Analiza sposobu żywienia
: 12 cze 2012, o 17:57
Witam,
Zachęcam wszystkich do udziału w badaniach pilotażowych mających na celu analizę zależności między sposobem żywienia a nasileniem objawów łuszczycowych. Projekt jest 2-etapowy. W pierwszym etapie osoby biorące udział w badaniu proszone są o wypełnienie ankiety dotyczącej nawyków żywieniowych oraz prowadzenie 7-dniowego dzienniczka obserwacji żywieniowej w którym zapisywali będą co konsumowali każdego dnia na śniadanie, obiad, kolacje i przekąski.
Następnie uzupełnione dzienniczki zostaną poddane analizie żywieniowej przez profesjonalnych dietetyków klinicznych pod względem zawartości makroskładników( białka, tłuszczu, węglowodanów) oraz witamin i składników odżywczych ich diety. Sposób żywienia będzie także analizowany pod względem częstości spożycia produktów spożywczych, które mogą wpływać na nasilenie objawów łuszczycy.
Osoby, które zechcą wziąć udział w badaniu otrzymają taką indywidualną analizę sposobu żywienia wraz z sugestiami co do zmian w sposobie żywienia.
Etap 2 będzie polegał na subiektywnej ocenie przez osoby biorące udział w badaniu czy wprowadzone zmiany żywieniowe wpłynęły na intensywność objawów łuszczycowych po upływie 3 miesięcy.
Udział w projekcie jest darmowy. Osoby zainteresowane proszę o kontakt na pivie.
Zachęcam wszystkich do udziału w badaniach pilotażowych mających na celu analizę zależności między sposobem żywienia a nasileniem objawów łuszczycowych. Projekt jest 2-etapowy. W pierwszym etapie osoby biorące udział w badaniu proszone są o wypełnienie ankiety dotyczącej nawyków żywieniowych oraz prowadzenie 7-dniowego dzienniczka obserwacji żywieniowej w którym zapisywali będą co konsumowali każdego dnia na śniadanie, obiad, kolacje i przekąski.
Następnie uzupełnione dzienniczki zostaną poddane analizie żywieniowej przez profesjonalnych dietetyków klinicznych pod względem zawartości makroskładników( białka, tłuszczu, węglowodanów) oraz witamin i składników odżywczych ich diety. Sposób żywienia będzie także analizowany pod względem częstości spożycia produktów spożywczych, które mogą wpływać na nasilenie objawów łuszczycy.
Osoby, które zechcą wziąć udział w badaniu otrzymają taką indywidualną analizę sposobu żywienia wraz z sugestiami co do zmian w sposobie żywienia.
Etap 2 będzie polegał na subiektywnej ocenie przez osoby biorące udział w badaniu czy wprowadzone zmiany żywieniowe wpłynęły na intensywność objawów łuszczycowych po upływie 3 miesięcy.
Udział w projekcie jest darmowy. Osoby zainteresowane proszę o kontakt na pivie.