Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Awatar użytkownika
 marta_z-j
Paweł pisze:wizyty ze 2 razy w tygodniu po 5 minut na solarium też Ci pomogą.
dziś po raz pierwszy byłam na solarium - byłam 5 minut na Super Power (50 lamp- najmocniejsze co mieli) tylko się zastanawiam czy to ma znaczenie tzn ilość lamp... czy to najlepiej tam gdzie najwięcej czy może być i na słabe "łóżko" byle regularnie? dociekam bo nie lubię być opalona :/ a jak tak zacznę 2x w tygodniu na najmocniejsze chodzić to siłą rzeczy opalę się znacznie...
no i po jakim czasie u was widać efekty? (tzn po jakim czasie bez efektów należy zrezygnować)
Awatar użytkownika
 puma
ja chodzę raz w tygodniu, często nawet raz na 10 dni, na solarkę zwykłą, turbo mi nie służy bo zbyt łatwo się "przypalam". i mojej skórze to wystarcza :D
Awatar użytkownika
 Gosiaczek68
Na solarium raczej nie chodze, ale nawet gdy juz idę to zaopatruje sie w naktycie i zakrywam twarz i dekolt a eksponuje miejsca gdzie mam ł. Natomiast latem to raczej bez ograniczeń, ale zdroworozsądkowo. Ja zmiany mam głównie na nogach, dlatego reszta jest zawsze pod parasolem, w solarium podobnie no tylko parasola nie biorę ze sobą..... xd
Jednak tutaj potrzebna regularność jeden raz w tyg powinno wystarczyc. :D
Awatar użytkownika
 marta_z-j
chyba i ja nie mogę na te turbo... byłam tylko 5 minut a jestem strasznie czerwona, buzia mnie pali a wokół zmian łuszczycowych zrobiły się czerwone otoczki :/ może ma do rzeczy, że rano posmarowałam zmiany kremem Alantan dermoline z witaminą A?
Awatar użytkownika
 Gosiaczek68
Skóra jednak musi być czysta, tzn nie może być tam maści :) A zmiany zobaczysz jutro czy zbledna, opaliłaś sie to pewniakiem piecze...ale 5 min to znowu nie tak dużo.. :)
Awatar użytkownika
 Paweł
Marto widocznie popaliłaś się trochę. Jak za mocno się spieczę to też mam naokoło zmian zaognione. Ale poczekaj kilka dni i obserwuj swoje zmiany. Mi po takim spieczeniu zmiany potem się spłaszczają jak przejdzie stan zapalny. No i oczywiście na solarium obowiązkowo bez żadnych maści - trzeba wszystko zmyć.
Awatar użytkownika
 puma
wszystko zależy od rodzaju karnacji. ja mam jasną więc dla mnie 5 min turbo to murowane zaczerwienienia. ale paweł ma rację- po takim "przypaleniu" zmiany u mnie szybciej się wygładzają. ale jakby co to nie polecam! ;)
Awatar użytkownika
 Suse83
Ja testowałam fototerapie z dodatkowymi tabsami przy PUVA nie bardzo jakoś to szło.
Zastanawiam się nad solarką ale opinie są różne.
Awatar użytkownika
 Suse83
Tak wiem, że to dwie różne rzeczy.
Oj tam odrobina opalenizny też by nie zaszkodziła.
Dzięki za link zaraz poczytam :)