Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Od jakiś 6 miesięcy zmagam się z łuszczycą skóry głowy. Jestem młodą osobą (mam dopiero 19 lat) i bardzo ta choroba mi przeszkadza.
Stosuję leki ale one nie pomagają. Smaruję i smaruję, łuski zejdą na tydzień i potem znowu powracają :( Naprawdę jest to bardzo uciążliwe - szczególnie swędzenie tej skóry.
Dlatego moje pytanie do Was - czy są na tą chorobę jakieś tabletki ?
Czy mając tą chorobę można farbować włosy ?
Może napisz jakie leki stosujesz teraz jesteś taka młoda a już chcesz tabletkami niszczyć i tak już osłabiony organizm :) :)
Witam na forum xd
łuszczyca to bardo uciazliwa choroba,niestety wszystko co działa....działa na chwilke a potem trzeba szukac cos innego.Duzo na forum jest tematów poswieconych własnie łuszczycy skóry głowy.Wielokrotnie juz powtarzane te same porady znajduja sie w konkretnych działach,poczytaj,moze cos cie zainspiruje....potem eksperymentuj...bo niestety nie wszystko na wszystkich działa.Leków na łuszczyce jako takich nie ma,ani w tabletkach a ni w masci sa tylko wspomagacze leczenia ,ktore i tak nie na wszystkich działaja.Musisz niestety sama poszukac cos dla ciebie.Proponuje poczytac posty PUMY...ona ma najwieksze doswiadczenie jezeli chodzi o łuszczyce skóry głowy.Powodzenia :D
na stronie [link usunięty] znajdziecie ranking wraz z opisem najskuteczniejszych maści i preparatów na łuszczycę głowy
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, o 11:31 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: Ban za spam.
Polecam osobiście sposób prof. Jabłońskiej.

Tylko od razu zaznaczam, że musisz skonsultować to ze swoim lekarzem, i ewentualnie poprosić o wypisanie recept jeśli zdecyduje Tobie pomóc tą metodą.

Jest to radykalny, ale bardzo skuteczny sposób.

Na dzień dobry Oliwa salicylowa 8%
o następującym składzie:

Rp.
Acidi salicylici 24,0
Ol. Ricini 240,0
Ol. Rapae ad 300,0
M.f.sol.
Przez kilka dni na noc obficie na skórę głowy.

następnie kluczowym elementem terapii jest Maść rtęciowo-bizmutowa z dodatkiem kwasu salicylowego o następującym składzie:

Rp.
Hydrargyri praecipitati albi 10,0
Bismuthi subnitrici 5,0
Acidi salicylici 4,0
Vaselini flavi
Lanolini aa ad 100,0
M.f.ung.
D.s. Na noc przez 2 dni na skórę głowy, pod czepkiem.

To wypróbowana metoda. Jest niewygodna, ale jak dla mnie niezawodna.

Ponadto bardzo pomaga mycie skóry głowy spirytusem mydlanym. Sam stosuję bez dodatków:

Rp.
Spiritus Saponis kalini
200,0
M.f.sol.
D.s. do mycia głowy.

ale też można stosować z dodatkiem dziegciu sosnowego:

Rp.
Pix liquida Pini 1,0
Spiritus Saponis kalini 200,0
M.f.sol.
D.s. do mycia głowy.

Co do wykonania i ewentualnego wymigiwania się aptek od zrobienia... - wszystkie surowce są dostępne u producenta (http://www.pharma-cosmetic.com.pl), są dostępne także w największych hurtowniach kraju, m.in. PGF oraz Farmacol.

powodzenia.