Menu użytkownika

Kupony

Kto przegląda forum

Forum przegląda 2 użytkowników :: 1 zidentyfikowany, 0 ukrytych i 1 gość (dane z ostatnich 5 minut)
Najwięcej użytkowników online (90) było 3 maja 2017, o 23:15

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość

Ograniczenia w sprzedaży ziół

Jeśli znalazłeś(aś) w Internecie ciekawy artykuł, stronkę, nowinkę czy jakąkolwiek informację związaną z łuszczycą, poinformuj innych forumowiczów o tym tutaj.

Re: Ograniczenia w sprzedaży ziół

Postprzez konto usunięte 30 lis 2010, o 16:29

szater napisał(a):Rośliny trujące często można rozpoznać po nieprzyjemnym zapachu lub ostrym, piekącym smaku. Zwierzęta na ogół rozpoznają rośliny trujące i omijają je – jednak nie zawsze.
Czyżby zwierzęta instynktownie stosowały czasem te trujące, które w niewielkich dawkach potrafią leczyć? (np. naparstnica)

szater napisał(a): Ilość trującej substancji w roślinie zależy też od wielu czynników, m. in. od pory roku (np. zimowit jesienny najbardziej trujący jest na wiosnę), od nasłonecznienia, gleby, wilgotności, itp.
Zdaje się, że rośliny bagienne często są trujące, prawda?

szater napisał(a):Różna jest też wrażliwość zwierząt na te same trucizny, np. cis pospolity jest znacznie bardziej trujący dla koni, niż dla innych zwierząt roślinożernych. Przebieg zatrucia zależy od ilości spożytej rośliny i sposobu spożycia. Także rośliny słabo trujące mogą spowodować ciężkie zatrucie, a nawet śmierć, gdy zostały spożyte w większych ilościach.
Nie wiem, czy uznasz to za zatrucie, ale po spożyciu mokrej różowej koniczyny (z rosą) krowy dostają ciężkiego wzdęcia, co przy budowie ich układu pokarmowego jest ponoć groźne dla życia.

szater napisał(a):Wiele roślin leczniczych jest równocześnie roślinami trującymi – wszystko zależy od dawki i od sposobu użycia. Nawet niektóre rośliny uprawne, uprawiane dla celów spożywczych są trujące (szczególnie rośliny przyprawowe), gdy zostaną wykorzystane w niewłaściwy sposób, lub w nadmiernych ilościach.
Dobrze, że sprzedają je w sklepach spożywczych, a nie w tych z dopalaczami. Choć, q,,,ę, niektóre ostatnio zniknęły... :james:

szater napisał(a):Przykłady roślin trujących, występujących na terenie Polski:

● buk pospolity (Fagus sylvatica) – orzechy, liście
Dalibóg, zgryzłam kiedyś kilka bukowych orzeszków w czasie jesiennego spaceru w lesie, nie miałam zatrucia.
Z Wikipedii:
Bukiew jest bogata w tłuszcz, który po wyciśnięciu służyć może do karmienia świń. Pozostała część owoców jest trująca ze względu na obecność faginy.


szater napisał(a):Owoce wywołujące przejściowe zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz ośrodkowego układu nerwowego. Rośliny z takimi owocami to:
● jałowiec pospolity.
Nie widzę ostrzeżeń w Wkipedii dla jałowca, którego suche owoce cenię sobie jako przyprawę do potraw bardziej, niż ziele angielskie.

Może te "przejściowe zaburzenia żołądkowo-jelitowe" wspierają oczyszczanie jelit?
konto usunięte
 

Reklama

Poprzednia strona


  • Reklama

Powrót do Znalezione w sieci

 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość