Tu jest odpowiednie miejsce, aby porozmawiać na temat spożywanych produktów, diety w łuszczycy.
Awatar użytkownika
 antonia
#20103
Dieta a efekt jo -jo . :D
Naukowcy z University of Copenhagen dowiedli, że przestrzeganie diety bogatej w białko i ubogiej w węglowodany może pomóc osobom z nadwagą uniknąć efektu jo-jo.
W przeprowadzonych badaniach udział wzięły 773 osoby otyłe i z nadwagą, pochodzące z ośmiu europejskich krajów. W ciągu dwóch miesięcy uczestnicy badań stracili średnio 24 funty (około 11 kilogramów) dzięki niskotłuszczowej diecie.
Naukowcy twierdzą, że spożywanie białek może powodować zmiany metaboliczne, które sprawiają, że ludzie czują się bardziej nasyceni, niż gdyby konsumowali węglowodany lub tłuszcze.
http://mwd.pl/dieta-a-efekt-jo-jo/
Jest duże prawdopodobieństwo związku łuszczycy z nadwagą, warto więc pomyśleć o doborze diety zanim się ktoś na nią zdecyduje. :D :D
Awatar użytkownika
 puma
#20109
moja kumpela stosowała dietę dukana, schudła sporo. jak skończyła to też dopadło ją jojo, a wiadomo, że jest to dieta wysokobiałkowa. nie wiem jak to się ma do łuszczycy bo ona nie choruje.
Awatar użytkownika
 PSM Pharma
#20315
Osoby chore na łuszczycę powinny jeść zielone warzywa z kwasem foliowym (brokuły, sałata), jeśli chodzi o mięsa to takie, które po ugotowaniu łatwo odchodzą od kości (tj. mają mało wiązań siarkowych) np. ryby czy drób. Natomiast powinny się wystrzegać pokarmów zawierających dużo wiązań siarkowych jak czerwone mięso czy rośliny strączkowe (groch, fasola) i owoców, które wywołują produkcję histaminy (pomidory, truskawki, maliny itp.).
 Basieńka44
#20324
Natomiast powinny się wystrzegać pokarmów zawierających dużo wiązań siarkowych jak czerwone mięso czy rośliny strączkowe (groch, fasola) i owoców, które wywołują produkcję histaminy (pomidory, truskawki, maliny itp.).
zmieniłam diete na taką właśnie i mam się lepiej jak na rybkach czy kurczakach :P
Awatar użytkownika
 szater
#20332
jak zmieniłas czerwone mieso to na jakie? skoro piszesz ze jest ci lepiej niż na drobiu czy rybach :surprised: nie znam innego rodzaju miesa :notguilty:
 Basieńka44
#20334
szater pisze:jak zmieniłas czerwone mieso to na jakie? skoro piszesz ze jest ci lepiej niż na drobiu czy rybach :surprised: nie znam innego rodzaju miesa :notguilty:
czytaj ze zrozumieniem zmieniłam diete z drobiu na czerwone mięsko :D
Awatar użytkownika
 Paweł
#20338
PSM Pharma pisze:...Natomiast powinny się wystrzegać pokarmów zawierających dużo wiązań siarkowych jak czerwone mięso czy rośliny strączkowe (groch, fasola) ...
A mi dermatolog mówiła, że powinienem jeść warzywa strączkowe.
Awatar użytkownika
 PSM Pharma
#20367
Paweł pisze:A mi dermatolog mówiła, że powinienem jeść warzywa strączkowe.
warzywa strączkowe zawierają wiązki siarkowe i ich trawienie dla układu trawiennego to spory wysiłek. W wyniku ich trawienia niestety produkujemy kwas siarkowy. Nie zaszkodzi Ci porozmawiać na ten temat z p. dermatolog.
Awatar użytkownika
 Paweł
#20399
A to możliwe, na tyle to się nie znam.
Awatar użytkownika
 antonia
#20405
PSM Pharma pisze:warzywa strączkowe zawierają wiązki siarkowe i ich trawienie dla układu trawiennego to spory wysiłek. W wyniku ich trawienia niestety produkujemy kwas siarkowy. Nie zaszkodzi Ci porozmawiać na ten temat z p. dermatolog.
Czy wobec tego nie powinniśmy również przyjmować suplementów takich jak Sufrin, czy siarki w czystej postaci MSM zalecanych przez dermatologów dla poprawienia kondycji skóry, paznokci i włosów?