W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Ostropest, to zioło mające wpływ na oczyszczanie, i regeneracje wątroby. A u łuszczyków, prawdopodobnie te procesy w niej są zachwiane. Dlatego polecany ten ostropeścik jest. Do niego polecany też jest jeszcze uczep trójlistny. Tu to Gosiaczek go chyba stosuje. Jakbyś potrzebowała więcej namiarów na te zioła, to Dośka jest do Twojej dyspozycji. Ona to wynalazła, i ona na tym zęby zjadła xd Dawaj do niej PW i zawsze Ci wszystko wyjaśni.

Co do łopianu, na jednym z for właśnie wspominana przeze mnie Tysia, pisała o stosowaniu u nie soku z korzenia łopianu, przez pielęgniarkę, która ja wtedy podleczała. ale jak wspomniałam, leniuszek byłam i na dziś jego wpływu ni moją ł. nie sprawdziłam jeszcze :blush:
UŻYCIE
KORZEŃ:
WYWAR - Używany w leczeniu chorób skórnych, szczególnie owrzodzeń, czyraków, egzem.
NALEWKA - Używać w połączeniu ze szczawiem kędzierzawym w celu odtrucia systemu trawiennego i pobudzenia trawienia. Wspaniały na kamienie moczowe i piasek nerkowy.
OKŁAD Z PAPKI - Stosować na otwarte wrzody skóry.
PŁUKANKA - Stosuj wywar z łopianu na trądzik i grzybiczne zapalenia skóry jak: grzybica międzypalcowa i grzybica wywołana przez dermatofity.
LIŚCIE:
NAPAR - Pić na niestrawności pokarmowe.
OKŁAD Z PAPKI - Stosować na siniaki i zapalenia skóry.
ZAPARZONY OLEJ - Używać na żylaki.
NASIONA:
WYWAR - Pić na przeziębienia z gorączką, kaszlem, bólem gardła. Na wszelkie wysypki skórne pić łopian zmieszany z fiołkiem trójbarwnym.
KOMBINACJE ZIÓŁ

Łopian jest rzadko używany 'sam' w lekarstwach. Jest on zwykle mieszany z innymi ziołami, np. z mniszkiem lekarskim, w celu zbalansowania jego silnej właściwości oczyszczącej.
OKŁAD Z ŁOPIANU
1 białko, ubite na sztywną pianę
1 liść łopianu

Używając kawałka szmatki, przygotować okład przez połączenie ubitego białka ze zgniecionym liściem łopianu. Okładać miejsce chorobowo zmienione 2 do 3 razy dziennie.
http://www.biedronkowo.info/index.php/z ... ppa-l.html
Basieńka44 pisze:I u nas właśnie tą wątróbkę trzeba oczyszczać.
aha, to nie wiedziałam, że każdy łuszczyk musi wątróbkę oczyszczać ;)
to co, też to mogę pić? zaszkodzić chyba nie zaszkodzi, prawda?
no i gdzie to się kupuje? drogie to?
Ja do picia stosowałam ziele uczepu trójlistego, polecany równiez dla łuszczyków. Sa też kropelki czy nalewka nie wiem dokładnie w cenie ok 50 zł, ja kupuje zioło 3,50 zł zaparzam 1 lyżeczkę na 10 min, przez pierwszy m-c 3 razy dziennie a później 2 razy. Do kupienia w sklepach zielarskich. Każde zioła trzeba pić przynajmniej 3 m-ce. Zapomniałam o nim troche piłam 3 m-ce i zbieram sie kupić następne.

