- 27 lip 2015, o 21:36
Z przykrością muszę stwierdzić, że 1,5 roku trwania mojej choroby wystarczyło, by pożegnać się na zawsze z nadzieją, że coś będzie w niej pewnego. Jedyne, co można zrobić to nauczyć się z nią żyć. Tego nauczyło mnie to forum. Trzeba stale poszukiwać, próbować nowych rzeczy, które mogą pomóc, dbać o siebie, myśleć najbardziej pozytywnie, jak się da (wiem, że czasem to naprawdę trudne i sama nie raz się podłamuję, ale trzeba się starać)... I być przygotowanym psychicznie na to, że raz będzie lepiej, a raz zupełnie bez powodu może się zrobić gorzej. To w tej chorobie norma, dlatego trzeba się przyzwyczaić, że coś, co Ci pomaga, za pół roku już może przestać pomagać. Ta choroba naprawdę potrafi zaskakiwać i jedyne, co można zrobić, to uczyć się swojego ciała, obserwować i dbać o zdrowie.
Mnie również dermatolodzy nie pomogli. 10 lat temu cierpiałam na łupież tłusty... Nikt nie zrobił mi nawet żadnych badań, lekarka przez 2 lata pobieżnie rzucała okiem i leczyła mnie obsesyjnie na łuszczycę właśnie. W końcu, cudem trafiła w jakiś szampon przeciwłupieżowy i zadziałało. Teraz mam łuszczycę naprawdę, a żaden dermatolog nie potrafi mnie na nią dalej leczyć. Aktualnie do lekarzy nie chodzę, bo nie ma sensu. Przemysł farmaceutyczny i to, co lekarze mają do zaoferowania, to środku pomocy działające na krótszą metę. Jeśli chcesz naprawdę zaleczyć zmiany i doprowadzić swoją skórę do znośnego stanu (także do remisji), polecam czytanie o metodach niekonwencjonalnych, o medycynie naturalnej... Bo to, co mają do zaoferowania lekarze, przynosi bardzo często więcej szkód, niż korzyści - tak to wygląda w przypadku osób, które są początkującymi w tej chorobie i sama się do nich zaliczam. Jeden dermatolog zapisał mi od razu steryd, zarzekał się, że wysypu po odstawieniu nie będzie... I co? Był i to taki jak nigdy. A ból przy tym nie do zniesienia... Druga pani dermatolog zapisała maść na grzybicę ze sterydem. Czy badania ktoś jakieś zlecił? Nie.
Życzę dużo cierpliwości i powodzenia w radzeniu sobie z chorobą bardziej na własną rękę. Bo nawet, jeśli ktoś Ci poleci dobrego lekarza, nie masz gwarancji, że potraktuje Cię on tak samo, jak osobę, która Ci go poleciła... Wiem z doświadczenia, że dermatolodzy, u których byłam, kilku osobom nawet pomogli i mają ogólnie dobre opinie, są często i gęsto przez łuszczyków polecani. Widocznie po prostu nie miałam u nich szczęścia:p