Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 sojka28
Witam od ponad roku mam chyba Ł , na łokciach , codziennie od roku pijam piwko czasami wodeczkę , kąpie się w normalnych żelach typu dove , używam perfum , jem wszystko co popadnie i wykwitów w innych miejscach nie mam . Jednak dziś rozmawiałem z człowiekiem który też ma ł dodatkowo jest on dyrektorem jednej z przychodni . I stwierdził że powinienem mieć robione badania czy to jest łuszczyca , ja byłem tylko u Pani dermatolog która zdrapała łuskę i stwierdziła że to Ł . Dodał on również iż chorób atopowych sory jest mnóstwo i nie musi być to Ł . Co o tym sądzicie ? też tak macie np na samych łokciach i nigdzie indziej ? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 szater
Witaj,faktycznie jest troszke chorob które imituja łuszczyce nazywaja sie -przyłuszczyce-potrafia bardzo dokladnie imitowac chorobę jednak je w przeciwienstwie do łuszczycy mozna calkowicie wyleczyc.Co do łokci....zmiany na nich moga tez swadczyc o chorobie tarczycy,wtedy sa lokcie brazowe-jakby brudne,o grubej skorze podobnej do łuski...jezeli dermatolog zbadal cie i stwierdzil ze to luszczyca to zapewniam ze tak bedzie.Prostym sposobem sprawdzenia jest zeskrobanie jednej nawet malutkiej łuski,paznokciem.W tym miejscu powinna pojawic sie krew.bedzie to taki malutki punkcik-przy przyłuszczycy tego nie ma ,przy chorobie tarczycy takze.przez dluzszy czas mialam łuszczyce tylko na łokciach...potem doszły kolana i tak trzymalo pare ładnych lat.potem podczas duzego stresu wysypalo na całe cialo. :)
 sojka28
a no to tak wlasnie zrobiła dermatolog że zdrapała łuske i stwierdziła Ł , tylko czytając w necie widzę iż ludzie jak wypiją alko to odrazu ich sypie , nie mogą jeść tłustego etc , ja robię wszystko to od roku dodatkowo palę papierosy czego niby nie wolno i tylko łokcie mam zajęte nie tak bardzo znów , smaruje kremem nawilżającym to łusek nie ma ale czerwone plamy które nie chcą zejść , lekarka przepisała mi chyba elosalic ale to steryd więc nie wiem czy tym to smarować. Więc od czego zależy że Ł zajmie inne części ciała ? bo trochę to zagmatwane
Awatar użytkownika
 szater
Drogi kolego jedyne co jest pewne w łuszczycy to to ze JEST ;) WSZYSTKO INNE NIESTETY ALE MOZE A I NIE MUSI SIE POTWIERDZIC.Mysle ze jak spokojnie podejdziesz do sprawy,poczytasz to co napisana na forum to wszystko ci sie rozjasni.Sa czynniki ktore moga spowodowac wysyp jak np_stan zapalny ,stres,zywienie...ale nie na wszystkich wszystko dziala.palilam dziesiatki lat i to duzo,pilam nawet tez nie malo ale nigdy te uzywki na mnie nie mialy wplywu a konkretnie na moja łuszczyce.Stres powoduje u mnie wysyp,leki czasem stan zapalny.Trudno cokolwiek ci podpowiedzie bo kazdy z nas choruje inaczej,musisz sam na sobie testowac co ci szkodzi a co nie.Nikt nie przewidzi tego czy jutro nie obudzisz sie wysypany czy moze wrecz przeciwnie....bedziesz mial remisje.Milej lektury i co najwazniejsze zyj spokojnie i ciesz sie chwila gdy twoja łuszczyca nie daje ci popalic...oby ten stan trwał wiecznie :D
Awatar użytkownika
 szater
Oj ales ty jest czarnowidz! :devil:
jestes mlody ciesz sie zyciem a nie zamartwiaj sie tym ze kiedys umrzesz! :crazy:
Głowa do góry i....na impreze...powodzenia :D
Awatar użytkownika
 puma
ja często przez dłuższy okres czasu miewam zmiany tylko na łokciach, najtrudniejsze u mnie zresztą do wyleczenia.
a co do picia i jedzenia to chciałabym, żeby u mnie było tak prosto- tego i tego mam unikać i już po kłopocie. ja mogę pić i jeść wszystko, nie ma to znaczenia, zmiany pojawiają się i znikają niezależnie od tego.
