Życie z łuszczycą na co dzień, czyli jak radzimy sobie z naszą chorobą w codziennych czynnościach.
aneczka21j pisze:Ok tak teraz będę robić. Czy ja dobrze rozumiem że mam twarzy ( czoło) w ogóle nie myć wodą??? Ale te maści (A, rumiankowa) są bardzo tłuste i mam przez to tłuste włosy. Jak chodzić do pracy? Mam jeszcze jedno pytanie czy wiesz jak oczyścić nerki i zatoki??? Smaruję się za uszami ale to mi pęka i krwawi im więcej smaruje to jest gorzej. O co chodzi? Co z tym zrobić? Z góry dziękuję za pomoc na pewno będę próbować i pisać jak mi idzie.
Maści nakłada się cienką warstwę i dobrze wciera włosy na ten czas można podpiąć mnie nie tłuściły.
Tak zrezygnuj z mycia wodą maść ochronna zbiera wszelkie brud z twarzy łącznie z martwym naskórkiem,dobrze oczyść ręcznikiem papierowym (zbierz po pierwszym nałożeniu)
Na głowe i linie włosów rób maseczkę z żółtka i olejku rycynowego,na początek co dzień potem według potrzeb.
Zioła na oczyszczanie
Oczyszczanie dróg moczowych

Przewlekłe zapalenie dróg moczowych dotyczy około 80% ludzi. Jest to podstępne schorzenie, ponieważ stany ostre występują stosunkowo rzadko, z reguły dwa razy do roku, i z tego powodu większość bagatelizuje te objawy, nie zdając sobie sprawy, że stan ostry przechodzi w niszczący nerki bezobjawowy stan przewlekły.

Przygotowanie naparu
Składniki: 3 łyżki stołowe kwiatu wrzosu, po jednej łyżce stołowej: ziela mącznicy lekarskiej, liści melisy, ziela fiołka trójbarwnego oraz, w zależności od płci: 1 łyżkę stołową kwiatu jasnoty białej (dla kobiet) albo znamienia kukurydzy (dla mężczyzn).

Napar należy przygotować wieczorem. Składniki wsypać do litrowego termosu i zalać wrzątkiem. Uzyskane 3 szklanki naparu należy wypić następnego dnia w przerwach między posiłkami, tj. co najmniej 30 minut przed posiłkiem i 40 minut po posiłku, najlepiej małymi łykami.

Napar należy pić przez cały rok (również jeśli objawy zapalenia już miną), wg schematu: 6/3, czyli przez 6 tygodni pijemy napar, następnie 3 tygodnie przerwy, itd.

Efekty oczyszczenia dróg moczowych
Układ moczowy jest największym, a więc najważniejszym układem wydalniczym. Jeśli dodamy, że przyczyną wszystkich chorób jest toksemia organizmu wynikająca z braku możliwości wydalenia nadmiaru toksyn, to prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego ma decydujące znaczenie nie tylko w utrzymaniu, ale także w przywróceniu zdrowia poprzez działania profilaktyczne ukierunkowane na usunięcie przyczyny dysfunkcji organizmu, zwanej chorobą.

Omawiany napar ma działanie lecznicze obejmujące cały układ moczowy, a także przyległe organy – gruczoł prostaty u mężczyzn oraz przydatki u kobiet.

Kuracja dla dzieci
Dla dzieci napar wykonujemy tak samo jak dla dorosłych, natomiast ilość naparu przeznaczonego dla dzieci dobieramy w zależności od wagi ciała:

do 20 kg - ¼ dawki zalecanej dorosłym,
do 40 kg - ½ dawki zalecanej dorosłym,
do 60 kg - ¾ dawki zalecanej dorosłym.
Autor: Józef Słonecki
zatoki można tak
Oczyszczanie twarzoczaszki

Bardzo często w jamie ustnej oraz w przylegającej do niej przestrzeniach czaszki zalega martwicza tkanka będąca pożywką dla bakterii, głównie paciorkowców i gronkowców, a także pasożytów, z grzybem Candida albicans na pierwszym miejscu. Nie może zatem dziwić, że rejon jamy ustnej często bywa pierwotnym źródłem zakażenia ważnych organów wewnętrznych. Ssanie oleju jest doskonałym sposobem usunięcia patologii.