Cocois ma w swoim składzie salicyl, dlatego mozna go zastosowac na łuskę, ja poleciałam po całości z "grubej rury" zadziałało. Cocois jest tłusty i trochę kłopotliwy ale ja jednak preferuje tłuste masci, nie ujmując nic exorexowi bo jego tez stosowałam i się sprawdził. Jednak cocis ma tych dziegci 12% a exorex u mnie 5%.
gosiaczek ja wiem, że exorex słabszy od cocoisu, ale dlatego właśnie mnie "kusi", bo jak widziałaś moje zmiany nie są aż takie straszne, a to co na zjęciach + głowa to moje największe zmiany ;) oprócz tego mam jeszcze kilka innych plamek małych w różnych miejscach ;)
jednak z drugiej strony exorex na poczatek to zbyt drogi interes, bo nie wiadomo jak i czy dziegcie na mnie zadziałają ;)

co do ziółek - piłaś tylko ten uczep, ostropestu nie? a w smaku jakie, da się wypić? ;)

dobra, doczytałam, że uczep tez pozytywnie wpływa na pracę wątroby, więc chyba nie ma sensu stosować uczepu i ostropestu...
Bozii ja stosowałam uczep i ostropest jednocześnie. Uczep napar stosowałam przez 3 m-c jak pisałam zapomniałam troche o nim. Ostropest jem do tej pory, na poczatku 2 razy dziennie po łyżeczce przez miesiąc a póżniej jedna łyżeczkę dziennie, popijam wodą. :P
Uczep to taka herbatka (tylko nie w saszetkach)w smaku jak zioła lub jak zielona herbata nie jest złe.
Natomiast ostropest w smaku (mówią że podobny do słonecznika) dla mnie okropny. Biore łyżeczkę tego do buzi nie oddycham i popijam wodą. Na poczatku miałam odruchy wymiotne, teraz sie przyzwyczaiłam i już jest dobrze. Traktuje to jak lekarstwo, a lekarstwa z reguły nie są dobre. :crazy:

Dodatkowo wspomagałam się kapsułkami z wiesiołka, przez pierwszy m-c w dawce leczniczej czyli 3 razy dziennie po 2 kapsułki a później 2 razy po dwie.
Obecnie konsumuje Omega 3.6.9. ;)

Co do cocoisu to faktycznie tańszy a że masz tych zmian niewiele i mozna te łokcie posmarowane nosić bez ubrania i sprawdzić czy dziegcie na ciebie podziałają. Cocois ma w składzie salicyl i właściwie mozna zastosować na łuskę. :)
Ostropest jest w postaci ziarna czyli podobne do siemia lnianego, można to pogryźć, u mnie to sie nie sprawdziło bo myślałam że zwymiotuję, i jest też mielony taki grubszy proszek, tego mielonego na łyżeczkę i popić wodą. ;)
bozii co do ostropestu to najważniejsza jest SYSTEMATYCZNOŚĆ najlepiej kupić już zmielony (chociaż świeżo mielony ponoć jest bardziej wartościowy ale jak się posiada młynek to sobie na to mozna pozwolić) więc na początek tak około 3-4 tygodni 2x dziennie rano i wieczorem 1 łyżeczka od herbaty do dziuba i popić (jak nie wchodzi to można rozmerdać w małym danonku i zjeść potem to już profilaktycznie można zejść do 1 łyżeczki dziennie.

Co do uczepu to jest typowo na łuszczycę -1 łyżeczka od herbaty na szklanke zalać wrzątkiem i jak się zaparzy to przecedzić przez sitko i wypić 1x dziennie a co do kropelek uczepu to jakoś nie mam przekonania bo z kąd wiem ile tam jest tego uczepu i cena też kosmiczna a tu masz czyste zioło
(po ostropeście możesz baaardzo śmie.....bączyć ale to normalne bo cały syf wychodzi z organizmu i po uczepie częściej chodzić siusiu to tez normalne)

jeżeli nie zauważysz poprawy to nic nie szkodzi bo i tak ogólnie ci pomoże na organizm są różne reakcje -jednym schodzi innym ustępuje świąd jeszcze innym przestaje narastać łuska
przy ostropeście jedyne co trzeba wiedzieć to to czy nie jesteś uczulona na karczoch i storczyki i ostropest obniża działanie tabletek antykoncepcyjnych
jak coś to pisz na pw możesz mi wysłać pieniążki a ja ci zakupię zapas i wyślę do ciebie mam już kilka takich osób i panie w moim zielarskim już wiedzą tak więc ciągle zamawiają i nie mam problemów z kupnem
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7