Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 betka
Hej,
jakoś mi wczesniej umkęły Twoje posty, Set, a się teraz zainteresowałam. Co to za ustrojstwo to collodium? Znaczy wiem, że jakiś klej :P , ale jak to działa z cygnoliną? Mówisz, że łatwiej się nakłada? Bo ja zawsze z cygusią mam problem, że jak posmaruję mikromilimetr za plamą, to powstaje poparzenie, a na nim ł. Ale jak mówisz, że jakoś łatwiej to kontrolować, to może bym spróbowała... Bo znów mnie dopadła - po zapaleniu tchawicy i leczeniu antybiotykami... :( :( Opisz coś bardziej dokładniej :D
 Set
Ehe:crazy:juz piszę
Stosowałem to ze wzglegu na to,ze moja luszczyca jest w postaci malych kropek.A masc bylo ciezko na to nalozyc. Tak więc patyczek do uszu i jechalem na tym jakis tydzien.
W butelce to ma konsystencje plynu,ktory w-g zalecen farmaceutki trzeba wstrzasnac przed uzyciem. :crazy:
Po nałozeniu na skóre BARDZO szybko wysycha i tak tworzy się warstwa jak po nalozeniu lakieru do paznokci (nie,zebym mial z tym jakies doswiadczenia :crazy: ) wszystko super po tygodniu z purpurowych luszczacych się plam zostaly rozowe,ale tez luszczace.
Moja cierpliwosc się wyczerpala i lekarz dermatolog przepisal mi cygnoline rowniez w plynie(sklad podam pozniej) Biorac pod uwage to,ze z collodium chodzilem calymi dniami i nocami nie zmywajac tego,nowy plyn zaczalem nanosic dwa razy dziennie rowniez bez zmywania. Po drugim razie efekt jak przy dermowate,no dobra moze przesadzilem ale elocom to napewno :crazy: Plyn bardzo szybko sie wchlania i wogole jest rewelacyjny.A co najwazniejsze nie smierdzi jak collodium bo ten swa wonia przepelnial cale mieszkanie :crazy:

Gdybym mial podsumowac to collodium i cygnolina w parze dzialaja szybko,ale ze zmywaniem jest duzy problem.

Teraz sklad tego drugiego specyfiku

Cignolini 2,0
Ac salicyl. 1,0
Spir vini 30%
ad 100,0 :crazy:
Awatar użytkownika
 henia
Secik jak Ciebie stać, na... gonienie zajączka... to chyba z tą Twoją ł. nie jest aż tak źle xd Powodzenia z życzeniami- złap go, w sensie wytrwaj :*
 bimanol
sprostuję.

W przytoczonej recepcie Seta:

Rp.
Cignolini 2,5
Collodi elastici 250,0

stężenie cygnoliny wynosi ok. 0,99 % (ponieważ jest zapisane Collodi elastici 250,0 a nie ad 250,0) a nie 2,5% cygnoliny!

Wynika to z przeliczenia wagowego cygnoliny do ilości łącznej zapisanej rozpuszczalnika, czyli Collodium elasticum (wg Farmakopei Polskiej II Collodium elasticum to mieszanina 3 cz. Oleum Ricini z 97 cz. 4% Collodium).