 gosia85
witam....ja niestety jeszcze nie byłam u lekarza ale jestem pewna na 90 procent ze to łuszczyca pojawiaja mi się na ciele plamki takie kółka które są mocno czerwona i wygladają jak skupisko małych bąbelków po zdrapaniu pojawia sie krew ale tak jakby ktos ukłuł mnie igłą ...boję się iść do lekarza bo diagnoza tylko upewni mnie w tym narazie stosuje miejscowo nagietek pomaga bo zmiany znikaja ale w innych miejscach też się pojawiają narazie miałam plame na ręku nadgarstu udzie i w zgięciu pod kolanem ...tylko jedyne co mnie dziwi to fakt ze to mnie wogóle nie swędzi no i tak pozatym cholernie bola mnie stawy kolanowe ....od poniedziałku zacznę pić paudarko może coś pomoże ...jednak najbardziej boje sie co powiedzą inni jak poradzić sobie z tym nie wiem boję się że któregoś ranka wstane a te plamy będą wszędzie ....jak ostatnio powiedziałam o tym mężowi to a lepiej nie gadać pomóżcie jak się wzmocnić żeby tego dziadostwa nie było co wy stosujecie gdy zaczyna was sypać
Awatar użytkownika
 szater
Gosiu no cóz mamy ci powiedziec...czytasz te nasze historie...czy ktos sobie poradził?ta choroba dziala według swoich nieprzewidywalnych zasad.Mozemy jedynie przyjac do wiadomosci ze ja mamy i nauczyc sie z nia walczyc.Nie jest to proste ale też nie jest beznadziejne.Smialo ruszaj do lekarza...musisz miec postawiona diagnoze...szczególnie niepokoja mnie twoje stawy tu już nie ma żartow i smarowanie nagietkiem nic nie da.Za stawy trzeba wziąc sie bardzo powaznie i to szybko nie ma na co czekac.Zaleczanie skornej to dobry pomysl ale....niestety bedzie tak caly czas bedziesz smarowac obiawy bedza jasniejsze ale....bedza wysypy w innych miejscach bo potrzebne jest konkretne leczenie.Zadne nasze rady nie zastopia wizyty u lekarza.To on cie zobaczy ,pooglada,oceni i zaordynuje leczenie.Jakie?no tu już mozesz z lekarzem porozmawiac ale pod warunkiem ze twoja wiedza bedzie przynajmniej podstawowa.Na forum sa rozne tematy,poczytaj spokojnie co stosujemy,jak nam idzie leczenie...nie musisz stosowac tylko sterydow ale jezeli bedzie taka potrzeba nie staraj sie byc madrzejsza od lekarza bo....bo i tak do niego wrocisz.Łuszczyca to choroba na zawsze,chowanie jej pod dywan nic nie da,udawanie ze jej nie ma też niestety nie spowoduje ze zniknie.Bedzie sypała czasem nieprzewidywalnie.Koniecznie nie tylko sama musisz zaakceptowac chorobe ale musza tez ją zrozumiec najbliżsi bo bedziesz potrzebowala wsparaci.Zycze spokojnego podejscia do sprawy,mleko sie już wylalo...teraz musisz brac sie za bary z zyciem wojowniczko.Pozdrawiam i w razie potrzeby....jestem :*
 gosia85
Szater dzięki za słowa otuchy,,,, najgorsze w tym wszystkim że mam zawód wymagający ode mnie 100 % nienagannego wyglądu...powiem szczerze że od kilku tygodni czytam wszystko co możliwe na temat tej okropnej łuszczycy łudząc się że może to jednak nie to lecz każda kolejna plamka utwierdza mnie w przekonaniu...ja już nawet byłam zapisana do dermatologa mamy prywatna opieke medyczna wiec dzis sie zapisuje jutro mam wizyte i badania jakie bedzie trzeba ale qcze...nie poszłam .... dziwie się sama sobie bo niby taka nowoczesna - nie boje się niczego a takie małe rzeczy urosły w mojej głowie do majestatycznych rozmiarów... pamiętam jak w styczniu siedziałam u laryngologa na ścianie wisiała reklama jakiejś maści na łuszczyce - a ja siedząc daleko zauważyłam tylko zdjecie takich samych plamek jakie ja mialam w tedy na udzie podeszlam blizej i mnie zatkalo - gdy przyszlam do domu ...zaczełam wertowac internet ...niby sporo juz wiem o tym schorzeniu ale tak okropnie boje się odrzucenia ....zawsze przyiązywałam ogromną wagę do wyglądu zewnętrznego - może to jakaś forma kary za próżność sama nie wiem ... wracając do leczenia stosuje też od mieciąca koci pazur czyli vilkacora tak jak mówie plamki pojawiaja sie i znikaja zostaja po nich takie dziwne błyszczące miejsca ... a co do stawów dopiero od 2ch dni łącze moje bóle właśnie z łuszczycą a boli coraz gorzej.... dziękuje bardzo za odp dzięki niej obiecałam sobie jutro umówić sie z lekarzem,,,, i co bedzię ... pozdrawiam jeszcze raz dziękuje to naprawdę wiele dla mnie teraz znaczy....