Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 San
dzisiaj byłam u dermatologa i okazało się, że mam łuszczycę.. :( chciałam się zapytać co z depilacją.? czy mogę golić się maszynką (jak do tej pory).? czy lepsze będą kremy depilacyjne, albo wyrywanie plastrami czy też usuwanie włosków depilatorem.?
i co w kwestii tatuaży.? bo planowałam zrobić 3 małe tatuaże..

chciałam również zapytać się co z kolczykami.?
mam w pępku i w nosie.. i boję się, że mogą powstać w ich okolicach zmiany chorobowe..
Awatar użytkownika
 henia
Witaj San :*
W moim przypadku...wszystko o co pytasz, jest dozwolone. Moja ł. nie pojawia się w miejscach naruszenia naskórka.
Ale to u mnie tak jest, czy u Ciebie również, musisz sprawdzić na sobie. W takich sprawach, nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi. Oto cała zawiłość tej choroby, nic z nią nie ma, na pewno :angry:
 San
dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. ;) mam nadzieję, że tatuaż, miejsca kolczykowania i wszelkiego rodzaju zadrapania nie będą narażone na ł.
ehh.. :( załamałam się ogólnie dzisiaj. ;/ a mam pytanie masz duże wysypy.? ogl to od południa siedzę na necie i czytam o ł. wszystko co się da.. chcę wiedzieć jak najwięcej o tej chorobie i nie chcę żadnych nawrotów..
tym bardziej, że uwielbiam basen, wypady nad wodę, morze, opalanie się, chodzenie w krótszych ubraniach, mam bardzo ładne ciało.. ;) i miałam już propozycję pracy jako modelka, agencja modelek wykonała mi już portfolio, zapraszali mnie na castingi, ale odpuściłam, bo po prostu mi się nie chciało.. a teraz nawet nie chcę mi się starać spełniać swoich marzeń.. modelka i łuszczyca.? :(
Awatar użytkownika
 henia
San, przy odpowiednim podejściu do tej choroby, tz. dbaniu o siebie, czasami do przesady, poświęceniu troszkę czasu na poszukanie przyczyn jej pojawienia się. Można z tą panią żyć i to tak ,jak sobie zamarzysz. Czytaj, szukaj, eksperymentuj.
Na dziś mam remisję, czego i Tobie życzę. Pytaj, jak będziemy w stanie, to na wszystkie Twoje pytania postaramy się tu odpowiedzieć. Pozdrawiam:*
 San
całe szczęście dbam o siebie i swój wygląd całe życie i zawsze będę do tego przywiązywać dużą wagę.. ;) wiem, że przyczyną mogą być częste infekcję, a Ja niestety na gardło choruję kilkakrotnie w roku.. :( używki, ooo.. i tu będzie ciężko. papierosy palę już długo i wątpię, że będę w stanie je rzucić, przynajmniej postaram się ograniczyć palenie. ;) a co do alkoholu.. to prawda, że również wpływa na wysiewy.? bo z tym będzie również problem. ;d bo ze względy na mój młody wiek prowadzę imprezowy tryb życia i występuję w nim alkohol.. :) a co do remisji, już zapoznałam się z tym terminem i każdemu choremu życzę remisji, oczywiście bez żadnych nawrotów.. ogl najlepiej by było nie mieć tej choroby.. :P mam dalej złudną nadzieję, że nie mam ł. tylko jakieś uczulenie, że dermatolog mogła się pomylić.. ;d

pozdrawiam. ;*
Awatar użytkownika
 szater
jedyne w łuszczycy PEWNE jest tylko to ze jest wszystko inne jest jedna wielką niewiadoma.Nikt nie da ci gwarancji jakie bedziesz miała wysypy,gdzie,co spowoduje wysypy,czy beda remisje czy nie.trzeba miec nadzieje i marzenia bo bez tego nie da sie zyc ale choroba weryfikuje wiele naszych marzen.Trzeba nauczyc sie zyc z choroba...ale nigdy nie uda ci sie jej ujarzmic.Mozesz obserwowac organizm,stosowac diety,higieniczny tryb zycia ale łuszczyca zawsze znajdzie slabszy punkt.Dlatego powinnas wiedziec co moze cie spotkac,czego powinnas oczekiwac aby pojawienie sie wysypu nie spowodowalo załamania.Co do kolczykow,tatuazy....trudno powiedziec jak zareaguje twoja skora...ja akurac w miejscach skaleczen mam problem.istotna takze sprawa jest wiek w ktorym łuszczyca sie pojawila....niestety ...jestes w tej grupie agresywniejszej łuszczycy.Nie chce cie ani dołowac ani pozbawiac nadzieji...po prostu przedstawiam inna strone medalu,gdyż uwazam ze powinnas znac wszystkie za i przeciw.Jak bedzie w twoim przypadku...trudno przewidziec...ale posiadajac pełna wiedze ...mozesz sie lepiej przygotowac.Powodzenia :*

PS
jesien i wiosna to najbardziej dla nas uciązliwe pory roku....
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj San,

Alkohol może powodować wysypy, ale nie musi. Jednak jak by nie patrzeć jest szkodliwy dla organizmu. Więc ograniczenie go jest wskazane. Musisz poobserwować reakcję swojego organizmu. Są osoby, który mają praktycznie momentalnie mega wysyp po jakimkolwiek alkoholu, niektórzy mają tylko po wódce, inni po winie, a jeszcze inni wcale nie mają wysypów po alkoholu. Jest to indywidualna sprawa i musisz sama się przekonać.
 San
stan mojej skóry już się znacznie poprawił.! ;) polecam maść elocom, bo daje efekt po ok. 3 użyciach, ale nawrot jest szybki, ale nie większy.
może od początku.. w pierwszych dniach lutego br. zauważyłam jakąś wysypkę w okolicy biustu.. poszłam do normalnego lekarza i stwierdził uczulenie od fiszbinek (przy biustonoszu), zalecił mi właśnie maść elocom, która poskutkowała po 3 użyciach. ;d śladu po owej wysypce nie było żadnego. :) ale właśnie 2 tyg. temu znowu zauważyłam takie same zmiany, lekarz skierowała mnie do dermatologa z obawą, że mam łuszczyce.. i dermatolog to potwierdziła, ale nie wydawała mi się zbyt kompetentną osobą, więc poszukam jeszcze innych dermatologów i mam nadzieję, że jednak to nie jest ł.! ;) przepisała mi maść sorel plus, która daje optymalne efekty po 2 tyg. używania, a całkowitą poprawę skóry można zaobserwować po 8 tyg. Ja po 3 czy 4 dniach widzę poprawę. :) teraz zostały tylko malutkie zaczerwienione plamki. ;)
a mam pytanie czy łupież pstry można pomylić z łuszczycą.?
bo około 3 lat temu również dostałam wysypkę i stwierdzono u mnie łupież pstry.. ale po jakiś maściach i tabletkach zaraz wszystko mi ustało.. ;p już sama nie wiem co mi jest. ;d

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. :)
 Gandalf
Bez fotki biustu za wiele nie można na ten temat powiedzieć.;-)
Być może masz jakaś tam formę łuszczycy ale miejsce pierwszego powstania i nawrotu dosyć nietypowe.