Strona 3 z 8

Re: Uzdrawiające pokarmy

: 10 lip 2012, o 22:08
autor: antonia
.
Olej z pestek dyni (Cucurbita Pepo)

ma ciemnozielono-brązowy kolor, charakteryzuje się orzechowym zapachem i smakiem. Zawiera kwas linolowy i olejowy (razem ok. 70-80%), 10-25% kwasu palmitynowego oraz witaminy A,C – w dużych ilościach, witaminy E,B1,B2,B6. Bogaty jest w beta-karoten, potas, selen, i cynk. Tłuszcze zawarte w tym oleju należą do pełnowartościowych olejów roślinnych, tak zwanych NNKT.
Zalecany jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, ale szczególnie dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej (wygładza zmarszczki). Używany jest w terapii przeciw rozstępom. Do masażu należy wymieszać go z innym olejem nośnikowym. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco.

Re: Uzdrawiające pokarmy

: 11 lip 2012, o 15:06
autor: antonia
Olej z ogórecznika lekarskiego (Borago Officinalis)

Działanie wewnętrzne:

- wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwzakrzepowe,
- obniża ciśnienie krwi, działa immunostymulująco
- obniża poziom cholesterolu poprzez wpływ na syntezę prostaglandyn PGE.

Olej z nasion ogórecznika stanowi źródło stosunkowo rzadko występującego w olejach roślinnych nienasyconego kwasu tłuszczowego - kwasu gamma-linolenowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Dzięki składnikom oleju z ogórecznika utrzymujemy właściwy poziom nawilżenia głębokich warstw skóry.

Re: Uzdrawiające pokarmy

: 11 lip 2012, o 15:42
autor: antonia
Skóra i włosy

Zdrowa i młoda skóra. Jakie minerały są istotne dla skóry?

Jako zasadniczy składnik enzymów cynk jest absolutnie nieodzowny w procesach powstawania nowej tkanki łącznej i kolagenu. To on scala i wiąże substancje białkowe w elastyczne, rozciągliwe i niemal nierozerwalne tworzywo. Siarka zapewnia skórze niezbędne nawilgocenie, miedź barwi skórę np. odcieniem złocistej opalenizny. W trakcie procesu barwienia miedź przekształca składniki białka, tyrozynę, w barwnik skóry. Skóra wymaga również osłony przed wolnymi rodnikami, a to należy do zadań selenu. Ważnym składnikiem kolagenu jest krzem.



Zdrowe i mocne włosy.

Jakie minerały są istotne dla włosów?

Włosy, podobnie jak skóra, mają duże zapotrzebowanie na cynk. Wypadają często w następstwie jego niedoboru. Tak jak skóra barwę zawdzięczają miedzi. A ponieważ komórki wytwarzające substancję rogową funkcjonują na podobnej zasadzie co komórki zewnętrznej warstwy skóry, musimy zadbać o dopływ siarki dającej włosom połysk i ochronę. Dla skóry, z której wyrastają włosy, selen jest bardzo ważnym mikroelementem.

Źródło najcenniejszych witamin i minerałów

http://magicsport.pl/news/zdrowie/%C2%B ... n,N96.html

Re: Uzdrawiające pokarmy

: 13 lip 2012, o 17:29
autor: antonia
.
Oleisty wyciąg ziołowy:

4 łyżki suszonych ziół (może być mieszanka różnych ziół), zalewamy szklanką oleju roślinnego (najlepiej zimnotłoczonego). Odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoju, w ciemnym miejscu na co najmniej trzy tygodnie. Następnie odcedzamy i filtrujemy. Oleiste wyciągi stosujemy do sporządzania kremów do twarzy, olejków do masażu i do kąpieli.
Uwaga! Zioła muszą być całkowicie zanurzone w oleju, w przeciwnym razie zioła niezakryte mogą zacząć pleśnieć - zepsują wówczas cały wyciąg.

Re: Uzdrawiające pokarmy

: 16 lip 2012, o 19:36
autor: antonia
.
.Warzywa dyniowate

dynia, cukinia, arbuz, melony, ogórki

często są niedoceniane na naszych stołach. Warzywa te bogate są w witaminy: A, C, B oraz sole mineralne: magnez, wapń, potas, żelazo. Dodatkowo są doskonałym źródłem błonnika bardzo dobrze tolerowanego przez układ trawienny, nawet ten najbardziej wrażliwy. Są bogate w składniki odżywcze, lekkostrawne, niskokaloryczne, lekko przeczyszczające. Mogą być składnikiem wielu potraw, zup, surówek, sałatek czy deserów. Pomarańczowa dynia jest cennym dodatkiem do ciast drożdżowych zamiast bogatych w cholesterol żółtek jaj.
Cenną ich zaletą jest niska zdolność wiązania azotanów z gleby, dzięki czemu w warzywach tych nie odkładają się metale ciężkie.
Mają działanie zasadotwórcze oraz odkwaszają organizm.
Wpływają korzystnie na zmniejszenie cholesterolu we krwi oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka płuc.

Miąższ dyni obfituje w wodę i błonnik. Nasiona dyni kryją w sobie ogromne bogactwo. W 45 proc. składają się z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych. Pestki dyni biorą bezpośredni udział w procesie przemiany wapniowej, pomagają w produkcji witaminy A. W nasionach dyni znajdujemy mnóstwo kwasów nukleinowych, które naprawiają komórki organizmu zapewniając ich zdrowszy wzrost. Spożywanie dyni wzmacnia system immunologiczny, działając odkwaszająco na organizm. Pobudza trawienie i odtruwa jelita.

Arbuz zwyczajny

posiada właściwości moczopędne przez co polepsza przemianę materii i odtruwanie organizmu. Zalecany dla osób z nadwagą i cierpiących na cukrzycę typu 2. Jest doskonałym lekiem na skórę, działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry, wyprysków i zajadów. Zawartość likopenu i glutationu sprawia, że arbuz ma właściwości antynowotworowe, a także chroniące przed zaćmą.

Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. To warzywo o niskiej wartości kalorycznej: 100g dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal

Ogórek

zawiera 96 proc. wody, jest niskokaloryczny dlatego jest świetnym środkiem dietetycznym. Ma właściwości lekko moczopędne co pozwala na usunięcie toksyn z ludzkiego organizmu. Powinny być spożywane przez osoby z chorobami dróg moczowych, cukrzycy oraz w przypadku opuchlizny wywołanej przez schorzenia układu krążenia. Znany jest jako lek na choroby nerek, środek odrobaczający. Przemysł kosmetyczny wykorzystuje ogórki jako składnik preparatów do pielęgnacji skóry: łagodzenia zmarszczek, nawilżania i rozjaśniania twarzy.

Melon

zalecany dla osób w rekonwalescencji po ciężkiej chorobie, niskokaloryczny- w 100g tylko 40 kcal, doskonale gasi pragnienie, a nektar ma właściwości moczopędne i przeczyszczające. Dodawany do sałatek owocowych, koktajli, lodów, kompotów i napojów.

Re: Uzdrawiające pokarmy

: 19 lip 2012, o 19:17
autor: antonia
BRZOSKWINIE, MORELE, NEKTARYNKI
- owoce pełne witamin beta-karoten, błonnik
Nie ma owoców, które zawartością witamin i składników mineralnych dorównują brzoskwiniom, nektarynkom i morelom. Dlatego powinniśmy je jeść nie tylko od święta, ale przez cały rok. W sezonie świeże, zimą suszone.
Jeśli lubimy brzoskwinie, mamy w czym wybierać, bo odmian tych owoców jest naprawdę sporo. Te z omszałą skórką dzielą się na właściwki i twardki, gładkie zaś to nektarynki i bryniony. Brzoskwinie mogą też różnić się barwą i zwartością miąższu. Miękkie i nieco włókniste są właściwki i nektarynki, a twardawe i lekko chrupiące - twardki i bryniony. Wszystkie mają podobne wartości odżywcze. Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika. Zawierają też sporo witamin z grupy B, witaminę PP i nieco C. Tej ostatniej najwięcej jest w nektarynkach, choć ze względu na garbniki w miąższu, jest dość nietrwała. Warto zatem jeść bardzo świeże owoce ze skórką. Przy okazji rozwiewamy mit o szkodliwości „zamszowej" skórki brzoskwiń. Okazuje się, że jest łatwo strawna, podobnie jak cały owoc, a przeczyszczająco może działać tylko jego niedojrzały miąższ. Jednak najcenniejszym bogactwem brzoskwiń są pierwiastki mineralne: wapń (40 mg), żelazo (5 mg), magnez (10 mg). Dlatego owoce te powinni jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegetarianie. Brzoskwinie działają moczopędnie i wspomagają trawienie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. To ważne dla chorych na reumatyzm i nerki. Nie zawierają tłuszczu i sodu, więc warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.
Morele lepsze od brzoskwiń
Jeszcze cenniejsze od brzoskwiń są ich mniejsze kuzynki. 100 g świeżych moreli ma tyle samo żelaza co brzoskwinie, mniej wapnia (15 mg), za to dużo fosforu (40 mg) i wprost niewiarygodnie dużo potasu (300 mg). Morele są aż czterokrotnie bogatszym niż brzoskwinie źródłem beta-karotenu (zawierają go aż 300 j.m.). Mają też trzy razy więcej witaminy B2 (160 mg). Taki układ pierwiastków mineralnych i witamin sprawia, że uczestniczą one w procesach krwiotwórczych, a zwłaszcza w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wzmacniają kości i regenerują organizm wycieńczony wysiłkiem czy chorobą. Warto jednak wiedzieć, że 100 g tych owoców dostarcza około 50 kcal, czyli o 10 więcej niż ta sama ilość brzoskwiń. To dlatego, że mają więcej cukru. Właśnie z tego powodu moreli, szczególnie suszonych, nie zaleca się cukrzykom
W Polsce bez problemu możemy kupować suszone morele,
naprawdę warto włączyć je do diety. Zawartość witaminy A wzrasta w 100 g suszu do 7430 j.m., wapnia do 86 mg, fosforu do 120 mg, a potasu aż do 1760 mg. Wystarczy zjeść kilka suszonych moreli na drugie śniadanie, a poprawi się stan naszych kości i wygląd skóry. Kobiety w okresie menopauzy, zagrożone osteoporozą powinny stale jeść suszone morele. Jest to ważne również dlatego, że zawarty w nich potas przyspieszy wydalanie nadmiaru wody z organizmu, zmniejszając tym samym obrzęki i odciążając układ krążenia. Zawarty w morelach beta-karoten działa antynowotworowo i wspomaga układ oddechowy, toteż zaleca się je szczególnie osobom palącym. Dzięki właściwościom zasadotwórczym suszone morele pomogą cierpiącym na zgagę.
Brzoskwinie i morele najlepsze świeże

