Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 applic
Witam, mam 15 lat i w maju tego roku dowiedziałam się, że mam łuszczycę.
Czy ktoś z Was mógłby opisać mi jak wygląda łuszczyca w miejscu intymnym? Ponieważ ostatnio zauważyłam w tym miejscu zmiany i boje się, że to łuszczyca, a zanim pójdę do lekarza chciałabym wiedzieć przynajmniej jakie są objawy lub jak to wygląda.
Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj na forum,

Ogólnie to łuszczyca w miejscach intymnych wygląda tak jak na reszcie ciała. Czerwone zmiany. Mogą być słabiej pokryte łuską ze względu na większą wilgotność w miejscach intymnych, albo łuska jest mniej widoczna po prostu. Mogą też pękać zmiany chorobowe np. w pachwinach.
Awatar użytkownika
 szater
Witaj biedroneczko!
Zmiany pojawiaja sie tez na wzgórku łonowym,wygladaja tak jak łuszczyca na głowie.Suche zmiany,pokryte łuska albo czerwone plamy.Na miejsca intymne najlepsze jest stosowanie masci typu LINOMAG-natłuszczac duzo nalezy,dobrze jest tez skrócic włosy łonowe.Nie golic ich całkiem tylko przyciac nożyczkami jak najblizej skóry.Lepiej trzymaja sie masci,mniej sie te miejsca poca(szczególnie latem,lub podczas wf) i wtedy mniej swędzą.Kochanie postaraj sie poczytac uwaznie forum,moze sciagnij sobie Poradnik łuszczycowy ,który przygotował Paweł-znajdziesz tam duzo wiadomosci bardzo przydatnych,podanych w przystępnej formie.W razie czego pytaj.Zawsze znajdzie sie ktos kto ci pomoże.Pozdrawiam.Krysia :*
 Marsellus
Też mam z tym kurcze często problem zwłaszcza gdy nasila się w pachwinach, boli wtedy strasznie przy chodzeniu :/ łuszczyca w tych miejscach wygląda tak samo jak na głowie, ja staram się zakładać luźne bokserki, bo ciasna bielizna podrażnia bardzo miejsca zaatakowane łuszczycą, staram się regularnie skracać owłosienie w okolicy miejsc intymnych i często nawilżać kremami i to niestety tylko tyle co mogę poradzić

pozdrawiam
 asiek1988
Witaj Applic:)
Dobrze ze szukasz porad nawet tutaj:) luszczyca w miejscach intymnych (jak patrze po pozostalych komentarzach) rozni sie u kazdego. U mnie sa czerwone zmiany bez łusek i na szczescie nie boli nic podczas chodzenia jak to opisuje Marsellus. Ale u kazdego jest indywidualnie. Jednak radze Tobie zebys jednak przeszla sie do lekarza-dermatologa i niech on powie co i jak :) pamietaj ze skora tam jest bardzo wrazliwa i niemozna stosowac masci takich jak np na kolana lokcie itp. z goleniem jest tak samo - trzeba robic to tak jak opisala to Krysia:) pozdrawiam
Awatar użytkownika
 marta_z-j
czemu nie powinno się okolic intymnych całkiem golić? co to może spowodować? ja tak ostatnio robię żeby szybciej widzieć zmiany (ale dopiero po ogaśnięciu zmian), ale oczywiście zaprzestanę jak ma mi to zaszkodzić.
czy to samo dotyczy pach i nóg? bo boję się je golić jak akurat są zmiany i czekam aż choć na chwilę znikną (z tego strachu niezłe chomiki pod pachami ostatnio zachodowałam ;) )
Awatar użytkownika
 puma
hehe dobre te chomiki :D :D
kochana ja golę wszystko co się da i żyję ;) nie zauważyłam, żeby golenie miało wpływ na moją łuszczycę. musisz tylko uważać, żeby nie zaciąć się w zmianę łuszczycową, co nie jest łatwe. leci z tego dziadostwa krew i na końcu strup się robi. ale przez golenie samo w sobie nic złego się u mnie nie dzieje. może krysi chodziło o to, że jak nie ma "tam" krzaczorów to maści wcierają się w bieliznę, no ale w każdym innym miejscu też się wcierają w ciuchy, nie wiem.
tak więc pozbądź się na święta tych chomików (chociaż to fajne zwierzątka) bez żalu xd
Awatar użytkownika
 szater
Dlatego min łuszczyca jest chorobą nieprzewidywalną...nigdzie nie twierdziłam ze nie można golic miejsc inymnych czy pach...sama to robie ale z głowa...jak wszystko ...jest tylko jedno małe ale...nie mam w miejscach intymnych zmian łuszczycowych -żadnych...toteż po depilacji nic sie nie dzieje...radziłam jak sobie moze pomóc osoba z dosc duzymi i zaognionymi zmianami...pogratulowac pomysłu golenia zyletka zmian łuszczycowych :nomnom: ...nawet sobie nie potrafie tego wyobrazic,przyciecie nozyczkami ułatwia leczenie i jednoczesnie nie podraznia skóry....
Awatar użytkownika
 zgon1610
mam sporo zmian na brodzie raz się ogoliłem i naruszyłem żyletką łuskę, nie polecam nikomu.... teraz to maszynką do włosów ;)
Dlatego w "tych" rejonach stosuje jedynie nożyczki i natłuszczanie.
Golić można tylko tak żeby nie naruszyć zmian a to niekiedy jest bardzo trudne.