Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Awatar użytkownika
 Motylek
Łuszczyca prześladuje mnie od 14 roku życia...:(W mojej rodzinie ma ją wiele osób ze strony ojca i matki .... padło również na mnie:(Szczęście w nieszczęściu pierwszy rzut był najgorszy...dzięki staraniom rodziców sytuacja została w miarę opanowana,w tej chwili jest u mnie tak, że co kilka lat powraca ....dzięki bogu tylko na łokciach i kolankach...:)ale są to miejsca również widoczne zwłaszcza łokcie i bardzo się tego krępuję.. ostatnio odwiedziłam dermatologa i przepisał mi maść Protopic 0,1 poczytałam wcześniej wypowiedzi na temat tej maści i trochę się zmartwiłam...tym że zagrożenie raka skóry itp.że nie wolno na słonko czy solarium a zdziwiło mnie to ponieważ lekarz kazał mi do solarium iść i zgłupiałam hmm nie wiem co robić?
Awatar użytkownika
 henia
Witaj Motylku :*
Myślę, ze niepotrzebnie tak bardzo przejmujesz się tymi skutkami ubocznymi Protopicu. Leczenie ł. czy to cygnoliną czy dziegciami, niesie za sobą skutki uboczne, w tym możliwość wystąpienia raka skóry.

Protopic, to maść nowych czasów, maść ingerująca miejscowo w immunologię chorego. Czyli najprościej: stosując tę maść na skórę, doprowadzasz do zmniejszenia działania "złych"-odp. za ł. leukocytów. Tworzy się w miejscu stosowania maść tak zapora, która pozwala zagoić się tym miejscom na skórze, gdzie dotychczas rozsiadła się ł. Niestety jak każda ingerencja, niesie zagrożenie, skutków ubocznych. Które notabene mogą wystąpić ale wcale nie muszą. Ja o przypadkach raka skóry przez stosowanie Protopicu, nie słyszałam.

Słoneczko, to nasz sprzymierzeniec ale w połączeniu z lekami musi być głęboko rozważane jego praktykowanie. Może zastosuj w tym względzie, teorię małych kroczków: po zmyciu maści, wystaw się ociupinkę na to słoneczko, i zobacz jak ta Twoja skóra zareaguje. Tyle podpowiedzi moich. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
 Motylek
Dziękuję Ci ślicznie za dobre rady :) Może i masz rację nie potrzebnie aż tak się przejełam :)
Lekarz zalecił mi stosować Protopic 2 dni 2x2 pózniej 5 dni 1x1 następnie przez 3 tyg.co 2 dni jak narazie jestem na etapie 5 dni 1x1 i jakby jest poprawa :D nie wiem jak będzie w ostatnim etapie 2 razy w tyg.zastanawiam się czy to nie za mało, ale chyba lekarz wie co robi ;) po skończonej kuracji wybiorę się na to solarium na kilka minutek i zaobserwuję co i jak :) Jeszcze raz bardzo dziękuję ;) Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj na forum,

Protopic, jak i inne specyfiki mają skutki uboczne, ale niekoniecznie muszą one wystąpić. W każdym bądź razie ostrożnie wychodź na słonko.
Awatar użytkownika
 Motylek
Dziękuję bardzo...oczywiście będę uważać rzecz jasna ;)
Awatar użytkownika
 szater
Stosowalam PROTOPICK nie zaobserwowalam zadnych niepokojacych zmian,reakcji na swiatło czy promienie sloneczne.Z moich wiesci od osob chorujacych i majacych problem ze skora na twarzy wiem ze mieszaja one PROTOPICK z kremem na dzien.
Bezwzgledny zakaz przebywania na słoncu jest podczas brania MTX i TREXSANU tego jestem pewna...wszystkie leki sterydowe tez nalezy obserwowac jak nasza skora zareaguje ale....spokojnie. xd
Awatar użytkownika
 Motylek
Bardzo dziękuję:) teraz jestem już coraz pewniejsza ;) jesteście wspaniali, cieszę się że można tu naprawdę liczyć na wsparcie i wspaniałe rady :)Pozdrawiam serdecznie :D