Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Awatar użytkownika
 szater
Ja powielac odpowiedzi nie bede,wiekszosc juz wytłumaczyłam w postach.Dawkowanie poszczególnych leków biologicznych jest z góry ustalone normami dla danego programu(programy nie sa ogólnodestepne-informacje pochodza od chorych stosujacych dany-konkretny lek)jeszcze jedną wazna sprawa jest stan finansowy panstwa oraz szczegółowe wytyczne NFZ dotyczace podawania leków biologicznych ale takze tak prozaicznych jak długosc pobytu w placówce medycznej,ponowna mozliwosc hospitalizacji chorego o tym samym nr.chorobowym.Sytuacja dla nas chorych mieszkajacych w Polsce jest jasna i oczywista...ludzi z drugiej półkuli pewne procedury dziwia a czasami wydają sie wrecz niemozliwe.
znalazłam taki oto link do w/w preparatu gdzie podane jest stosowanie:
http://leki-informacje.pl/lek/epar/403,enbrel.html
 Gandalf
Dr Wisłowska od lat przeprowadza badania dopuszczające preparaty biologiczne do leczenia.Osiem tygodni to także (może być) typowy interwał dla takich prób. Pani doktor przeprowadzała (wtedy nowatorskie) doświadczenia z leczeniem łuszczycowego zapalenia stawów ,podając Enbrel skojarzony razem z metotreksatem.Enbrel podawano 2 razy w tygodniu,metotreksat raz.Czyli chorym aplikowano cosik 3 razy w tygodniu.Piszę cosik ponieważ równie dobrze mogło być to placebo- robiono także "ślepą próbę".Koleżanka -królik doświadczalny ,zapamiętała Enabrel, oraz trzy razy w tygodniu zastrzyki.To było lata temu ,pamięć jest zawodna, taką nieścisłość można wybaczyć.Taka niedokładność, to też za mało ,aby kogoś oskarżać o kłamstwo.
"Stan finansowy państwa oraz szczegółowe wytyczne NFZ dotyczace podawania leków biologicznych" nie mają tu zastosowania ponieważ badania były finansowane przez producenta.
Awatar użytkownika
 henia
Co do doświadczeń AB, mam już swoje zdanie. Ale skoro uczę się, to teraz mam nadzieję trochę zaczerpnąć wieści...od Ciebie Gandalf.
Czyli Swoją wypowiedzią tu, chcesz mi powiedzieć, że: mogę podjąć leczenie na zasadach nie wiadomo jakich? gdzie będą aplikować mi, co chcą i jak chcą, nie informując mnie przy tym o takim eksperymencie? i jeszcze na dodatek, wypisując mnie do domciu, napiszą w wypisie... nieprawdę? Uściślając w myśl twojej teorii: aplikowali mi lek biologiczny-enbrel+ metotreksat +placebo, a w wypisie napisali: leczona 3x w tyg. enbrelem? tak może to działać, powiadasz? Czyli na rolę króliczka doświadczalnego też, nie ma potrzeby wyrażenia mojej zgody, powiadasz?

Oczywiście, w tym momencie nie dyskutuję tu, o tym co zapamiętała AB; tylko o tym, co ona ma na wypisie.
I żeby była jasność, nikt tu nikogo nie oskarżył o kłamstwo. Próbowaliśmy tylko wyjaśnić ciemności. Ty jakby Swoją wypowiedzią tu, słowo to, wprowadziłeś do tutejszej retoryki.
Awatar użytkownika
 szater
"Stan finansowy państwa oraz szczegółowe wytyczne NFZ dotyczace podawania leków biologicznych" nie mają tu zastosowania ponieważ badania były finansowane przez producenta.[/quote]

BADANIA TAK ALE POBYT W SZPITALU NIE ,WSZELKIE PROCEDURY SA BARDZO SCISLE PRZEDSTAWIONE.O TYM WIE KAZDY KTO MIESZKA W POLSCE I TU KORZYSTA Z LECZENIA SZPITALNEGO.
 Gandalf
henia pisze:Uściślając w myśl twojej teorii: aplikowali mi lek biologiczny-enbrel+ metotreksat +placebo, a w wypisie napisali: leczona 3x w tyg. enbrelem? tak może to działać, powiadasz? Czyli na rolę króliczka doświadczalnego też, nie ma potrzeby wyrażenia mojej zgody, powiadasz?
Dokładnie.Pamiętaj że sprawa dzieje się w 2004(?) roku.Badania nie przeprowadzają koncerny farmaceutyczne bezpośrednio.Wynajmuje się wysoko wyspecjalizowane w tym "kliniki".To są ogromne pieniądze.Firmy aby zmniejszyć koszty własne organizując takie próby w Afryce,w Indiach czy też w Europie wschodniej.Często są to są to półlegalne,nielegalne praktyki gdzie chory,ani szpital gdzie się to odbywa nie wiedzą że pod przykrywką leczenia odbywają się badania.Wystarczy spojrzeć w raporty NIK.Z publikacji koncernów wynika że badań leków biologicznych przeprowadzono w kraju przynajmniej kilkanaście.Nie było oficjalnych naborów,a chorzy którzy byli leczeni pisali na forach o tym że się "udało załapać", lub o "dziwnych ,niezrozumiałych zasadach".Czy byli więc świadomi w czym biorą udział?
szater pisze:WSZELKIE PROCEDURY SA BARDZO SCISLE PRZEDSTAWIONE.O TYM WIE KAZDY KTO MIESZKA W POLSCE I TU KORZYSTA Z LECZENIA SZPITALNEGO.
Oto jak wyglądają te "ścisłe procedury".

