jedno - ja nie wiem wszystkiego i tego nikt nie wie :D ale staram się edukować ;)

Ritah myślę, że wytrzymasz :) Głowa do góry, a jak chce Ci się drapać to drap wszędzie tylko nie w miejscach gdzie masz zmiany :D
Awatar użytkownika
 Piołun
Testowałem niedawno z mascią Protopic 0,03 i kremem Elidel .
Zero reakcji. Strasznie drogie a w moim przypadku nieprzydatne zupełnie.
 dora1000
Próbowałam także tej maści , ale żadnych efektów, ale dla innych może okazać się zbawienna.
Awatar użytkownika
 Bella
Paweł pisze:
Ritah Protopic to maść. Nie wiem dokładnie ile kosztuje, ale zwykle leki tego typu wahają się w granicach 70-140 zł za małą tubkę.
no cena do 70 zł to norma... chociaż ja znlazłam aptekę, gdzie protopic jest po 30 zł... też go sobie chwalę. genialna maść ;)
Awatar użytkownika
 szater
...mała to mało powiedziane...kupiłam wczoraj....w promocji 10g-stęzenie 0.1% (jest jeszcze dostepne bardzo słabiutkie 0.03%)-59zł :devil:
Jest to srodek immunomodulujacy....takie leczenie biologiczne zewnętrzne,bardzo duzo skutków ubocznych...wspominaja tez o raku skóry i chłoniaku...nie wiem czy gra jest warta swieczki...moze jak ktos ma cos pilnego ....a wysypana twarz czy rece...niewielkie obszary...
Staram sie wszystkiego popróbowac aby udzielac w razie czego konkretnych odpowiedzi...... :D
Znam dużo bezpieczniejsze ,tansze i skuteczniejsze srodki.....
Połaczenie Elidelu z Protopicem....to tez mistrzostwo swiata...dwa leki z tej samej grupy o działaniu immunomodulującym (lek immunosupresyjny miejscowy).....to jak dwa sterydy nakładane jeden na drugi.....i na koniec sie okazuje ze nie działaja....