Tu możesz porozmawiać na różne tematy niezwiązane z łuszczycą.
Mam czterdzieści dwa lata, dwójkę dzieci, kredyt hipoteczny i psa, który szczeka na każdego, kto przejdzie obok bramy. I pracę, która kiedyś była moją pasją, a teraz jest tylko sposobem na przetrwanie. Prowadzę mały warsztat samochodowy na obrzeżach miasta. Kiedyś marzyłem, żeby mieć taki własny, z podnośnikami, porządnym sprzętem i zapachem oleju silnikowego, który wsiąka w skórę. No i mam. Tylko że marzenia trochę się zużyły przez te lata. Klienci przychodzą z byle pierdołą, negocjują ceny jak na targu, a ja wciąż jestem tym gościem, który umywa ręce po całym dniu i nie ma siły nawet na własny samochód, żeby go naprawić.

Tamten dzień był wyjątkowo długi. Zjawił się facet z BMW, który twierdził, że wymieniłem mu zły filtr. Głupota, ale musiałem stać i słuchać, jak mi tłumaczy, że on się zna, bo przecież czytał w internecie. W końcu machnąłem ręką, dałem mu zniżkę i powiedziałem, żeby już więcej nie przychodził. Zamknąłem warsztat o dziewiątej wieczorem. Cisza. Wsiadłem do starego golfa, który ledwo zipał, i pojechałem do domu. Po drodze zatrzymałem się na stacji, zatankowałem do pełna i kupiłem dwie puszki piwa. Jedną wypiłem w aucie, patrząc na światła mijanych samochodów. Drugą wziąłem ze sobą.

W domu cisza. Żona pojechała z dziećmi do teściowej na weekend, bo miała tam jakieś urodziny. Normalnie bym pojechał razem, ale nie mogłem, bo w sobotę umówiłem klienta z uszkodzonym zawieszeniem. Więc zostałem sam. Wszedłem, rzuciłem klucze na stół, zdjąłem buty. Włączyłem telewizor, znalazłem jakiś stary film, ale po piętnastu minutach wyłączyłem. Nic nie wciągało. Sięgnąłem po telefon. Przez chwilę myślałem, żeby napisać do dawnego kumpla, z którym nie rozmawiałem od lat, ale szybko zrezygnowałem.

Zacząłem przeglądać internet. Coś tam, coś tu. I nagle reklama. Nie jakaś krzykliwa, tandetna, ale przyjemna dla oka. Czarny design, złote dodatki. Ktoś tam opowiadał o wygranej, ale nie w sposób nachalny, tylko taki, jakby mówił do znajomego przy piwie. Zwykle takie rzeczy omijam szerokim łukiem. Ale tamtego dnia, zmęczony, [cenzura], samotny w pustym domu, pomyślałem: "Może warto spróbować?". Zalogowałem się tam, ale najpierw musiałem przejść prosty proces rejestracji, który zajął mi dosłownie dwie minuty. I wtedy, po tym jak zrobiłem pierwsze vavada logowanie, poczułem, że robię coś innego. Że to nie jest kolejny dzień, który przepłynie mi między palcami.

Wrzuciłem na konto sto złotych. Tyle, ile czasem wydaję na pizzę dla całej rodziny w sobotę. Nie bałem się stracić, bo to była kwota, która nie zmieniła nic w moim budżecie. Ale jednocześnie dała mi poczucie, że mam coś do stracenia. Dziwne uczucie, prawda? Z jednej strony to tylko sto złotych, z drugiej – to była moja mała inwestycja w coś, co miało mnie oderwać od rzeczywistości. Otworzyłem pierwszą grę. Proste automaty, takie klasyczne, z wiśniami i siódemkami. Kręcenie. Zero. Znowu kręcenie. Pięć złotych wygrane. Znowu kręcenie. I tak przez jakieś dwadzieścia minut, małymi krokami, utrzymywałem saldo gdzieś w okolicach setki. Ani nie wygrywałem, ani nie przegrywałem. Ot, zabawa.

