W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 paulinaz19922
Witam,jestem nowa na tym na forum i nie wielkie mam doświadczenie z łuszczycą,dlatego też proszę o radę. Najpierw może przedstawię sytuacje.
Na początku u mnie podejrzewano świerzba,potem uczulenie na konserwanty w końcu kolejny lekarz stwierdził łuszczycę. Najpierw miałam kilka krostek na udach pani doktor pow że to może być uczulenie na konserwanty. Po dwóch tyg troszkę zeszły ale pojawiły sie w innym miejscu nowe i plamki już nie krostki. Wtedy Pani doktor pow że to łuszczyca i zaczęłam stosować belosalic,który pani doktor mi przepisała. Niestety poprawy nie było wręcz przeciwnie wiecej małych plamek.Na nastepnej wizycie dostałam diprosalic,kolejnie belosalic niestety plamy pojawiły sie na całym ciele a stare zrobiły sie wieksze. Gdy już łuszczyca miałam na każdej praktycznie czesci ciała Pani doktor przepisała mi słabe stężenie cygnoliny nie pamietam jakie dokładnie ale w ciągu 2 tyg była poprawa zmiany były płaskie lecz w nie których miejscach były sine. Po wizycie u Pani doktor kazała odstawić cygnoline bo w nie których miejscach za długo stosowałam i podrażniłam skóre.Te zmiany kazała mi nawilżać balsamem i smarować maścią belosalic żeby wybielić. A potem czekać jak odbarwienia znikną. Tak też zrobiłam. Przez ok tydzień skóra była gładka w niektórych miejscach były białe plamki a w nie których sine. Po tygodniu znów mi wyszły zmiany łuszczycowe,ale parę tylko i w nowych miejscach, kilka na tych białych plamkach.
Pani doktor kazała te nowe cygnoliną smarować te płaskie maścią belosalic. Moje pytanie jest nastepujące czy blosalic to steryd i czy jeśli go będe stosowac teraz to zamiast pomóż czy nie pogorszy tego? Ponieważ czytałam gdzies na forum że po sterydach czasem spokój jest na chwile a potem wiekszy wysyp. A nie chce pogarszać tego ponieważ jeśli bede miała poprawę to bedę mogła zrobic testy u alergologa,którę mogę zrobić tylko wtedy jesli zalecze łuszczyce tak lekarz pow.
 Basieńka44
Jakbym swój początek leczenia czytała jak i podobieństwo zmian :notguilty:
Poczytaj forum jest wiele metod oprócz sterydów które można stosować w dodatku jak piszesz sterydy na twoją skórę działają odwrotnie
polecam kąpiele w soli zwykłej i oleju też może być zwykły
 Basieńka44
paulinaz19922 pisze:Dziękuje za odpowiedź:) a jaką proporcję użyć soli i oleju do kąpieli?
Ja daje pół torebki soli i ok 3 łyżek oleju na wannę u mnie to w zupełności wystarcza
do kąpieli nie dodaje już żadnych środków czystości tylko ewentualnie gąbka do zdjęcia łuski
myje w tym też głowę a potem zwykły szampon i czysta woda
 paulinaz19922
Ok, od jutra zaczynam stosować:) Przejrzę jeszcze inne posty na forum o innych metodach,po z kilku plamek po sterydach mam całe ciało wysypane;/ Dziękuje bardzo za odp:)
Awatar użytkownika
 szater
Kapiele to wspomaganie leczenia a nie leczenie,nie spodziewałabym sie cudów po samych kapielach ... :P
Łuszczyca to dziwna choroba i jak do takiej nalezy podchodzic,na kazdego co innego działa,nie u wszystkich sa takie same objawy i u jednych jest ewidentna poprawa-Remisja a u innych nie.Na wysyp składa sie wiele czynników,chociazby stan zapalny...jakikolwiek,stres czy zbytnio przechemizowana diete.Musisz sama sie obserwowac i pisac sobie co stosujesz,jaka jest reakcja organizmu,co powoduje wysyp a co go redukuje.Sterydoterapia to jedna z metod leczenia,prowadzona prawidłowo pomaga uzyskac remisje i zadawalajacy stan skóry.Jezeli jest stosowana prawidłowo i zgodnie z zaleceniami jest pomocna.NIE MA NA CHWILE OBECNA NICZEGO CO LECZY ŁUSZCZYCE,wszystkie metody i sposoby daja ulge na troche ,jak długa ta ulga to tez zalezy od indywidualnego organizmu.
