W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Niedługo zabraknie mi miejsca na te wszystkie specyfiki;)
na razie mocze dłonie w szałwii, platki owsiane tez mam brakuje mi siemia lnianego jeszcze:)
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Witam:)
Jak na razie ł nie daje za wygraną, wstałem rano i masakra przez noc skora popękała rany do krwi w wielu miejscach... ledwo ruszam palcami. Znajomi chcą iść nad wodę a tu niestety kolejny dzień w domu i moczenie w heh wybaczcie że się tak żale, ale niestety nie mam komu i zostaje mi forum;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Witam witam , skóra na dłoni strasznie popękała ledwo ruszam dłonią i chciałem założyć opatrunek. Znalazłem w necie opatrunek o nazwie GRANUFLEX, stosował może to ktoś już?
A wygląda to tak:
Obrazek
 Basieńka44
Skóra jest bardzo przesuszona nic dziwnego że pęka
ja stosowałam po wymoczeniu 20 min w płatkach epikrem ładnie zmiękcza naskórek i nawilża.
Przy ostrych zmianach moczenie dłoni robiłam kilka razy na dzień i takoż samo nawilżałam,dodatkowo nakładałam cienkie bawełniane rękawiczki żeby chory naskórek nie miał kontaktu z otoczeniem
Nawilżaj i jeszcze raz nawilżaj,moczenie w siemieniu lnianym też nawilża
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Nawilżam mocze w siemiu moczę w płatkach owsianych stosuje maść z wit a i epikrem zdjęcie zrobiłem po umyciu rąk dlatego takie suche.Nie za bardzo widzi mi się wychodzenie z domu w rękawiczkach;)myślałem o tych opatrunkach żeby robić jak wychodzę z domu np. bo chodzenie w koszuli z długim rękawem w taki upał jest trochę męczące :devil: trzeba będzie się zaopatrzyć w lniane chyba
Awatar użytkownika
 antonia
Mateusz_29 pisze:Nawilżam mocze w siemiu moczę w płatkach owsianych stosuje maść z wit a i epikrem zdjęcie zrobiłem po umyciu rąk dlatego takie suche
Basieńka44 pisze:Skóra jest bardzo przesuszona nic dziwnego że pęka
Basia ma rację, te pęknięcia mogły powstać z przesuszenia skóry.
Niepotrzebnie myjesz dłonie, wystarczy je moczyć w płatkach czy w siemieniu lnianym, dolewać do tego naparu z wrotyczu, tak jak poprzednio o tym pisałam, to przyspieszy gojenie. Nawilżać kremami mieszanymi z bardzo mocnym maceratem z wrotyczu czy uczepu trójlistkowego, nawet glistnik (jaskółcze ziele) pomaga. Trzeba się trochę poświęcić żeby się zaleczyć.
Proponuję, żebyś opisał swoje leczenie dzień po dniu, godzina po godzinie, od czasu naszych porad, może wyłapiemy błędy w leczeniu.
Ja natomiast bardzo fajnie zaleczyłam wrotyczem swoje zmiany w ciągu tygodnia, niektóre całkowicie poznikały. Oto fotka na dowód:
aa2014-22-07 028.JPG
aa2014-22-07 028.JPG (67.63KiB)Przejrzano 1353 razy
Tu możesz znaleźć adres gdzie możesz sobie kupić mitenki, które możesz zawsze nosić bez wzbudzania sensacji xd cool
http://mojaluszczyca.pl/viewtopic.php?f=16&t=433#p1279
 Basieńka44
Nie za bardzo widzi mi się wychodzenie z domu w rękawiczkach;)
Niestety jak chcesz skutecznie i szybciej zaleczyć jest to konieczne są też takie rękawiczki jak np.na rower lepsze to jak długi rękaw chodzi głównie o to żeby chory naskórek nie miał styczności z otoczeniem
Maść z wit A rozpuszcza łuskę i słabiej nawilża przy tak przesuszonej skórze musi iść mocniejszy nawilżacz a ani się obejrzysz jak dłonie ulegną poprawie
Ja córce taki stan dłoni zaleczyłam w tydzień samymi okładami z siemienia lnianego czy moczeniem w płatkach i intensywne nawilżanie a do pracy iść musiała pracuje przy kasie więc dłonie ważne.
Tak jak pisze antonia po wymoczeniu osusz tylko ręcznikiem nie wycierając i nawilżaj nie myj dłoni czystą wodą już.
Jaskółcze ziele najlepsze świeżo zerwane sok z łodygi.
Awatar użytkownika
 antonia
Modne, fajne, wygodne i doskonale ochronią chorą skórę :D
kuc-irchowe-rekawiczki-samochodowe-rowerowe-kuc.jpg
kuc-irchowe-rekawiczki-samochodowe-rowerowe-kuc.jpg (10.22KiB)Przejrzano 1346 razy
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
O właśnie o takie rękawiczki mi chodziło!, tylko nie wiedziałem jak się nazywają(może dla tego że damskie :P ) dziękuję bardzo za linki:).
Wieczorkiem rozpiszę jak staram się dbać o dłonie , a propos mycia niestety nieraz trzeba je umyć np dzisiaj trochę je ubrudziłem chociaż starałem się uważać no nie dało się:(.
A te jaskółcze ziele to tym sokiem się smaruje kurzajki pamiętam kiedyś za dziecka jak kuzyn to zrywał i się tym smarował?
Jeszcze raz dziękuje za link do rękawiczek):
Awatar użytkownika
 antonia
Rękawiczki bez palców nazywają się mitenki :) Są damskie i męskie, na różne okazje i w różnych kolorach, sportowe i wyjściowe, nawet ślubne xd Można je kupić w sklepach tekstylnych i internetowych, wystarczy wypisać hasło w googlach.
http://www.kangoo.pl/szukaj/R%C4%99kawi ... erforowane
A co do brudnych rąk, to nie ma potrzeby mycia wodą i mydłem. Nawet najgorszy brud najlepiej się zmywa olejem, potem wytrzeć papierem kuchennym i przetrzeć naparem z ziół, który zawsze powinien być w zapasie w lodówce. 0,5 litrowa butelka naparu wystarcza na 2 dni, do zrobienia nowego :D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10