Brzoskwinie i morele najlepiej jeść bardzo świeże. Źle bowiem znoszą transport i przechowywanie, tracąc większość swoich wartości odżywczych. Świeże owoce możemy przechować w lodówce przez tydzień.
Trzeba myć
Suszone śliwki, morele, a nawet rodzynki są konserwowane dwutlenkiem siarki. W ten sposób wydłuża się ich termin przydatności do spożycia. Dwutlenek siarki jest jednak silnym alergenem i może powodować u alergików ataki astmy. Dlatego pamiętajmy, by przed jedzeniem wszystkie suszone owoce dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Suszone śliwki, morele, a nawet rodzynki są konserwowane dwutlenkiem siarki. W ten sposób wydłuża się ich termin przydatności do spożycia. Dwutlenek siarki jest jednak silnym alergenem i może powodować u alergików ataki astmy. Dlatego pamiętajmy, by przed jedzeniem wszystkie suszone owoce dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Re: Uzdrawiające pokarmy

: 20 lip 2012, o 22:47
autor: antonia
Ananas - witaminy i minerały

Ananas jest owocem byliny, osiągającej wysokość do 100 cm. Znajdziemy w nim witaminy A, C, PP i z grupy B (w tym kwas foliowy). Sole mineralne reprezentuje wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, sód, miedź, cynk oraz mangan. Ananas obfituje również w błonnik, kwasy organiczne (głównie kwas cytrynowy) i bromelainę.

Bromelaina
Bromelaina jest mieszaniną enzymów, występującą w łodygach i owocach ananasa. Substancja ta rozkłada białka, ma działanie przeciwzapalne, przeciw-obrzękowe i przeciwbólowe, a także rozrzedza krew, zapobiegając powstawaniu zakrzepów. Bromelaina zalecana jest w przypadku:

oparzeń, opuchnięć, ukąszeń, siniaków, trudno gojących się ran (również pooperacyjnych)
dolegliwości żołądkowo-jelitowych (np. zaburzenia trawienia, biegunka)
zakrzepów i choroby wieńcowej
zapalenia zatok i alergii (bromelaina redukuje kaszel, katar, obrzęki nosa)
choroby zwyrodnieniowej stawów
Trwają badania nad skutecznością bromelainy w leczeniu astmy [1] oraz w profilaktyce przeciwnowotworowej, przede wszystkim w przypadku raka piersi, jajników, płuc i jelita grubego [2].

Odchudzanie z ananasem
Ananas zawiera błonnik, który wywołuje uczucie sytości, wspomaga pracę jelit, „wymiata” toksyczne produkty przemiany materii. Odchudzanie wspomaga również bromelaina, która ułatwia trawienie.

Owoc ten jest niskokaloryczny – około 30 kcal w 100 g. Zawiera niewiele tłuszczu, a dużo wody.

Należy jednak pamiętać, że w pozbyciu się nadwagi pomoże nam tylko świeży ananas – 100 g ananasa w syropie to ponad 80 kcal.