Ssanie oleju
Wziąć do ust stołową łyżkę oleju roślinnego i trzymając w przedniej części ust (przed zębami) wessać go przy zaciśniętych zębach, by przedostał się do jamy ustnej. Następnie rozluźnić zęby, by olej wrócił do przedniej części ust, i w ten sposób ssać ów olej przez 15 minut (dla niecierpliwych może być 3 razy po 5 minut).

Ważne jest, by podczas wsysania językiem i policzkami wywołać jak największy opór wymagający wytworzenia jak największego podciśnienia, co jest istotą tego zabiegu. Zabieg wykonuje się jeden raz dziennie przez kilka miesięcy, do pół roku. Wspomagająco należy dwa razy dziennie płukać jamę ustną alocitem.

Do ssania nadaje się każdy olej roślinny, ale najlepszy jest olej słonecznikowy. Może być z plastikowej butelki, gdyż po zabiegu oleju nie należy połykać, lecz wypluć.

Efekty oczyszczenia twarzoczaszki
Przede wszystkim oczyszczenie jamy ustnej stwarza bakteriom symbiotycznym warunki do jej zasiedlenia, wskutek czego zanikają nadżerki błony śluzowej, a także patologiczny kożuchowaty nalot na języku. Ponadto ssanie oleju wpływa na ustąpienie wielu zmian chorobowych w obrębie jamy ustnej, takich jak: zapalenie dziąseł, powiększenie migdałków w tzw. pierścieniu limfatycznym gardła, stany zapalne zatok przynosowych i czołowych, oczodołów, w rejonie ucha środkowego, a także przysadki mózgowej.

Źródło: przepisy medycyny ludowej
lub tak
Gorąca herbata z miodem

Herbata ma być gorąca, przed chwilą zaparzona. Słodzimy ją miodem do smaku, a zaraz potem pijemy siorbiąc. W gruncie rzeczy bardziej przypomina to inhalację niż picie, chodzi bowiem o to, by do dróg oddechowych wniknęły olejki eteryczne unoszące się przez kilka minut od dodania miodu do gorącej herbaty.

Gorących herbat posłodzonych miodem możemy dziennie wypić kilka - 3, 4, a nawet 5.

Jest to kuracja pomocna przede wszystkim w usuwaniu przewlekle powiększonych migdałków podniebiennych.

Ponadto picie gorącej herbaty posłodzonej miodem ma zastosowanie w leczeniu zadawnionych schorzeń dróg oddechowych, a także płuc. W tym wypadku kuracja wzmaga, a nawet prowokuje kaszel, a więc ma charakter prozdrowotny.

antonia pisze:
Kod: Zaznacz cały
Gorących herbat posłodzonych miodem możemy dziennie wypić kilka - 3, 4, a nawet 5.
Gorących herbat nie słodzi się miodem, ponieważ miód w temp. ponad 40 stopni traci właściwości lecznicze.

Przepis
Gorącą herbatę (prawie wrzątek) należy posłodzić miodem (najlepiej lipowy) i pić siorbiąc, czyli wdychając przy tym dużą ilość powietrza potrzebnego do schłodzenia gorącego płynu.

W tej kuracji najważniejsze są substancje eteryczne miodu parujące w wysokiej temperaturze, więc taki sposób picia herbaty raczej przypomina inhalację, niż tradycyjne picie.

Kurację należy stosować tak długo, aż nastąpi całkowite wygojenie się migdałków, tj. ich wchłonięcie, a także ustąpienie zaczerwienienia (przekrwienia) śluzówki. Jest to bardzo skuteczna metoda, doskonale wypróbowana przeze mnie i najlepsza, jaką znam. Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, by jej systematyczne stosowanie nie przyniosło spodziewanych efektów.

Chcę jednocześnie zastrzec, iż wiem, że podgrzany miód traci wszelkie właściwości odżywcze. Ale nie ma to najmniejszego znaczenia w tej kuracji, bowiem w tym przypadku miód stosujemy w celach terapeutycznych, a nie odżywczych. To tak nawiasem, gdyby ktoś chciał się przyczepić...
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9