- 17 sty 2012, o 21:51
Ostropest, to zioło mające wpływ na oczyszczanie, i regeneracje wątroby. A u łuszczyków, prawdopodobnie te procesy w niej są zachwiane. Dlatego polecany ten ostropeścik jest. Do niego polecany też jest jeszcze uczep trójlistny. Tu to Gosiaczek go chyba stosuje. Jakbyś potrzebowała więcej namiarów na te zioła, to Dośka jest do Twojej dyspozycji. Ona to wynalazła, i ona na tym zęby zjadła
Dawaj do niej PW i zawsze Ci wszystko wyjaśni.
Co do łopianu, na jednym z for właśnie wspominana przeze mnie Tysia, pisała o stosowaniu u nie soku z korzenia łopianu, przez pielęgniarkę, która ja wtedy podleczała. ale jak wspomniałam, leniuszek byłam i na dziś jego wpływu ni moją ł. nie sprawdziłam jeszcze

Co do łopianu, na jednym z for właśnie wspominana przeze mnie Tysia, pisała o stosowaniu u nie soku z korzenia łopianu, przez pielęgniarkę, która ja wtedy podleczała. ale jak wspomniałam, leniuszek byłam i na dziś jego wpływu ni moją ł. nie sprawdziłam jeszcze

UŻYCIEhttp://www.biedronkowo.info/index.php/z ... ppa-l.html
KORZEŃ:
WYWAR - Używany w leczeniu chorób skórnych, szczególnie owrzodzeń, czyraków, egzem.
NALEWKA - Używać w połączeniu ze szczawiem kędzierzawym w celu odtrucia systemu trawiennego i pobudzenia trawienia. Wspaniały na kamienie moczowe i piasek nerkowy.
OKŁAD Z PAPKI - Stosować na otwarte wrzody skóry.
PŁUKANKA - Stosuj wywar z łopianu na trądzik i grzybiczne zapalenia skóry jak: grzybica międzypalcowa i grzybica wywołana przez dermatofity.
LIŚCIE:
NAPAR - Pić na niestrawności pokarmowe.
OKŁAD Z PAPKI - Stosować na siniaki i zapalenia skóry.
ZAPARZONY OLEJ - Używać na żylaki.
NASIONA:
WYWAR - Pić na przeziębienia z gorączką, kaszlem, bólem gardła. Na wszelkie wysypki skórne pić łopian zmieszany z fiołkiem trójbarwnym.
KOMBINACJE ZIÓŁ
Łopian jest rzadko używany 'sam' w lekarstwach. Jest on zwykle mieszany z innymi ziołami, np. z mniszkiem lekarskim, w celu zbalansowania jego silnej właściwości oczyszczącej.
OKŁAD Z ŁOPIANU
1 białko, ubite na sztywną pianę
1 liść łopianu
Używając kawałka szmatki, przygotować okład przez połączenie ubitego białka ze zgniecionym liściem łopianu. Okładać miejsce chorobowo zmienione 2 do 3 razy dziennie.
"Pozwólmy sobie na pomyłki i błędy ale nie na nieuwagę"