Ale potem znalazłem coś, co mnie zaintrygowało. Gra z motywem dzikiego zachodu, rewolwerowcy, kowbojskie kapelusze, złoto. Były tam symbole, które uruchamiały dodatkowe rundy. Nie wiem, co we mnie wstąpiło, ale postawiłem dwadzieścia złotych na jednym obrocie. Bębny zakręciły się, stanęły. I wtedy zobaczyłem trzy rewolwery – symbol bonusowy. Ekran zmienił się w scenę z saloonu, pojawiły się karty do gry, a ja dostałem dziesięć darmowych spinów z potrójnym mnożnikiem. Serce zaczęło mi walić. Każdy spin przynosił wygraną. Najpierw 30 złotych, potem 50, potem 80. Na ostatnim spinie padła kombinacja pięciu symboli złotych sztabek. Wygrana: 520 złotych. Stałem i patrzyłem na ekran z otwartymi ustami. W ustach miałem sucho, a ręce mi lekko drżały, chociaż w warsztacie potrafię trzymać ciężkie części godzinami.

Wypiłem drugie piwo, które przyniosłem z samochodu. Sięgnąłem po kolejne z lodówki. Siedziałem w fotelu, czując, jak adrenalina powoli opada, ale gdzieś w środku wciąż tliło się to uczucie, które dawno zapomniałem. Coś pomiędzy ekscytacją a ciekawością, co robiłem, gdy byłem młodszy, przed kredytem, przed dziećmi, przed odpowiedzialnością. Postanowiłem nie wypłacać. Jeszcze nie. Chciałem sprawdzić, co jeszcze tam jest. I tak, klikając w różne gry, trafiłem na ruletkę. Zawsze bałem się ruletki. Wydawała mi się zbyt losowa, zbyt matematyczna. Ale wtedy, z nowym nastawieniem, pomyślałem: "Kurde, to jest tylko gra. Nie zmienisz życia, ale możesz wygrać trochę frajdy." Rozłożyłem obstawienie: 10 złotych na czarne, 10 na czerwone, 20 na parzyste. Grałem bezpiecznie, powoli. I w pewnym momencie, po kilkunastu obrotach, moje saldo wzrosło do 780 złotych.

Zrobiłem sobie herbatę, wróciłem do fotela. Włączyłem inną grę – takie wirtualne skarby, gdzie zbiera się klejnoty. Przez następną godzinę grałem jak w transie, bez pośpiechu, bez przymusu. Wygrywałem małe kwoty, czasem przegrywałem, ale nigdy nie spadłem poniżej 600 złotych. I wtedy dotarło do mnie coś ważnego: nie chodzi o wygraną. Chodzi o to, że wreszcie, po tylu latach, znalazłem coś, co sprawiało, że czułem się lekki. Że nie myślałem o klientach, o rachunkach, o filtrze do BMW, o tym, że znowu muszę wymyślać wymówki dla szwagra, który chce pożyczyć narzędzia. Byłem tylko ja i ta gra. To była dziwna ulga. Skończyłem około drugiej w nocy. Nie przegrałem. Wypłaciłem 700 złotych – resztę zostawiłem na koncie na następny raz, ale już nie z myślą o grze. Z myślą o tym, że czasem trzeba zrobić coś innego, żeby przypomnieć sobie, jak to jest oddychać.

Następnego dnia obudziłem się wypoczęty. Uśmiechnąłem się do swojego odbicia w lustrze. Poszedłem do warsztatu, przyjąłem klienta z zawieszeniem, zrobiłem robotę porządnie, a na koniec, kiedy facet pytał o cenę, powiedziałem tyle, ile trzeba, i nawet nie negocjowałem. Wróciłem do domu, zrobiłem obiad, posiedziałem w ogrodzie z psem. Wieczorem, zanim poszedłem spać, otworzyłem laptopa i znowu zrobiłem vavada logowanie. Nie po to, żeby grać. Tylko żeby zobaczyć, że to wciąż tam jest. Że mogę, jeśli chcę. Ale nie muszę. To uczucie kontroli było warte więcej niż wszystkie wygrane.

Minął tydzień. Żona wróciła z dziećmi, opowiadały o urodzinach, o cioci, o zabawie. A ja słuchałem z uśmiechem. Nie powiedziałem im o tej nocy. Nie dlatego, że to była tajemnica, ale dlatego, że to było moje. Moja mała odskocznia. Moja chwila, w której byłem tylko sobą, a nie tatą, mężem, mechanikiem. I za każdym razem, kiedy teraz otwieram laptopa i widzę stronę, którą poznałem tamtego wieczoru, czuję coś miłego. Nie żal, nie chęć powrotu. Po prostu wdzięczność. Że w najbardziej nieoczekiwanym momencie, przy pustym domu i dwóch piwach, znalazłem coś, co przypomniało mi, że warto czasem zrobić krok w bok. Nawet jeśli to tylko kilka kliknięć i złoty napis na czarnym tle. Bo czasem to wystarczy, żeby znów zacząć oddychać pełną piersią.