W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Awatar użytkownika
 Roxy
cd.
...............
Załączniki
Zdjęcie0314.jpg
Zdjęcie0314.jpg (94.45KiB)Przejrzano 1357 razy
Zdjęcie0311.jpg
Zdjęcie0311.jpg (92.22KiB)Przejrzano 1357 razy
Zdjęcie0310.jpg
Zdjęcie0310.jpg (121.63KiB)Przejrzano 1357 razy
Awatar użytkownika
 antonia
henia pisze: przez henia » 34 minuty temu
Mnie gdzieś tam z tylu głowy siedzi, ze ta biała plama - to odbarwienie skóry po dermovate, a świąd-to efekt ścieńczonego naskórek i podrażnionych zakończeń nerwowych, po tejże.
To SĄ niestety skutki leczenia sterydami. Po jakimś czasie skóra w tych miejscach może przybrać barwę brązową i być ciemniejsza od pozostałej ale to i tak zawsze będzie się odznaczać. Ocet jabłkowy lub sok z cytryny pomaga trochę w rozjaśnianiu plam a dobry samoopalacz w przyciemnianiu. :D
Awatar użytkownika
 Roxy
Ale ja stosuje Dermovate od 4-5dni, juz wczesniej kiedy zanikala luszczyca mialam biala plame
Awatar użytkownika
 henia
Roxy jak rozumiem, to przebarwienie a w zasadzie odbarwienie, masz już od dawna. U lekarza byłaś niedawno, i co on na to?
Wiesz tak na gorąco, to my Ci tu wszystko: co nam do łebka przychodzi, jak widzisz niektórym śmiech, innym chęć pomocy.
Czym smarowałaś się poprzednio? może to jakiś trop?

Inną sprawą jest, iż zdarza się przy ł., również bielactwo. Takie zmiany trzeba konfrontować z lekarzami. Na coś-czynnik, tak ta Twoja skóra zareagowała, problem tylko na co?
U mnie tego typu odbarwienia były i po sterydach i po cygnilinie.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2012, o 16:09 przez henia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
 antonia
Roxy pisze:Ale ja stosuje Dermovate od 4-5dni, juz wczesniej kiedy zanikala luszczyca mialam biala plame
A jakie maści stosowałaś wcześniej? :)
Odbarwienia często występują po salicylach używanych przed wyjściem na słońce :)
 Basieńka44
szater pisze::oh: dobre!szybkosc scieniania naskórka kosmiczna :D
Mojej córce po jednorazowym użyciu dermowate odbarwiło skórę więc śmiać za bardzo nie ma się z czego
Pytanie jw co stosowałaś wcześniej i od kiedy ta plama jest zasadne wtedy więcej wiadomo co i jak
Piszesz że kilka lat temu miałaś wysyp co wtedy stosowałaś???????????jak i
Mam jeszcze jedno pytanie, na piszczelu już wcześniej przed stosowaniem kremu miałam białą plamę (łuski co jakiś czas znikały), ale strasznie mnie to swędziało i nie mogłam się opamiętać, wiec może przez to ta biała plama która wygląda okropnie, powiedzcie mi czy to mi zejdzie po czasie?
to by mi jednak wskazywało na nadkażenie grzybicze po drapaniu skoro była tam łuska i ją drapałas
Ostatnio zmieniony 1 paź 2012, o 16:21 przez Basieńka44, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
 henia
Ta zmiana na piszczelu wygląda mi na leczącą się; samoistne to czy po medykamentach?
Nawet środek zmiany, lekko już czerwony/różowy, czyli proces leczenia się skóry w tym miejscu, postępuje, w/g mnie. Pytanie, po czym?

Nie lubię lekarzy, którzy zalecają dermovate, i to jeszcze pod okluzje. Nie wolno tak.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2012, o 16:23 przez henia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
 Roxy
Właśnie że nic nie stosowałam, na poczatłku jakies kilka dobrych lat temu miałam malenka plamke czerwona na piszczelu, potem robily sie biale luski, do tego od samego poczatku strasznie swedzialo, nie leczylam tego, zlekcewazylam..robilo sie to coraz wieksze, teraz mialam to takiej wielkosci jak wyglada na zdjeciu, strasznie swedzialo, czasem drapalam sie az do krwi, pozniej kiedy juz postanowialm sie opanowac przed drapaniem powstaly biale luski udalam sie do lekarza, bylo widac juz biala plame pod tym lekarz powiedziala mi ze to od drapania , zdrapania naskurka i jakiegos tam pigmentu skornego,tyle, przepisala dermovate z thiderm na przemian pod folia tyle ze thiderm napisala na kartce jak stosowac leki ale juz na recepcie nie, dlatego nie moglam tego leku wykupic, bylam zdana tylko na dermovate, stosuje od ok.5 dni 1x na noc pod folia , ładnie zeszly mi łuski zostala lekko czerwona plama a pod nia biala;/ tak to mniej wiecej wygladalo
 Basieńka44
Więc według mnie dermowate tam nie jest potrzebne tym bardziej pod folię spróbuj z tym octem lub clotrimazolum skoro to od drapania zejdzie tak po jednym jak i drugim łącznie z zaczerwienieniem :) :)