Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 Basieńka44
Olej argonowy dziewczyny z czymś mieszają poczekaj na Gosie lub Henie ja tego nie znam :(
Awatar użytkownika
 antonia
Basieńka44 pisze:,sól zmiękcza łuskę ale i też troszkę wysusza a ty masz nawilżyć
Sól nie wysusza jeśli do kąpieli dodajemy olej :D ca. 50g na wannę :D
Prószenie solą wody nie daje efektów leczniczych Właściwe proporcje soli w wodzie to nie kilka garści lecz 3-6kg na 100 litrów wody. Po kąpieli nie spłukiwać, nie wycierać ręcznikiem, rozmasować pozostałość oleju na skórze dłońmi. Skóra jest doskonale nawilżona i nie potrzebuje dodatkowych nawilżaczy i balsamów :)

"Kąpiele z dodatkiem soli są najpopularniejszym i najprostszym sposobem jej stosowania. Najczęściej stosuje się stężenie 1-3%, w przypadku bardzo poważnych chorób skórnych można użyć roztworu 6%, oznacza to, że na 100 litrów wody należy dodać od 1 do 6 kg soli bocheńskiej. Woda powinna mieć temperaturę ok. 36 stopni, a cała kąpiel powinna trwać ok. 15 minut.
http://www.tipy.pl/artykul_9093,jak-sto ... enska.html

Łuszczyca jest poważną chorobą skóry i warto się do tych wskażań dostosować a można szybciej osiągać efekty.
Awatar użytkownika
 Gosiaczek68
O oleju arganowym nic nie wiem. Moja pciapcióka, która mnie prowadzi przez leczenie pochodnymi zaleca kapiele w ziołach. Własnie parze wielki gar takich ziół.
W skład wchodzi
-szałwia ziele
-rumianek ziele
-siemie lniane
-pokrzywa taka z ogrodu
-liscie brzozy świeze
-liście orzecha włoskiego też swieze
-pokrzywa świeza
-słoma owsiana zamiennie płatki owsiane

Gotować to 10 min na małym ogniu,wywar póżniej przecedzam do wanny i dolewam ciepłej wodu. Taka kąpiel musi trwać minimum 20 min. Kąpiele można stosować codziennie, chociaz co drugi dzień. Trzeba pamietać, że kalcypotriole bardzo wysuszaja skórę, potrzebne jej nawilżanie i natłuszczanie.
Tłustości bardzo potrzebne są skórze łuszczycowej.
Przed każdym smarowaniem pamiętaj o wcześniejszym nawilzeniu skóry, poczekaj aż balasam sie wchłonie i dopiero maść. Nie jestem za tym żeby przerwac kuracje, ale to decyzja należy do ciebie. :D
Ostatnio zmieniony 28 sie 2012, o 20:49 przez Gosiaczek68, łącznie zmieniany 4 razy.
 gimme
O jestem zaskoczony przepisem.

Dzisiaj spróbuje kąpiel w soli + ten olejek arganowy, a gdy zdobęde odpowiednie zioła to i również takiej kąpieli spróbuje.

Nie wiem czemu ale w tym tygodniu czuje że całem moje ciało jest wysuszone, czy to usta , policzki , miejsca z ł.

Jutro jeszcze jade nad wode więc bedzie okazja troszeczke wypalić zmiany :cool:

A są może sposoby aby zlikwidować zaczerwienienia na skórze ciała lub głowy?

Co myślicie na temat tego olejku? http://www.nivea.pl/Produkty/Pod-pryszn ... atural-Oil

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
 Gosiaczek68
Te zaczerwienienia to łuszczyca, gdy łuszczyca zacznie sie goić zaczerwienienia znikną.
Ze słoneczkiem prosze uważaj, przy stosowaniu kalcypotriole bardzo uwrażliwiają skóre na promienie słoneczne.
Rozwaga wskazana.
 gimme
Będę uważać. A mam takie pytanie , może głupie, posiadam jedynie olej rzepakowy , nadaje sie on do kąpieli z solą ?
 Basieńka44
Ja jak nie mam innego to i taki daje byle olej był :) :)
 gimme
Więc tak , kąpiel jak najbardziej na + mi wychodzi. Jeszcze nigdy nie doszedłem to takiego stanu że miejsca z ł były gładkie jak normalna skóra :) lecz mam problem ponieważ powieksza sie zaczerwienienie:/ niewiem czemu. przez ostatnie 2dni Psorcutanem smarowałem tylko po kąpieli ponieważ rano jechałem opalać sie więc nie ryzykowałem.
Awatar użytkownika
 antonia
Bardzo delikatne miejsca zostały podrażnione przez promienie słoneczne, to normalne. Należy je po opalaniu schłodzić okładami z zsiadłym mlekiem i natłuścić maścią np. nagietkową lub z vit.A. :)
Awatar użytkownika
 henia
gimme pisze:[...]lecz mam problem ponieważ powieksza sie zaczerwienienie:/ niewiem czemu. przez ostatnie 2dni Psorcutanem smarowałem tylko po kąpieli ponieważ rano jechałem opalać sie więc nie ryzykowałem.
Hmmm... może to być efekt słoneczka, i tu postępowanie tak jak radzi Antonia :)
Ale też może tak na maść reagować skóra zdrowa - ona opiła się tego kalcypotriolu ;) stąd może być to podrażnienie też.

U Gosi sprawdzają się kąpiele w wymienionych ziałach, może i Ty pójdź tym tropem?

Pytałeś gdzieś tam o olejek arganowy -
"Olej arganowy, o lekko gorzkawo-orzechowym smaku i takim zapachu, wykorzystywany jest od wieków w tradycyjnej kuchni marokańskiej, także w medycynie i kosmetyce naturalnej. W temperaturze pokojowej jest ciekły, ma długi okres trwałości. Składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie oleinowego i linolowego (do 40%). Jest bogaty w witaminę E (670 mg/kg), której ma dwukrotnie więcej niż oliwa z oliwek (320 mg/kg). Zawiera prawie 100 substancji czynnych, w tym pięć grup związków antykancerogennych: karoteny (300 mg/100 g), polifenole (5,6 mg/100 g) o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym, sterole (160 mg/100 g), w tym spinasterol, schotenol, stygmasterol regenerujące naskórek, tokoferole (62 mg/100 g), alkohole triterpenowe (150 mg/100 g), tirukallol łagodzący objawy alergii. Ze względu na zwartość beta-amyriny, olej arganowy posiada właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę. Zawiera również butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu.

Olej arganowy ma wpływ na wzmocnienie systemu immunologicznego, obniża zawartość tłuszczu we krwi, poprawia krążenie, reguluje ciśnienie, zwalnia proces starzenia się, regeneruje już zniszczone i chore komórki, dezynfekuje, pomaga przy odbudowie tkanki łącznej, przemianie materii, w okresie klimakterium. Zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe. Posiada właściwości antyoksydacyjne.

Może być stosowany przy chorobach układu krążenia, zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy, zapobiega chorobom Alzheimera, Parkinsona, chorobom skórnym, reumatycznemu schorzeniu stawów, jest skuteczny przy podwyższonych wartościach cholesterolu. Łagodzi bóle stawowe (reumatyczne) i bóle mięśni. Wykazuje właściwości antyseptyczne, ochronne, ujędrniające i wygładzające
Całość tu http://www.vismaya-maitreya.pl/naturaln ... anowy.html

Dopóki miałam wannę, dodawałam go do kąpieli. Teraz dodaję go do kremików którymi się maziam, aktualnie - mediderm; ale może to być też, zwykła wazelina.