Musisz koniecznie uzupełnic wiedze,naturalnie pogłebisz ja poprzez praktyczną "prace" na swoim ciele ale do tego potrzeba lat ,natomiast na chwile obecna musisz czytac,wyławiac sobie info i notowac.Zawsze proponuje takie zapisywanie...szczególnie chorym z nikłym stażem to naprawde pomocne.
Cygnolina to naprawde fajna metoda i daje dobre efekty,nie słyszałam aby zaleczyła wysyp w ciagu paru dni...nawet tych 2tyg,ona potrzebuje czasu.Cygnolina wypala bo takie jest jej działanie,otoczki sa różnego koloru od purpurowego do brązowego-to naturalne,nagłe przerwanie i niedoleczenie powoduje ponowny wysyp i....skóra przyzwyczaja sie do stosowanej masci ,wtedy reakcja jest słabsza.Poczytaj poradnik stosowania cygnoliny. Tyle poczatkowych wiesci,zycze miłej lektury gdybys miała pytania...chetnie odpowiem :)

PS
Sprawdz jak stosuje sie sterydy i jaka jest zasada zakonczenia leczenia....napewno nie odstawia sie ich z dnia na dzien.
 paulinaz19922
Wczęsniej do kapieli używałam soli z morza martwego,nakładałam 3 razy w tyg błoto z morza martwego a ciało po kapieli smarowałam olejkiem jojoba. Tak mi poleciła Pani w mydlarni niestety nie jest to wszystko tanie żeby non stop kupować. Więc spróbuje teraz Twojego przepisu na kąpielę :) Co do diety teraz staram się odżywiaćę zdrowo, mi napewno wysiew powoduje gluten. 2 miesiące prawie go unikam ale w ostatnim czasie przez tydzień go spozywałam bo nie dotycztałam etykiety (mój błąd) i parę nowych zmian sie pojawiło.Robiłam też test na nietolerancję pokarmową i m.in wyszło mi: gluten,mleko krowie, pszenica,owies,kukurydza,drożdże,migdały. Narazie unikam tych produktów i cukru i jest troszkę lepiej,nie sypie mnie tak bardzo i nie mam biegunek. Za niedługo miałam mieć testy na alergie,lekarz pow że jak odstawie maści wtedy można je wykonac. w tam tym roku miałam problem bo non stop powieki były opuchnietę i swędziały nie pomagały mi leki na alergie ani krople. A teraz właśnie ta łuszczyca. Dodam u mnie w rodzinie nikt nie chorował na łuszczyce ani z alergiami nie miała problemów.
Cygnoline na początku trzymałam przez całą noc tak mi lekarz zalecił wysmarowac się na noc rano zmyć. Robiłam tak 3 dni aż sie poparzyłam. Po tamtym leczeniu cygnoliną własnie w nie ktorych miejscach szybko były białe plamki,ale znów właśnie od nowa w niektórych miejscach się pojawiły. Teraz stosuje maksymalnie 2 godz dziennie. Tylko własnie z tymi sterydami miałam dylemat czy stosować czy nie. Teraz bedęje stopniowo odstawiać, bo znów jak nimi smarowałam zamiast schodzic to więcej wychodzi.

Dziękuje za szybkie odpowiedzi i miło że jest ktoś kto chcę pomóc:) Pozdrawiam.