Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
Awatar użytkownika
 eska_floreska
Witam ;) Jestem nowa na forum, od dzisiaj. Szukałam go, ponieważ zachorowałam na łuszczycę. Właściwie to temat tej choroby nie był mi nigdy obcy, ale też nie specjalnie się nią interesowałam. Dopiero jak z biegiem czasu dotarło do mnie jak uciążliwą i wymygającą jest chorobą to postanowiłam się bardziej zaangażować w leczenie jej i uczenie z nią żyć.
Mam problem z dużymi zmianami na głowie. Jest mi je trudno podleczyć, a co dopiero wyleczyć. Mam długie włosy co jeszcze bardziej utrudnia pielęgnacje. Myślę żeby zgolić się na łyso, ale boję się, poniważ jestem młodą dziewczyną. Myślę co będzie jak to zrobie- co powiedzą ludzie ze szkoły, znajomi oraz jak będę wygladać no i oczywiście samego faktu że strace moje ukochane włosy. Cały czas wydaje mi się, że jestem gotowa poswiecic wyglad dla zdrowia ale nie wiem czy sobie poradze. Czy ktoś z was miał podobny dylemat, a może potrafi mi jakoś doradzić?
P.S: Przepraszam jak pisze troche nudno, głupio lub nie na temat ale nie mam doświadczenia w pisaniu na forach. Znalazłam je aby więcej się dowiedzieć o tej chorobie i poczytać jak inni sobie z nią radzą. Może dla kogoś z was w porównianiu z waszymi doświadczeniami to nie będzie, aż taki wielki problem, ale dla mnie na tym etapie życia i choroby jest jednak trochę problem.
Awatar użytkownika
 szater
Witaj esko_floresko na forum :* żadne pisanie nie jest ani głupie ani nudne,spokojnie jestes jak członek rodziny i tu mozesz wylac wszystkie swoje zale.Czytam ze znasz temat łuszczycy...wiec juz mamy jakies swiatełko w tunelu.Na forum znajdziesz duzo rozmaitych porad dotyczacych leczenia skóry głowy.Dużą wiedze i doswiadczenie w tym kierunku ma PUMA-mozesz napisac do niej na PW-czesto przebywa poza krajem,jest w trasie wiec trzeba troszke poczekac ale...warto.Bardzo duze doswiadczenie ma tez Paweł...ale to facet ;) dla niego krótkie włosy to ....norma.Mysle ze nie powinnas scinac włosów...moze ktoras z metod zapodanych tu na forum spowoduje poprawe.Ruszaj wiec do eksperymentowania i...powodzenia. :*

PS
W tak zwanym miedzy czasie rzuc okiem na te stronke

http://luszczyca.org.pl/p2/forum/index. ... entry33554

tytuł 5 jest o wszystkich problemach ze skóra głowy. :D
Awatar użytkownika
 puma
witaj eska-floreska :)
jak już szater wspomniała ja też zmagam się z łuszczycą na głowie. napisz może co stosowałaś i na jakim etapie leczenia jesteś. i nie ścinaj włosów! ja też mam długie i jakoś sobie radzę- wiadomo, że raz lepiej raz gorzej ale jakoś daję radę. powodzenia :)
 martitka00
Witaj eska-floreska (nie wiem czy dobrze zapamiętałam)jakieś 8 lat temu obcięłam włosy z nadzieją szybszego wyleczenia łuszczycy głowy ale niestety w moim przypadku to nie dało żadnego rezultatu.Co prawda nie wygoliłam na łyso ale na bardzo krótko. Łuszczyca jak była tak jest. Moje włosy były słabe, rzadkie nie układały się itp miałam nadzieję że kiedy je odetnę będą się regenerowały z pomocą różnych ulepszaczy. Niestety kolejny raz się rozczarowałam. Osobiście odradzam obcinanie włosów.
Pozdrawiam :cool:
 aneta
Witajcie.Jestem tu pierwszy raz.Łuszczyca skóry głowy dopadła mnie 6 lat temu gdy urodziłam synka.Dziesiątki dermatologów,dziesiatki masci,mazideł,papek.Do tego naświetlania,nieszczęsne sterydy,którym poddawałam się jak już nie miałam siły walczyć.NIC!!!!!!ZERO POPRAWY.Łuszczyca zaczęła wchodzić na czoło,kark w małżowiny uszne,na nos.załamka.Tydzień temu zaczęłam stosować przez zupełny przypadek Exorex LOTION i Exorex Cream.zamówiłam preparaty przez allegro koszt 250 zł.I stał się CUD!!!!Łuska znika,czerwone plamy bledną,nie sypie się z głowy biały śnieg.Jestem przeszczęśliwa,odżyłam.Nie popadam w euforię bo wiem że ta przypadłośc jest już do końca życia.Mam tylko ogromny żal do lekarzy specjalistów dermatologów,że nie powiedzieli mi o tym leku.Strciłam mnóstwo pieniędzy na prywatne wizyty nie mówiąć już o czasie i złudnych nadziejach na polepszenie stanu skóry.Czuję się oszukana a może miałam pecha.pozdrawiam wszystkie biedroneczki -nie poddawajcie się nigdy!!!!!!
Awatar użytkownika
 szater
Mysle ze nalezy spokojnie podejsc do sprawy i...poczekac na koncowy efekt :notguilty: Super ze widzisz poprawe ale ja bym sie tak nie ekscytowała,zobaczymy jak zadziała to u ciebie.Kłopoty ze skóra głowy ma bardzo wielu ludzi.Zastosowane formy leczenia pozwalały uzyskac remisje z całego ciała a jednak na głowie nie drgnęło.Jezeli faktycznie na ciebie działaja dziegcie to w polsce jest dostepny COCOIS-wiecej smoły % a i tanszy niż EXOREX a takze prodermina.Pamietaj ze musisz naprawde dobrze nawilzac i natłuszczac bo dziegcie wysuszaja na maxa skóre.Na twarz nie powinnas jednak stosowac EXOREXU :notguilty: jezeli masz tam zmiany to najlepszy jest PROTOPICK.Acha i jeszcze jedno jak moge doradzic...szkoda kasy na Krem z EXOREXU...mozna kupic duzo tanszy a równie dobry u nas...pisze z doswiadczenia.Czekam na twoja relacje za pare dni jestem ciekawa efektow.Powodzenia i pozdrawiam.... xd

PS
Te słowa pod adresem lekarzy uwazam za zbyt ostre,przecież zaden z nich nie chciał ci zaszkodzic...oni tak jak i my działaja po omacku bo kazdy z nas choruje inaczej i co innego działa na jego indywidualną i osobista łuszczyce :notguilty:
 aneta
Dziękuję za rady :) Narazie jest super i po prostu nie wierzę w to co obserwuję.Odezwę się napewno. :) :) pozdrawiam.A jeśli chodzi o specjalistów dermatologów to przepraszam nikogo nie chciałam urazić,wyraziłam swoje zdanie.Być może miałam pecha(sterydy przepisywane na okragło)nie swiadczą dobrze.
 Basieńka44
U mnie świetnie na głowę podziałał exorex w połączeniu z maścią ochronną z witA
Odnośnie specjalistów derm. mam takie samo zdanie jak aneta przepisywanie na okrągło sterydów i polecenie trzech naraz jak jeden nie działa to dla mnie obłęd biorąc pod uwagę skutki uboczne których to specjaliści powinni być bardziej świadomi jak my co niektórzy laicy w tej materii :D
Awatar użytkownika
 szater
jestem po prostu zdania ze nie nalezy ani obrazac ani ponizac drugiego człowieka.Na podstawie jednego czy dwóch przypadków oceniac wszystkich.Wiele zalezy od nas samych,w jaki sposob rozmawiamy z lekarzem,czego oczekujemy.Powtarzam po raz kolejny :

NA STUDIACH UCZA PODSTAWOWEGO LECZENIA ŁUSZCZYCY:

-STERYDOTERAPIA
DZIEGCIE
CYGNOLINA
-ANALOGI
-FARMAKOTERAPIA
-NASWIETLANIE

...NIC O NATURALNYCH METODACH -wiec prosze przestac oczekiwac cudów.Poza tym kazdy nawet najbardziej zagorzały przeciwnik lekarzy i tak do nich wraca,wiec szkoda szczepic jezyka.

Tyle tytułem wyjasnienia,trzymajmy sie tematu .

Aneta rzuc okiem na leczenie osób które naprawde tocza ostra walke z łuszczyca głowy:PUMA,SWIECKI,ZGON...moze cos z ich porad jeszcze ci sie przyda,bo musisz pamietac ze za drugim razem EXOREX moze juz tak nie podziałac i trzeba miec cos w zanadrzu xd
Awatar użytkownika
 puma
ja języka strzępić nie ma zamiaru więc powiem krótko- z ponad 25-letniego doświadczenia w leczeniu się mam lekarzy derm w poważaniu, i to głębokim :devillaugh:
a co do skóry głowy to obecnie dzięki pomocy naszego moderatora testuję cerkogel. poczytacie o nim pewnie już niedługo, na dziś mogę stwierdzić krótko- polecam :D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14