Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 kalus
Cześć, dziś otrzymałem receptę na wymienioną w tytule maść Pimafucort, o ile wyczytałem jest to steryd sceptycznie podchodzę co do ewentualnego stosowania. Czy może ktoś stosował tą maść?
Awatar użytkownika
 szater
generalnie jest szkoła ktora mówi żeby sterydow nie kłasc w fałdy skorne...moze znajdziesz cos ziołowego o podobnym działaniu....z drugiej strony jezesz uzyjesz tego sterydu pare razy pewnie nic wielkiego sie nie stanie....w koncu lekarz ci to zaordynował ,widział co jest ....spokojnie...spróbuj...sterydy tez wunaleziono aby pomagały...czasami nie ma wujscia :)
Awatar użytkownika
 marta_z-j
ginekolog mi to kiedyś przepisał na miejsca intymne -w tamtym czasie leczenie było niezwiązane z łuszczycą. Nie stosowałam długo bo zrobiło się lżej i odstawiłam (ale oczywiście poprawa była tylko na jakiś czas i gin. uznał że dolegliwości są przez łuszczycę i kazał mi dermovate smarować czego nie zrobilłam bo się bałam i zasięgnęłam opinii innych osób które mi to odradziły) a teraz "tam" używam codziennie Linomag i wszystko się uspokoiło. Zmian łuszczycowych na ciele Pimafucortem nie smarowałam.

właściwie to jakiem "mocy" sterydem jest ten lek? ale chyba nie jest za mocny?
Awatar użytkownika
 szater
"Pimafucort dzięki zawartości 3 substancji czynnych działa grzybobójczo, bakteriobójczo oraz przeciwuczuleniowo. Preparat łagodzi stany zapalne oraz świąd związany z zakażeniami skóry. Neomycyna jest silnym antybiotykiem z grupy aminoglikozydów. Działa na wiele szczepów bakteryjnych wywołujących zakażenia skórne. Hydrokortyzon działa przeciwuczuleniowo i łagodzi świąd. Natamycyna działa grzybobójczo."(http://www.doz.pl/leki/p2936-Pimafucort
Awatar użytkownika
 Paweł
marta_z-j pisze:właściwie to jakiem "mocy" sterydem jest ten lek? ale chyba nie jest za mocny?
Hydrokortyzon zawarty w tym leku jest jednym z najsłabszych sterydów.
Awatar użytkownika
 henia
Stosuję Pimafucort, i to w postaci zawiesiny jak i maści. U mnie sprawdza się on pięknie, szczególnie na skrzydełkach nosa i w brwiach. Być może po prostu tam nie mam ł, a tylko zmiany grzybicze. pojawiają się one okolicznościowo, i nie są uciążliwe w leczeni.
Według moich wieści, przy ł. mogą występować też zmiany grzybicze. Dlatego ja stosuję ten lek.
Awatar użytkownika
 marta_z-j
to fajnie że jest słabiutki bo całkowicie zamierzam odstawić dermovate a w razie ostateczności planuję właśnie jakiś słabiutki steryd, w domu poza Pimafucortem mam jeszcze Locoid lipocream - wiecie który jest słabszy?
Awatar użytkownika
 marta_z-j
co prawda nie widzę pimafucortu ale pewnie on się liczy jak hydrokortyzon w każdym razie tabela rewelacyjna i tym bardziej nie rozumiem czemu na samym początku walki z chorobą dostałam najsilniejszy lek (dermovate) :devil: