Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 goha9229
Witam. Pytanie do osób, które stosowały ocet jabłkowy.
Pare dni temu odstawiłam "cudowną" maść od pewnego doktora, dokładnie nie pamiętam co było w składzie ale zapewne jakiś steryd bo 2 dzień po odstwaieniu juz mnie wysypało spowrotem (a chodzi o twarz więc sprawa pilna, teraz jestem czwarty dzień po odstawieniu i mam twarz wysypana okrutnie jak nigdy ;/ i próbuję jakichś lekkich sposobów (narazie wymyśliłam sobie olej kokoswy zmieszany z sodą, w sumie nie wiem skąd u mnie taki pomysł:D) i zastanawiam się czy ocet jabłkowy pomógłby mi na tą nieszczęsną twarz? Kto stosował? I jakie efekty oraz po jakim czasie? w pracy teraz chodze oblepiona pudrem żeby plamy zamaskować, prawie jak ninja, a i tak to mało daje bo różnicę widać. Pomocy dobrzy ludzie :D
Awatar użytkownika
 szater
Steryd na twarz? i odstawiłas ten steryd od razu bez zmniejszania ilosci aplikacji? :nomnom: Nie wiem co to za masc zastosowałaś,trudno wiec ocenic dlaczego nastapił nowy wysyp...moze nie było do konca zaleczone,zle odstawiona masc? rozmaite rozmaitosci :P
Dobrze jest pisac jaka masc stosowałas bo moze ona wchodzic z różnymi innymi w reakcje....nie słyszałąm aby octem smarowac twarz...nawet jabłkowym :surprised:
 goha9229
Zmniejszałam ilość. Tzn na początku zaczęłam ją mieszać z zwykłym kremem, żeby była słabsza, po paru dniach smarowałam się rzadziej i jak juz nic nie miałam na twarzy postanowiłam przestać smarować no i bum wysyp spowrotem. To byla maść robiona, i nie mam receptury bo lekarzy u siebie w gabinecie mieszał. W takim razie może poradzisz co innego jeśli nie ocet? bo nie mam pomysłu już ani sił ehh :)
Awatar użytkownika
 antonia
Chociaż to ptytanie do szater ale myślę, że się nie obrazi gdy dorzucę także moją podpowiedź.
Bardzo pomaga i błyskawicznie działa nalewka z wrotyczu i jaskółczego ziela przykładana dokładnie w miejscu zmian.
Najlepiej smarować małe zmiany namoczonym w nalewce wacikiem do czyszczenia uszu a potem posmarować odrobiną kremu zmieszanego z tą samą nalewką. Dla lepszego i szybszego efektu można powtarzać zabieg kilka razy dziennie.
Wypróbowane na wielu ludziach - pomogło wszystkim.
Awatar użytkownika
 szater
antonio zawsze jestem wdzieczna za porady innych :* sama też z nich korzystam bo wszak nikt nie jest nieomylnym ekspertem w dziedzinie łuszczycy :P

Zawsze byłam przeciwna smarowaniu mieszankami,czyli mieszanie kremów z masciami farmakologicznymi....nigdy nic dobrego z tego nie wychodziło.Do czegos innego służy masc a inne zadanie ma krem do twarzy-kosmetyk. :P

Zmniejszenie ilosci aplikacji to nie jest mieszanie z czymkolwiek to systematyczne,powolne odstawianie czyli:
najpierw 7xw tyg
potem co 2dzień,potem co 3,nastepnie 1x w tygodniu i to przez okres około 3tyg.
Na twarz z leków najlepszy jest Protopick,podobno działa najlepiej,stosowanie ziół wszelakich tez dobry pomysł,słonko jest pomocnikiem w tej kwestii.
Awatar użytkownika
 antonia
Ziele wrotyczu siekam drobniutko i ugniatam mocno w naczyniu tak, by puszczało sok, na szklankę mocno ubitego ziela dodaję 2-3 łyżki wody i zostawiam na noc w lodówce. Następnego dnia przekładam do maleńkich woreczków foliowych spożywczych i mrożę. Tak samo postępuję z jaskółczym zielem i wszystkimi innymi. Zamrożone kulki wrotyczu i jaskółczego ziela w ilości ok.100g każde, zalewam 200 gr.wódki 40% i szczelnie zakryte odstawiam w ciemne miejsce, od czasu do czasu potrząsając. Po dwóch tygodniach jest gotowe.
Do kremu typu Mediderm ok 100g dolewam nalewkę w ilości 1:1, wyciskam 3-4 kapsułki wit.D3, 3-4 wit.E, i ok 1 łyżeczki magnezu w płynie (opcjonalnie), mieszam wszystko razem i gotowe. Chociaż obecnie nie mam żadnych zmian łuszczycowych, w dalszym ciągu smaruję ciało po całości. Nigdy nie zauważyłam by taki balsam wysuszał mi skórę - wprost przeciwnie, po kąpieli zawsze używam na wilgotne ciało i skóra jest wspaniale nawilżona. Do twarzy zamiast Medidermu używałam Bepanthen i o połowę mniej nalewki alkoholowej.
Przed smarowaniem tymi miksturami zmiany na twarzy przecierałam nalewką ziołową j.w.
Jest przy tym trochę roboty, wszystkie kombinacje są mojego pomysłu, ale działa, a to jest najważniejsze. Można spróbować coś udoskonalić albo zmienić, nie trzeba się bać próbować. :)
Awatar użytkownika
 antonia
Dla zainteresowanych dodam jeszcze, że suplementuję się dużą ilością witaminy D3 ( 15000 IE ) + wit K2MK7 oraz codzienne kąpiele w chlorku magnezu.
 goha9229
Spróbuję, mam nadzieję, że pomoże bo ta twarz to okropna sprawa :P a te zioła kupie w jakimś zielarskim sklepie, czy musza być takie świerzo z jakiegoś pola? :D
Awatar użytkownika
 antonia
Zioła na macerat muszą być świeże. Próbowałam robić nalewki z ziół suszonych ale mi się nie powiodło, za słabe działanie. Zioła najlepiej zbierać w porze kwitnienia, ale w potrzebie można już trochę sobie przygotować, a potem gdy nadejdzie właściwa pora dozbierać jeszcze tyle, żeby starczyło do następnych przyszłorocznych zbiorów.
wrotycz
http://www.igya.pl/srodki-lecznicze/ros ... um-vulgare
jaskółcze ziele
http://luskiewnik.strefa.pl/chelidonium.html