"Rzeczpospolita" ujawnia nieprawidłowości związane z lekarstwami używanymi do badań klinicznych wykryte przez Najwyższą Izbę Kontroli w szpitalach w latach 2006-2008. "
"Uniwersytet Medyczny w Poznaniu znalazł się w niechlubnej czołówce uczelni, w których Najwyższa Izba Kontroli stwierdziła liczne nieprawidłowości związane z organizowaniem badań klinicznych (leków i sprzętu medycznego) w szpitalach."

"Publiczne szpitale kliniczne zamiast zarabiać na komercyjnych badaniach, zlecanych przez producentów leków i sprzętu medycznego, ponosiły ich koszty. Wynikające z tego straty NFZ są trudne do oszacowania - powiedział prezes Najwyższej Izby Kontroli Jacek Jezierski."

"Rektorzy uczelni medycznych tworzyli nierzetelne raporty. Minister Zdrowia nie weryfikował ich treści. Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych nie kontrolował sytuacji z powodu przestarzałych narzędzi informatycznych. Z kolei komisje bioetyczne nie potrafiły dostrzec, że uczelnie, które podejmowały się zadań typowych dla ośrodka badawczego, w istocie takimi ośrodkami nie były. Koszty badań ponosiły szpitale kliniczne i NFZ, natomiast przychody z tego tytułu uzyskiwały uczelnie medyczne i konkretni badacze."
Awatar użytkownika
 henia
Gandalfie, powiem szczerze, że dyskusja tu, zaczyna dla mnie podążać w kierunku, którego nie lubię w tematach pomocowych, czyli gdybania, czy co by było gdyby.
Ten nurt, którym tu podążasz jest dobry w sensie pouczający ale on nic, w moim odczuciu oczywiście, nie wnosi do tematu a nawet rzekłabym, gmatwa go i z lekka jakby przyciemnia. To forum ogólnodostępne, nie stricte naukowe. Rozmawiamy tu: jak zadziałać, żeby sobie pomóc, czy gdzie tej pomocy ewentualnie szukać.
W mim odbiorze, żeby w pełni świadomie takiej pomocy komuś udzielić, trzeba dokładnie zrozumieć a o co chodzi? stad pytania, dopytywanie czy, czasem żarliwsze dyskusje; wszak dogadujemy się li tylko za pomocą słowa. Tu nie chodzi o żadne dopatrywanie się kłamstwa i to nie jest też żadne wścibstwo moje. Nie potrafię pokumać pewnych faktów, pytam? i tyle.
Dziewczyna ma problem z diagnozą, lekarzami, leczeniem. Dostała namiary no tego, kto może jej pomóc rozwiązać te problemy ale też ewentualnie naświetli, to co jest jeszcze do naświetlenia. Zechce skorzystać, skorzysta, nie, to jej wybór i takie jej prawo. Spraw prościutka jak strzałka, rzekłabym.
W propozycji skorzystania z opinii kogoś innego niż Szater, też proszę nie upatruj się jakiś szczególnych zawiłości. Panie weszły Tu w dość intensywną wymianę poglądów.... różnych i porady, których tu udziela Szater, mogą być niekoniecznie, przez AB, odebrane jako życzliwe. Tyle ode mnie w temacie. Pozdrawiam :D
 ania
Akademia Medyczna we Wrocławiu przyjmuje właśnie chętnych na program terapeutyczny leczenia lekami biologicznymi łuszczycy. Program rusza pod koniec września ale teraz zbierają chętnych. Całość leczenia i badania jest refundowana, zwracają również koszty dojazdu. Wiem bo właśnie zaczerpnęłam informacji i wpisałam się na listę chociaż nie mam pojęcia czy dobrze zrobiłam. Podaję namiary dla chętnych dr n. med. Łukasz Matusiak
(tel. do Kliniki: 71/784-22-86 /sekretariat/)
luke71@interia.pl
 ania
Aha i jeszcze kwalifikują się osoby u których łuszczyca zajmuje min.10 % powierzchni ciała ( wreszcie się gdzieś kwalifikuję ;) i to jeszcze parę osób bym mogła obdzielić ;)) Wymagają stawiania się co miesiąc na kontrolę do szpitala. Napiszcie co myślicie o tym całym biologicznym szumie. Wciągnął mnie bo na tegoroczne wakacje musz chyba sprawić sobie mnisi habit, taki z baaaaaaardzo długimi rękawami i kapturem ;)
Awatar użytkownika
 Paweł
Jeśli nic na Ciebie nie działa i nie pomaga to warto spróbować leków biologicznych. A skoro masz szansę to próbuj, bo niełatwo zakwalifikować się na takie leczenie.
Awatar użytkownika
 szater
pOMIMO WSZYSTKO UWAZAM ZE ZAJECIE 10% CIALA TO CHYBA ZA MAŁO ABY WPROWADZIC TERAPIE BIOLOGICZNA BARDZO DROGA I bardzo niebezpieczna dla zycia i zdrowia.Sa pewne procedury które nalezy przejsc,wyniki badan,poziomy tych wynikow i wiele wiele róznych czynnikow.Leczenie biologiczne to tez nie jest cud nad cuda,jak kazda metoda moze nie przyniesc oczekiwanych efektow a juz napewno nie spowoduje "wyleczenia" bo takiej mozliwosci nie ma.jezeli ktos mysli ze po podaniu paru zastrzykow znikna wszelkie obiawy choroby i...nastąpi bardzo znaczna poprawa...to jest w bledzie.Moze tak sie zdarzyc ze nie zadziala,poprawy nie bedzie a nawet jezeli juz to po zaprzestaniu leczenia...moze sie cofnac do stanu wyjsciowego.Dlatego proponowałabym spokojne rozważenie za i przeciw.To nie jest bezpieczna terapia,nieszkodliwa i dAJACA 100% SUKCESU.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9