Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 Marcin25
Witam. Od kilku miesięcy borykam się z dużą ilością grubego suchego naskurka, stosowałem masci robione ale no nie było zbyt długotrwałego efektu naskurek stał się dość gruby szczególnie w okolicach kolan. Znacie jakieś masci nawilzające, natłuszczające coś by sie pozbyć tych "strupków ". Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
 Paweł
Do tego celu stosuje się maści złuszczające - salicylowe, salicylowo-siarkowe, z mocznikiem. A dopiero jak zejdzie łuska należy rozpocząć leczenie innymi maściami. Bo tak, to przez skorupę one nie mogą się przedostać i nie działają.
Awatar użytkownika
 szater
można tez zastosowac ziołowa lub solna kąpiel a potem zetrzeć peelingiem,też zrobionym przez siebie-sól gruboziarnista+ olej

PS
przez ten...NASKÓREK...początkowo nie wiedziałam o co chodzi xd
 Marcin25
Mam jeszcze do was pytanie może zna ktoś dobrego dermatologa w woj pomorskim byłem wczoraj u swojej p. doktor ale ona jak zwykle zapisuje jedno i to samo tylko cygnolina i to jeszcze w takiej ciemnej brudzacej i smierdzacej formie... Lekarz rodzinny nie zapisze mi zadnej masci robionej nawet jak daje mu skład chce tylko cos na ten suchy naskurek, pracuje fizycznie na budowach a nie mozność zgięcia kolan troche mi przeszkadza w zyciu :/
Awatar użytkownika
 szater
Marcin25 pisze:Mam jeszcze do was pytanie może zna ktoś dobrego dermatologa w woj pomorskim byłem wczoraj u swojej p. doktor ale ona jak zwykle zapisuje jedno i to samo tylko cygnolina i to jeszcze w takiej ciemnej brudzacej i smierdzacej formie... Lekarz rodzinny nie zapisze mi zadnej masci robionej nawet jak daje mu skład chce tylko cos na ten suchy naskurek, pracuje fizycznie na budowach a nie mozność zgięcia kolan troche mi przeszkadza w zyciu :/
Znam wszystkie rodzaje masci i pasty cygnolinowej ale żadna nie ma wersji czarnej...czarna i smierdząca jest PRODERMINA...a to cos innego :P