Ananas w kosmetyce
Ananas jest doceniany w kosmetyce ze względu na zawartość bromelainy i kwasów organicznych, które delikatnie złuszczają martwy naskórek, witaminy C, o działaniu rozjaśniającym i wzmacniającym naczynia krwionośne, oraz minerałów, które odżywiają skórę. Bromelaina ma dodatkowo działanie przeciwobrzękowe i przeciwzapalne. Kosmetyki z wyciągiem z ananasa odpowiednie są do każdego typu cery, lecz szczególnie zalecane są w przypadku cery naczynkowej, trądzikowej i z przebarwieniami.

Ostrożnie z ananasem
Ananasów należy unikać w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz przy nadkwaśności soku żołądkowego. Należy zachować ostrożność w przypadku stosowania antybiotyków, leków przeciwzakrzepowych, leków uspokajających i antydepresyjnych (zawierających między innymi kwas barbituranowy, diazepam, zolpidem) – bromelaina może hamować bądź wzmacniać ich działanie. Nadmiernego spożywania ananasów powinny unikać kobiety, u których występują obfite menstruacje – bromelaina zmniejsza krzepliwość krwi. Ostrożność powinny zachować również kobiety w ciąży – niedojrzałe owoce mogą mieć działanie poronne.

Re: Uzdrawiające pokarmy

: 21 lip 2012, o 20:04
autor: antonia
KOKOS
Drzewo życia
Kokos jest bardzo pożywny i bogaty w błonnik oraz różnego rodzaju witaminy i minerały. Klasyfikuje się do jedzenia “funkcjonalnego” ponieważ spożywanie tego odżywczego orzecha jest bardzo korzystne dla zdrowia. Szczególne zainteresowanie dotyczy oleju kokosowego, ponieważ posiada o wiele większe właściwości lecznicze niż jakikolwiek inny olej spożywczy. Wśród Azjatów i mieszkańców Pacyfiku jest w bardzo dużym stopniu stosowany w medycynie tradycyjnej. Mieszkańcy wysp Pacyfiku postrzegają olej kokosowy jako lekarstwo na wszystkie choroby. Palma kokosowa zwana jest “drzewem życia” gdyż dzięki swym bezcennym orzechom stanowi niesamowitą wartość zarówno w dziedzinie żywienia jak i w medycynie. Zaledwie niedawno naukowcy odkryli sekret zadziwiającego, leczniczego działania kokosu.
Kokos jest źródłem wielu witamin i dostarcza mnóstwo składników odżywczych w postaci orzecha, soku, mleka i oleju. Od pokoleń z powodzeniem spożywany jest na całym świecie. Na licznych wyspach kokos jest podstawowym komponentem diety dostarczającym większość składników, których potrzebuje nasz organizm.
Stosowanie kokosu w medycynie tradycyjnej
Na całym świecie kokos używany jest w leczeniu wielu różnych problemów zdrowotnych tj. wrzody, astma, łysienie, zapalenie oskrzeli, kontuzje, sińce, oparzenia, przeziębienia, zaparcia, kaszel, puchlina, czerwonka, ból ucha, gorączka, zapalenie dziąseł, rzeżączka, nieregularne lub bolesne miesiączki, żółtaczka, kamienie nerkowe, wszy, niedożywienie, mdłości, wysypka, świerzb, szkorbut, infekcje skóry, ból gardła, opuchlizna, kiła, ból zęba, gruźlica, guzy, dur brzuszny, owrzodzenia, rozstrój żołądka, osłabienie, zranienia…

