Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Witam wszystkich,
jestem nowa tu na forum choć poradnik łuszczycowy Pawła czytam od bardzo dawna. Jak większość z Was przechodziłam już przez różne metody leczenia objawów łuszczycy, choruję od ok 17 lat. Stosunkowo niedawno znalazłam sporo informacji na temat Exorexu. Przeczytałam dostępne w tym temacie wątki na forum ale nie ma w nich odpowiedzi na moje pytanie - czy któraś z Was stosowała Exorex PRZED ciążą? W ulotce piszą by konsultować się z lekarzem w przypadku planowania ciąży. Zastanawiam się czy jest to typowe zabezpieczanie się przed ewentualnymi problemami przedstawicieli firm farmaceutycznych czy może jednak Exorex ma jakieś długofalowe skutki uboczne?
Będę wdzięczna jeśli podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami.
Pozdrowienia!
Wydaje mi się, że nie powinien być jakoś specjalnie niebezpieczny. Nie jest to raczej silny środek. Ale lepiej się spytać lekarza. Tam najsilniejszym składnikiem jest dziegieć.
Exorex (Meyer) emulsja na skórę 1% smoły z węgla kamiennego;

Przeciwwskazania: niewydolność nerek i wątroby; uczulenie na związki fenolowe i antracenowe.

Działania uboczne: ulega wchłonięciu ze skóry i błon śluzowych do krwiobiegu (działanie ogólnoustrojowe) uwyraźniając działanie związków fenolowych na układ nerwowy, wydalniczy i żółciowo-wątrobowy. Zastosowany na duże powierzchnie skóry może spowodować uszkodzenie nerek i wątroby. Słabo oczyszczone dziegcie węglowe zawierają wiele kancerogennych (rakotwórczych) składników, przez co zastosowanie tej grupy substancji leczniczych zmniejszyło się i zostało ograniczone.

Jeśli znając skutki uboczne pomimo wszystko zastosujemy ryzykowny lek, musimy się liczyć z ewentualnymi konsekwencjami trwałego narażenia zdrowia naszego przyszłego potomka.