W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Witam, jakiś czas temu pojawiły mi się plamy łuszczycowe na dłoniach (wewnątrz) oraz na stopie. Zdiagnozowano łuszczycę choć nikt u mnie nigdy na to nie chorował. Mam 22 lata. Dermatolog zlecił przeprowadzenie badań w celu znalezienia przyczyny jeśli taka istnieje, jeśli nie to gorzej dla mnie. No i okazało się że mam przewlekłe zapalenie migdałków, jednak ich wycięcie przewidziano dopiero na Luty.
Aktualnie stosuję Cutivate w kremie oraz Cocois (od 2tyg) jednak brak efektów, mam zajęty cały kciuk i opuszki w 3 palcach.
Proszę o porady, pozdrawiam !!
aha, i czy rzeczywiście te migdałki mogą być powodem tego wykwitu ? dermatolog mi powiedział że jak je usunę i tym samym zaleczę ten stan zapalny to pozbędę się wykwitów na dłoniach ;/ pozdrawiam !
Jeśli mogę coś doradzić
walczyłam z dłońmi i stopami u siebie i córki żadne sterydy w tym miejscu nie załatwią sprawy ino ją pogorszą
mocz dłonie i stopy w płatkach owsianych czy siemieniu lnianym
do nawilżania zwykły krem bambino lub epikrem jak swędzi
jak i maść ochronna z wit A
Z moich obserwacji siebie i córki wynika że to problem w jelitach nie w migdałkach przy migdałkach sypie na głowie i około uszu
Odkwaś organizm wodą z cytryną na czczo
Możesz posłuchać a wcale nie musisz ja poradziłam sobie tak ty możesz inaczej :notguilty:
witaj masz typowa łuszczyce krostkowa....jej zaczatkiem jest ZAWSZE! ZAKAŻENIE PACIORKOWCEM....te odmiane leczy sie troszke inaczej niz pozostałe .Dobrze że znaleziono u ciebie przyczyne wysypu,skoro po badaniach stwierdzono iż migdałki sa powodem tak ostrego stanu zapalnego i zatruwają cały organizm,nie mamy powodu podważac opini lekarskiej xd usuniecie przyczyny ,zlikwidowanie stanu zapalnego powinno pomóc jednak....łuszczyce jak sie ma to na całe życie i nikt ci nie zagwarantuje że nastepnego wysypu nie bedzie(bo bedzie on zwiazany z wszelkimi stanami zapalnymi w organizmie) albo ze odmiana krostowa nie przeistoczy sie w plackowatą czy kropelkowata.Proponuje poczytac jednak wszelkie dostepne info na temat choroby.To twoja bron w walce z łuszczycą a i dyskutowac łatwiej z lekarzem na temat dalszego leczenia. xd

PS
w łuszczycy krostkowej-dokładnie krostkowicy dłoni i stóp konieczne jest zlikwidowanie stanu zapalnego!-krostki na dłoniach i stopach to efekt,skutek a nie przyczyna,nalezy bezwzglednie usunąc przyczyne,u ciebie jest o tyle łatwiej iz teoretycznie ja znasz :notguilty:
Bardzo dziękuję za porady :) Mam nadzieję że uda mi się tego pozbyć choćby na jakiś czas. Basieńka44 czy udało Ci się całkowicie pozbyć wykwitów tymi metodami? Choćby na jakiś okres czasu ? Pozdrawiam
nie dostałem konkretnej diagnozy co to za typ łuszczycy ale nie wydaje mi się aby to była krostkowa. nie mam jak póki co wrzucic fotek ale mam plamki czerwona bez naskórka, tak jakby stan zapalny. jedna wieksze inne mniejsze. Krostkowa widzę ze wygląda trochę inaczej. Pozdrawiam
ciekawe rzeczy prawisz :surprised: byłes u lekarza i nie masz postawionej diagonzy a chcecie leczyc?bo taka decyzje podjąłes wraz z lekarzami :notguilty:
Każdy z nas choruje troszke inaczej,krostki moga wyglądac tez inaczej ,usytułowanie,wygląd i kierunek leczenia wskazuje na krostkowice nóg i dłoni
najdokładniejszy opis leczenia jaki znam (od lat nikt nie opisał bardziej szczegółowo swojej walki i jej efektów)
http://luszczyca.info/viewtopic.php?t=1364&start=0
cudownych recept nie ma :P trzeba zlikwidowac stan zapalny a wtedy nastąpi poprawa.
Mam taki problem od początku z dłońmi i stopami właśnie po sterydoterapi nikt mi też nie stwierdził krostkowicy mimo zmian na dłoniach i stopach a łuszczyce zwykłą
poradziłam sobie tym co wyżej
nie mam zamiaru podważać opinii niczyjej jednak takie są moje obserwacji i brak problemu od 5 lat a przy leczeniu specjalistów nie mogłam utrzymać szklanki w dłoniach każdy z nas ma wybór jak i czym się leczy jak i komu wierzy lekarzowi czy temu co obserwuje u siebie
Wiem że wszystko wiesz najlepiej ale może pozwól innym choć spróbować innych rzeczy prócz farmakologii
Jak wiem lekarzem nie jesteś a opinie podważasz praktyków jakbyś nim była
Ostatnio zmieniony 26 lis 2013, o 11:08 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: Usunięto posty niezwiązane z tematem.
Witam, okazało się że mam na dłoniach odmianę krostkową, obecnie zaczalem stosowac masc na recepte zrobiona w aptece, a do tego seria 10 naswietlen całego ciała.Do tego 2 razy dziennie moczenie dłoni w siemiu lnianym i smarowanie maścią konopną na bierząco. Poczekam na efekt(mam nadzieję że to zniknie) i dam znać ! Pozdrawiam