Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Mam pytanie odnośnie łuszczyc skóry głowy. Łuszczycę mam od zawsze, odkąd pamiętam, ma ją też mój tato, moje rodzeństwo. Przy czym u każdego objawia się ona inaczej i z różnym nasileniem. Ja np mam najgorzej na głowie, a moja siostra ma pokryte całe ciało + paznokcie:(
ale wracając do rzeczy, przez wiele lat leczono mnie sterydami lub nie leczono, dermatolodzy mówili np że w czym to pan przeszkadza, a po co się to leczyć, przecież nie groźniejsze niż łupież. Skutek był taki, że zaczęłam mieć zajętą całą głowę i łysieć :( metodami prób i błędów znalazłam zestawy, środki, szampony które królową łuszczycę trzymają w ryzach. W tym momencie zajęte mam tylko boki głowy koło uszu tam gdzie się włosy kończą, a normalna skóra zaczyna.
Zwrot ku naturalnym metodom nastąpił ponieważ okazało się że jestem w ciąży. Mój hit nr 1 papka drożdzowa, myję włosy co 3 dni , przed myciem papka na godzinę, dwie, mycie, skóra przeczysta, zero łuski. Tak się utrzymuje jeden dzień, w drugim się coś pojawia, w 3 zaczyna mnie ta łuska wkurzać i tak w kółko macieju. I się zastanawiam czy jest sens walczyć z tą łuską, skoro ona i tak odrasta, czy samo usuwanie to nie za mało? Może jak jest skóra czysta, wypadałoby ją czymś posmarować żeby się łuska nie pojawiała?
oczywiscie że pozbywanie sie łuski to jedna rzecz a leczenie to kolejny etap.Ze wzgledu na ciąze nie podjęłabym sie zaproponowac ci czegokolwiek,proponuje porozmawiac z ginekologiem prowadzącym ciąze lub z dermatologiem,czasem nawet naturalne metody moga miec wpływ na przebieg ciązy czy płód.Nie ma niczego co nie powoduje skutków ubocznych wiec zdecydowanie proponowałabym konsultacje lekarska.Moja chrzesnica jest obecnie w ciązy,jest alergikiem na wszystko dosłownie i lekarz zabronuł mało ze stosowania lekow,wapna czy ziólek to nawet smarowania kremem Melkfeet.
A ja proponuję po zakończeniu kuracji papką drożdżową nawilżać skórę głowy mlekiem kokosowym, które jest samym zdrowiem i dosonale wpływa na na włosy. :)
Witaj,

Jestem na tym forum nowa, ale na łuszczycę choruję od 20 lat. Właśnie na głowie mam największy problem. Od 2 lat stosuję niesterydowy preparat Puri-Ichtilium z serii Pharmaceris P.Można go stosować do codziennej pielęgnacji skóry głowy i całego ciała.
Nie jest drogi i dostępny jest w dużych aptekach. Polecam i trzymam kciuki za dobre efekty.
Ja łuszczycę na głowie i za uszami zaleczyłam cocoisem, smarowałam sie na noc, na następny dzień mycie jakimś śmierdzącym szamponem, miał w składzie smołe węglową, już nie pamiętam nazwy :) Muszę powiedzieć że wszystko ładnie po tym schodzi.
Elocom to steryd, którego nie wolno stosować długo. Stosowanie systematyczne może przynieść opłakane skutki.

Rzadko lub bardzo rzadko występują: uczucie mrowienia, pieczenia lub kłucia, świąd, zapalenie mieszków włosowych, trądzik, zmiany zanikowe skóry. Mogą także wystąpić: podrażnienie, nadmierne owłosienie, odbarwienia skóry, zapalenie skóry wokół ust, kontaktowe zapalenie skóry, macerację, nadkażenia, rozstępy i potówki. Stosowanie preparatu na duże powierzchnie skóry, zwłaszcza długotrwałe, może wywołać układowe działania niepożądane kortykosteroidów, które u dzieci może prowadzić do zaburzeń rozwoju i zahamowania wzrostu. W przypadku wystąpienia innych, niewymienionych działań niepożądanych należy poinfromować lekarza. Lek stosowany zgodnie z zaleceniami nie wpływa na sprawność psychofizyczną i zdolność prowadzenia pojazdów oraz obsługę maszyn.

I jeszcze jedno:
Łuszczyca nie powoduje łysienia :D