Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
Ludzie chorujący na łuszczycę mają bardzo często podwyższony poziom kwasu moczowego, czyli hiperurykemię. Bardzo często ludzie w wieku powyżej 40-50 lat, szczególnie mężczyźni też mają podniesiony ten wskaźnik.
 Basieńka44
zdezorientowany pisze:Ludzie chorujący na łuszczycę mają bardzo często podwyższony poziom kwasu moczowego, czyli hiperurykemię. Bardzo często ludzie w wieku powyżej 40-50 lat, szczególnie mężczyźni też mają podniesiony ten wskaźnik.
Więc jak dla mnie należało by się najpierw zająć tym problemem
zanim weżmie się leki bardzo obciążające organizm :D :D
Biorę milurit, z resztą norma wynosi powiedzmy 420 dla mężczyzn, a ja jak nie brałem miluritu miałem ok. 450-470.
Największym problemem jest dla mnie to, że chodzę jak bym był zrobiony z betonu przez te pięty. Schodzę po schodach na 1 nodze, tragedia jednym słowem.
 Basieńka44
Nie chce się tutaj wymądrzać
ja uważam że żeby pokonać wroga trzeba go wpierw poznać :D :D
Czynniki sprzyjające pojawieniu się dny moczanowej

Dna moczanowa wiąże się głównie ze zbyt dużym stężeniem kwasu moczowego w organizmie. Wynika to z jego nadprodukcji lub z problemów z jego wydalaniem z organizmu. Czynnikami ryzyka są: nadwaga, nadciśnienie oraz wysokie stężenie cholesterolu. Istnieje prawdopodobieństwo, iż schorzenie to ma związek z niektórymi chorobami nerek oraz z przyjmowaniem leków redukujących wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Leki moczopędne, immunosupresyjne a także małe dawki aspiryny mogą mieć związek z powstaniem choroby. Wzrost ilości kwasu moczowego w organizmie powodowany jest również przez picie alkoholu. Alkohol zawiera puryny, co powoduje wzmożoną produkcję kwasu moczowego, a także ogranicza zdolność jego wydalania przez nerki i prowadzi do odwodnienia organizmu.
Nie ma jednej przyczyny dny moczanowej. Na powstanie choroby składa się szereg czynników, które mogą spowodować jej ujawnienie. Dbając o odpowiednią dietę, wagę a przy tym o stężenie cholesterolu i nadciśnienie można ograniczyć przykre objawy tej choroby.
http://www.dobra-rada.pl/dna-moczanowa- ... yczyny_186
DNA RZEKOMA
Dna rzekoma jest chorobą podobną do dny moczanowej, ponieważ również przebiega z napadowymi ostrymi zapaleniami stawów, które odmiennie niż w dnie moczanowej, wywołane są kryształami pirofosforanu wapnia. Wystąpienie dny rzekomej poprzedza odkładanie się kryształów pirofosforanu wapnia w chrząstce stawowej, co prowadzi do jej zwapnienia czyli tzw. chondrokalcynozy. Chondrokalcynoza może być pierwotna (o nieznanej przyczynie) lub wtórna jak następstwo chorób metabolicznych: nadczynności przytarczyc, hemochromatozy, obniżonego poziomu magnezu, obniżonego poziomu fosforu i prawdopodobnie niedoczynności tarczycy.
http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul. ... tykulu=336
 Basieńka44
Udział w zwalczaniu podagry, mają przede wszystkim zioła i rośliny o działaniu moczopędnym oraz stosowane w przypadku wadliwego metabolizmu. Przykładowe z nich to: ziele skrzypu, liść jałowca, liść brzozy, ziele dziurawca, ziele konwalii. Zioła te, można otrzymać osobno lub jako specjalne mieszanki ziołowe. To drugie rozwiązanie, przyspiesza i wzmacnia działanie odpowiednio dobranych składników. W przypadku podagry możemy zastosować takie preparaty jak: Reumosan oraz Urosan. W skład obu tych preparatów, wchodzą między innymi: liść brzozy i ziele skrzypu.
http://podagra.info.pl/ziololecznictwo-a-podagra
http://podagra.info.pl/
Niestety Pani mnie chyba nie rozumie. JA NIE MAM DNY MOCZANOWEJ, mam po prostu hiperurykemię, no pewnie teraz tego podwyższonego kwasu moczowego nie mam bo biorę milurit. Mój ojciec, który nie ma łuszczycy ma również ten wskaźnik podwyższony.
 Basieńka44
Ja tak to rozumiem
dla mnie to wszystko ma ze sobą związek
tak samo bolą stawy przy ataku dny jak i w innych schorzeniach a skoro masz podwyższony ten wskaźnik należało by się temu przyjrzeć tylko tyle :D :D
Mój lekarz się przygląda. Tylko inne są objawy dla nawet dny i dla ŁZS. Największym problemem dla mnie jest teraz poruszanie się. Nie mogę wstać szybko z miejsca, bolą mnie pięty.
Chorujesz na ŁZS?
 Basieńka44
Ok
ty przecież wiesz lepiej jak ja na co chorujesz dałam linki do porównania :) :) tylko
Ja się tylko pytałem, czy chorujesz na ŁZS, bo widzę, że jesteś troszkę starsza ode mnie i chciałbym wiedzieć jak Ty odczuwasz tą chorobę. To może być dla mnie bardzo pomocne. Lekarz podejrzewa ŁZS po nadżerkach i zwężeniach stawów krzyżowo-biodrowych i zapaleniu stawów krzyżowo-biodrowych co wyszło z RM. Mam jeszcze torbieliki w paliczkach dłoni. Rentgen stóp nic nie wykazał, ale kiedyś gdy robiłem USG stóp i kolana wykazywało stany zapalne.
Biorę milurit, mięsa jem mało.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7