Olej kokosowy - dlaczego król?
Wiadomo już, że dzięki błonnikowi i odżywczym składnikom orzech kokosowy dostarcza bardzo wielu korzyści dla zdrowia, lecz prawdziwym hitem, rewelacją, diamentem niezwykle wyróżniającym się na estradzie medycznej i zdrowego odżywiania jest właśnie on… - Olej kokosowy:)
Błędnie kiedyś myślano, że nie jest zdrowy ze względu na wysokonasyconą zawartość tłuszczu. Jednak, znany jest dziś z wyjątkowych właściwości zdrowotnych i dowiedziono, że tłuszcz oleju kokosowego jest unikalnym, jedynym, który całkowicie różni się od większości innych tłuszczów. Teraz odbiera długo opóźniające się uznanie za to, że stanowi zdrowe, odżywcze pożywienie.
Olej kokosowy jest opisywany jako “najzdrowszy olej na ziemi”
Stosowanie kokosu w medycynie współczesnej
We współczesnej medycynie stosowanie kokosu wykracza poza wyżej wymienione dolegliwości. Dowiedziono naukowo, że kokos w różnej postaci dostarcza wszechstronnych korzyści dla zdrowia. Badania na ten temat są publikowane w czasopismach medycznych, oto niektóre z nich:
Zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę typu C, SARS, AIDS i inne choroby
Zabija bakterie będące przyczyną wrzodów, zapalenia gardła, zapalenia dróg moczowych, ubytków oraz chorób dziąseł, zapalenia płuc, rzeżączki i innych chorób
Zabija grzyby i drożdżaki powodujące kandydozę, grzybicę, min. stóp, pleśniawkę, pieluszkowe zapalenie skóry niemowląt i inne infekcje
Usuwa lub zabija tasiemca, wszy, lamblię i inne pasożyty
Stanowi źródło pożywnej, szybkiej energii
Zwiększa energię i wytrzymałość oraz poprawia wydajność fizyczną i sportową
Poprawia trawienie oraz wchłanianie innych składników pokarmowych, tj. witaminy, minerały oraz aminokwasy
Polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
Przynosi ulgę trzustce i systemowi enzymów uwalniając je od efektów od stresu
Łagodzi symptomy związane z zapaleniem trzustki
Pomaga uśmierzyć symptomy i redukuje ryzyko związane z cukrzycą
Redukuje problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu i mukowiscydozą
Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu oraz wspomaga rozwój mocnych kości i zębów
Chroni przed osteoporozą
Zapobiega symptomom chorób pęcherzyka żółciowego oraz chorób Leśniowskiego-Crohna jelita grubego, zapalenia okrężnicy wrzodziejącej i owrzodzeń żołądka
Poprawia trawienie oraz prace jelit
Uśmierza ból oraz podrażnienie spowodowane hemoroidami
Redukuje zapalenia
Wspomaga leczenie i regenerację tkanek
Podtrzymuje i wspomaga funkcje systemu obronnego organizmu
Chroni ciało przed rakiem piersi, okrężnicy i in.
Poprawia poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca
Chroni przed miażdżycą tętnic
Pomaga zapobiec chorobom przyzębia i próchnicy zębów
Pełni funkcję ochronnego przeciwutleniacza
Chroni ciało przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które powodują przedwczesne starzenie i choroby zwyrodnieniowe
Nie usuwa rezerw przeciwutleniaczy w przeciwieństwie do innych olejów
Poprawia wykorzystanie funkcji podstawowych kwasów tłuszczowych i chroni je przed utlenieniem
Usuwa symptomy związane z chronicznym zmęczeniem
Uśmierza objawy łagodnego rozrostu stercza (powiększenia prostaty)
Łagodzi napad padaczkowy
Chroni przed chorobami nerek oraz pęcherza moczowego
Rozpuszcza kamienie nerkowe
Zapobiega chorobom wątroby
Ma mniej kalorii niż wszystkie inne tłuszcze
Wspomaga funkcje tarczycy
Wspomaga utratę nadmiaru wagi polepszając metabolizm
Jest używany przez organizm do produkcji energii, a nie do odkładania się w postaci tłuszczu jak w przypadku innych tłuszczów spożywczych
zapobiega otyłości i problemom nadwagi
Stosowany na zewnątrz chroni skórę przed infekcjami
Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry, egzemą
Wspomaga naturalną, chemiczną równowagę skóry
Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się

Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz plamkom na ciele
Sprzyja zdrowemu wyglądowi skóry i włosów
Dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego
Pomaga kontrolować łupież
Nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych podczas gotowania w normalnej temperaturze, w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych
Nie ma szkodliwych czy dyskomfortowych skutków ubocznych
Jest całkowicie nietoksyczny dla ludzi

Re: Uzdrawiające pokarmy

: 21 lip 2012, o 23:30
autor: antonia
Warzywa i owoce
url-imageq0ZVZD.jpg
url-imageq0ZVZD.jpg (13.95KiB)Przejrzano 3801 razy
dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska

Generalnie uważa się, że wszystkie warzywa i owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są one bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnika, czyli włókna pokarmowego. Warzywa i owoce działają wybitnie alkalizująco i są praktycznie głównym źródłem potasu, który jest niezbędny do pracy serca.

Wpływ owoców i warzyw na zdrowie można jednak oceniać pod różnym kątem:

wartości odżywczej
kaloryczności
zawartości cukrów prostych
zawartości witamin i składników mineralnych
strawności i zawartości błonnika pokarmowego
zawartości zanieczyszczeń itp.

http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=67297

Re: Uzdrawiające pokarmy

: 30 lip 2012, o 23:58
autor: henia