Życie z łuszczycą na co dzień, czyli jak radzimy sobie z naszą chorobą w codziennych czynnościach.

Podziel się tematem z innymi!

Patito
Witam wszystkie Biedronki, chciałabym zapytać czy według Was mój przypadek jest czymś odosobnionym czy jest to typowy zespół łuszczycowy? Wielu z was zmaga się z tą chorobą lata lub nawet całe życie więc na pewno jesteście w stanie więcej na ten temat powiedzieć. Mam 36 lat i pierwszy atak uaktywnił się u mnie 8 lat temu. Przy czym na początku nie miałam pojęcia z czym mam do czynienia, byłam przekonana, iż mam alergie na jeden z proszków do prania, zbagatelizowałam więc sytuację, po dwóch miesiącach przeszło samo. Następny atak około 4 lat temu i podobna sytuacja, nadal nie zostałam zdiagnozowana myśląc, że to jakaś alergia. Dodam, iż pomiędzy jednym, a drugim przypadkiem miałam ''zero'' objawów, remisja sama z siebie. Ostani atak miałam w roku bieżącym, w końcu zostałam prawidłowo zdiagnozowana oraz przepisano mi maści na sterydach, wysyp trwał około 5 miesięcy, po czym znowu sama z siebie nastąpiła remisja, która trwa aż do teraz (maści jako tako niewiele pomogły, jeden ''placek'' znikał pojawiał się drugi). Czy jest to typowa łuszczyca?? Obecnie nie mam ani jednej plamki, skórnej alergii czy pokrzywki, dosłownie nic. Poza tym dwa osobne objawy, które nie wiem czy mają cokolwiek wspólnego z tym tematem. Pierwszy, przytyłam około 10 kg w 5 miesięcy !!!! :surprised: :surprised: :surprised: :surprised: Czy może być to spowodowane zbyt długim stosowaniem maści ze składnikami sterydów??? Drugi objaw, który obawiam się może być ZZS, bolą mnie często stawy, ale tylko i wyłącznie po obu stronach barków, nie puchną, nie są zaczerwienione, tylko i wyłącznie czasem bolą, poza tym ani kostki u nóg, ani kolana, ani nadgarstki raczej nie sprawiają mi problemów. Bardzo proszę o waszą opinię choć do lekarza mam zamiar i tak się niedługo zgłosić. Pozdrawiam. Patito
 Patito
Witam, widzę, iż nikt nie chce skomentować mojego wpisu. Nie czekam na diagnozę, a jedynie opinię, informację czy ktoś miał podobne objawy jak ja.
Awatar użytkownika
 Paweł
Cześć, po takim opisie to może być 100 różnych chorób. Opis pasuje do każdej choroby dermatologicznej.

Po sterydach stosowanych miejscowo nie ma skutków ubocznych w postaci przybierania na wadze.

Udaj się do lekarza, do skutku. Aż postawią poprawną diagnozę.
 Patito
Hej Paweł,

Dzięki za odpowiedź mimo, iż krótka i konkretna. ;) Jak wspomniałam do lekarza i tak chcę sie zgłosić mimo, iż jak napisałam obecnie nie mam żadnych objawów więc nie wiem czy będzie w stanie mi cokolwiek powiedzieć. Myślałam, że może tu na forum jest ktoś kto miał podobne objawy jak ja, w końcu osoby zmagające się z tą przypadłością z własnego doświadczenia często więdzą na ten temat bardzo dużo. Pozdrawiam :)

Podziel się tematem z innymi!