Tu jest odpowiednie miejsce, aby porozmawiać na temat spożywanych produktów, diety w łuszczycy.
Poczytuje sobie te wasze posty i tak sobie mysle że moze rzeczywiscie zacząc pic teraz olej ......no własnie który? :D
Kiedys profesor Brzosko (nieżyjacy już wspaniały lekarz -specjalizacjia SM )nakazał i grzecznie piłam olej słonecznikowy-tragedia to była.Efektów niestety nie mielismy ani ja ani brat(on z SM).Gdybyscie poradzili jaki ten olej najlepiej pic-sprawa jest jeszcze jedna,bardzo istotna jestem obecnie na diecie i niestety musze ograniczyc ilosc tłuszczów,jak sie ma do tego picie oleju? :D
 konto usunięte
mirush pisze: Nie tak dawno wpadł mi w łapki taki właśnie ... olej rzepakowy - oczywiście mówię o oleju z nieoczyszczonego tłoczenia.
Od ponad tygodnia pije codziennie 1 łyżkę stołową oleju FitOl - mmmm ... pychotka (ma smak masła śmietankowego) - i już na (chyba) trzeci dzień zauważyłem poprawę na skórze.
Mnie znajomy reklamował (i dał spróbować) olej lniany. Rzecz w tym, że ten olej (nie wiem, jak rzepakowy), dość szybko się utlenia i robi się gorzkawy. Niewykluczone, że wówczas może nawet przyczyniać szkód...
No i szkoda, że na takim nie da się nic smażyć :(
mirush pisze:Na początku zaczęły mi dość szybko znikać zadziory na dłoniach a ostatki ognisk łuszczycowy - po dość konsekwentnym unikaniu (z pożywienia) tego, co mi szkodzi - zaczęły robić się niezwykle cieniutkie.
Udało Ci się zaobserwować, co Ci szkodzi? Możesz się podzielić?
Bo ja nie doszłam do tego... chyba najbardziej szkodzi mi... życie :angel:
szater pisze:Poczytuje sobie te wasze posty i tak sobie mysle że moze rzeczywiscie zacząc pic teraz olej ......no własnie który? :D
Hmmm, ja bym tę łyżkę wybranego oleju mieszała z sokiem z cytryny i zalewała np. sałatę,
albo zrobiłabym na niej jajeczko na parze... :)
Omega-3 i wszelakie oleje lepiej kupować w butelkach np tran czy olej z wiesiołka.
Te w kapsułkach wymagają większej obróbki a na dodatek są droższe.
Surowe oleje (dobrej jakości)świetnie nawilżają skórę od środka ,działają przeciwzapalnie ,dostarczają witamin i minerałów .Nie tuczą ,gdyż są szybko zamieniane na energię.
Oliwa jest najzdrowsza jednak:

Podobnie jak olej - tuczy. Jest jednak od niego zdrowsza dzięki dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Chroni układ krążenia i wspomaga przemianę materii. Dlatego jest składnikiem diet odchudzających, o ile nie przekraczamy zalecanej dawki tego cennego tłuszczu. Najczęściej jest to łyżeczka dziennie. :devillaugh:
Sajmon ja zamawiam przez telefon. Byłam kiedys na takim spotkaniu i dzięki temu mogę zamawiać telefonicznie. Jak będziesz chciał numer to Tobie wyśle. Pozdrawiam
Kupowałam go na spotkaniu p 35zł.