Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
Cześć, chciałam zapytać czy ktoś z was miał taki przypadek. Na łuszczycę zachorowałam jako 11 latka. Dziś mam 44 lata. Przez większość dorosłego życia mam czysta skórę, co jest związane z trybem życia jaki prowadzę i bardzo restrykcyjne dietą. Pojawiło się zapalenie stawu biodrowego. Przypuszczam, że to łuszczyca stawowa. Skóra wciąż w idealnym stanie, wyprowadzona z rzutu który miał miejsce po śmierci bliskiej mi osoby. Przypadki osób, które znam, które są w remisji, mają remisję obu tych chorób albo żadnej. Czy ktoś z was ma jak ja?
Polecam sporo filmów na youtubie o ŁZS i sposobach diagnozy np:
https://www.youtube.com/live/OxkPGm84w24?feature=share

Z tego co wiem, w przypadku kiedy masz łuszczyce to jesteś naturalnie w grupie ryzyka, szanse zwiekszają nawracające zapalenia oczu oraz luszczyca paznokci. Jednak najczesciej manifestuje się od 7 do 12 lat po ujawnieniu luszczycy - tutaj twój przypadek nie pasuje.

Mnie akurat bardziej interesuja jak się rozwija ŁZS, łuszczyca pojawila się u mnie w wieku 29 lat, a majac 35 lat zauważyłem delikatne zmiany na paznokciach. Nie wiem jaki procent zachorowań prowadzi do poważnych konsekwencji i wyraźnym obniżeniem jakości życia. Czy są lekkie i ciężkie przypadki i czy różnicą między nimi jest tylko czas - czyli czy każdy przypadek ŁZS w dłuższej perspektywie czasu prowadzi do tego samego. Mam obecnie 39 lat nie mam silnych bólów albo dyskomfortu lecz zamykając oczy wyobraźnia podsuwa mi obraz osoby jaką mogę się stać co nie poprawia mi nastroju. Może ktoś mógłby naświetlić możliwy scenariusz.