Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Awatar użytkownika
 Motylek
Witam serdecznie mam takie pytanie, może mi Ktoś poradzi...jak wcześniej wspominałam lekarz przepisał mi Protopic 0,1
stosowanie zalecone to 2 dni 2x2...pózniej miałam 5 dni 1x1...następnie 2 x w tygodniu.....jestem własnie na tym ostatnim etapie i hmmmm coś mi tu nie tak.... nie wydaje mi się to wystarczające czuję że to za mało :(kolanka są zaczerwienione łokcie swędzą troszkę....jak wcześniej zdawało mi się, że maść działa cuda tak skrzydełka mi opadły :(Proszę o radę czy mogę nadal stosować tą maść np.1x1 czy mam słuchać lekarza...Pomocy ;(
Awatar użytkownika
 szater
przyznam szczerze ze nogdy nie stosowałam leczenia PROTOPICKIEM jako lekiem głównym i to na cale ciało-cena za 10g(czyli tubka wielkosci masci do oczu)kosmos.Czy to znaczy ze tylko stosujesz ten jeden lek?generalnie dostalam go raz jeden na tzw.spróbowanie (był w promocji za 40zł ;) ) na twarz gdzie pojawiły sie zmiany pojedyncze na powiekach.Nie mam wiec doswiadczenia osobistego ale jezeli widzialas poprawe a teraz cos sie cofnęlo to moze jednak nalezałoby skonsultowac z lekarzem,wspominasz ze lokcie swedza :surprised: z drugiej strony tak jak wspominalam znam sposoby stosowania Protopicku na twarz zmieszanego z kremem .Wydaje mi sie ze mozesz poeksperymentowac...zawsze to lokcie maja skóre grubsza niz skóra twarzy. :notguilty:
Awatar użytkownika
 Motylek
Witam Cie szater..:)Tak stosuję tylko Protopic lekarz przepisał mi tylko to nic po za tym :(Obiecywał ze już po kilku dniach powinno zejść wszystko....i wyglądało na to, że tak będzie ślicznie się goiły kolanka i łokcie( bo na szczęście tylko tu mam zmiany):)ale coś się dzieje niedobrego niby jak posmaruję na noc maścią wygląda to nawet ładnie natomiast jak wstaję rano już nie jest tak dobrze łokcie połuszczone grrrrr jest to irytujące zważywszy na to że tak jak wspomniałaś jest to droga maść i wierzyłam że zdziała cuda,wizyta u mojego lekarza też do tanich nie należy jedyne bagatela 100zł...:(Posłucham Ciebie i będę stosować codziennie, przez jakiś czas, zobaczymy co z tego wyjdzie i tak się zastanawiam że pewnie byłoby lepiej rano, bo po tej maści wszystko ładniej wygląda ;)
Awatar użytkownika
 henia
Motylku moje myśli:
Żeby doszło do naprawy trzeba czasu, żeby ta skóra dała radę się zregenerować.
Stosowanie protopicu wspomóż: natłuszczaniem, nawilżaniem, kąpielami ziołowymi czy tylko okładami, jak wanienienki brak ;) Pomóż tej Swojej skórze, poobserwuj, i nie podłamuj się. Daj sobie, i maści czas. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
 Motylek
Witaj Henia dziękuję za rady, a powiedz mi proszę czym najlepiej dodatkowo natłuszczać?Czy poprostu zwykłe balsamiki do ciała?Taki wstyd mam łuszczycę od 14 roku życia a mam w tej chwili 32 latka i nie wiem jak z tą chorobą postępować! :blush: Wiele lat miałam spokój niewielkie zmiany na które działa maść Clobedern...a teraz koszmarna sprawa...:(Wanienka jakby co jest.
Awatar użytkownika
 szater
Mozesz zastosowac Buska Maske Siarkowa-super na skorke,wszelkie nawilżacze i natłuszczacze to juz musisz do swojej skóry dopasowac.Ludkowie chwala Masc z witamina A,inni zel zywokostowy,ja uwielbiam kapiel w soli + dodatkowo pieeling solno-oliwkowy,dodaje tez olejku do kapieli,mozna tworzyc cuda wianki,wszystko co z nagietkiem tez sie sprawdza....testuj na sobie az znajdziesz to co najlepsze dla Twojej skóry xd
Awatar użytkownika
 Motylek
oooo tak pamiętam jak miałam 14-naście lat, przy pierwszym rzucie rodzice fundowali mi solanki w wannie;)te kremiki i maści nawilżające ma się rozumieć w aptece :P Dziękuję bardzo, jutro wyruszam po te nawilżacze :D Uhmmm nie ma jak solanki w ciepłych krajach yhhhmmmm ;)
Awatar użytkownika
 henia
Motylek pisze:Witaj Henia dziękuję za rady, a powiedz mi proszę czym najlepiej dodatkowo natłuszczać?Czy poprostu zwykłe balsamiki do ciała?Taki wstyd mam łuszczycę od 14 roku życia a mam w tej chwili 32 latka i nie wiem jak z tą chorobą postępować! :blush: Wiele lat miałam spokój niewielkie zmiany na które działa maść Clobedern...a teraz koszmarna sprawa...:(Wanienka jakby co jest.
Motylku, Ty myślisz, ze my tu takie mądre, i od urodzenia tak mamy xd Każdy z nas przeszedł tę drogę, którą Ty w tej chwili kroczysz.
I absolutnie nie masz prawa, pod tym względem czegokolwiek się wstydzić.

W swoich poszukiwaniach, to ja w stronę prostoty, i niewysokiej ceny krążę. Już tu kilkakrotnie wklejana i omawiana maść balsam z nagietka http://farbus.pl/de/herbamedicus-balsam ... 250ml.html sprawdza się u mnie na tych moich łokciach genialnie. Zwykła oliwka dziecinna, po kąpieli na ciało, też robi swoje.

Tu masz linka na forumek http://www.biedronkowo.info/ gdzie już od dłuższego czasu, leci testowanie/praktykowanie dermokosmetyków dla łuszczyków- tych "nowej generacji". Przyjrzyj się, poczytaj, może coś sobie wybierzesz. Zawsze możesz tam zapytać, dopytać czy przedyskutować.

Tu też sporo rzeczy znajdziesz, tylko tak, jak już Cie prosiłam, daj sobie czas. Pozdrawiam gorąco :*
Awatar użytkownika
 Motylek
Dziękuję ślicznie :)oczywiście będę cierpliwa :D Dziękuję również za podesłane linki rzecz jasne zajrzałam tam ;)Serdecznie pozdrawiam ;)
 Ania1111
Hej
Mam pytanie odnosnie protopicu. Stosuje go caly czas codziennie na szyje i dlonie. Teraz zaczynam naswietlania. Ponoc protopicu nie mozna stosowac latem ze wzgledu na slonce.
Jesli nie mozna wystawiac skory po protopocu na slonce to co z naswietlaniem? Nie wolno tych obszarow naswietlac?