W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 BIATA
No oczywiście Antonio że sobie poradzę :) jeżeli jest instrukcja to podołam a z Waszą pomocą to na pewno dam radę :D
A mam jeszcze takie jedno pytanie które mi się przypomniało o jajku zamęczę Was nie długo to będziecie mieli mnie dość :D
Jak ja się kąpie w oleju i soli to wychodzę z wanny i nie wycieram się recznikiem tylko wysycham ktoś mi tak tu radził na forum już nie pamiętam kto i czekam aż wyschnę ale dalej jest ten olej na skórze i normalnie cała tłusta jestem aż mi to czasem przeszkadza bo nawet bielizny nie mogę założyć bo jak zakładam to zaraz są całe tłuste( majtki) jak Wy to robicie??
Awatar użytkownika
 antonia
Ja nie leję oleju do wody, nalewam trochę mieszanki oleju na dłoń i masuję tym ciało w wannie jak mydłem, każdą część ciała po kolei. Spróbuj! Zamiast mydła - olej i opłukuj tą wodą, w której jesteś zanurzona. Jak wychodzisz z wanny to nadmiar wody z olejem trochę dłońmi rozmasuj i owiń się ręcznikiem. Nie trzyj ciała ręcznikiem, lepiej wklepać nadmiar wilgoci w ręcznik niż ścierać to co najlepsze.
Po takiej kąpieli skóra nie jest za tłusta, jest cudownie nawilżona i delikatna.
Pamiętaj, że oleje zmywają brud lepiej niż mydło i nie wysuszają ani nie niszczą skóry.
Jak zrobić mieszankę z olejów podałam Ci linka, zajrzyj jeszcze raz, masz tam bardzo dokładny opis. :)
 BIATA
Dobrze dziękuję za odpowiedz będę wklepywała w ręcznik bo jak się w ogóle nie wycieram to jestem cała tłusta za tłusta, a ja robię w ten sposób tzn dwa razy chyba tak robiłam przygotowałam sobie kąpiel sól plus olej leżałam tak 20 min a potem wlałam sobie na rękę oleju z butelki i myłam się nim masując ciało, i jak wychodziłam z wanny to w ogóle ręcznika nie używalam poczekałam aż wyschnę ale ten olej był dalej na skórze więc za tłusto nawet się czułam żeby piżamy ubrać teraz go będę wklepywać w ręcznik.
Kurcze znów mi wyszłO z 5 zmian łuszczycowych na tułowiu takie małe ale są masakra aby sie nie powiększały, juz mnie szlak trafia bo co jakiś cZAS COŚ MI WYCHODZI. Nie mam pojęcia co się dzieję :( niby dobrze że tak mało, no ale kurcze ciągle myślę od czego one mogą wychodzić, co ja takiego robię zle że co jakiś czas ciągle się pokazują nie dadzą o sobie zapomnieć.
Awatar użytkownika
 antonia
Czasami tak jest Beatko, że pomimo naszych największych starań łuszczyca ciągle wychodzi. Czasami nie mamy na to żadnego wpływu i nie da się tego procesu od razu powstrzymać. Jest on od nas niezależny, wystarczy mały stres, czy nawet zmiana pogody i już są nowe kropeczki. Ja, żeby to złagodzić kąpię się w chlorku magnezu i to w dużej mierze pomaga mi się wyciszyć. W ten sposób staram się zabezpieczyć przed wpływem stresu, a co za tym idzie przed nowymi kropkami. Narazie pomaga, chociaż nie wiem na jak długo. Organizm też przydałoby się oczyścić od podstaw, bo nazbierane toksyny muszą znaleźć ujście, a kto wie, czy to nie przyczynia się do nowych zmian?
Jak się myjesz mieszanką olejów, to już do wody go nie dodawaj, bo będzie za tłusto :) Jeśli masz i tak za tłusto, to daj do mieszanki trochę więcej olejku rycynowego, a resztę oleje rzadkie, takie jak z pestek winogron. Do mycia lej na dłoń niedużo, po parę kropli wystarczy. I zaraz zmywaj tą wodą, w której siedzisz.

OCM czyli: The Oil Cleansing Method jest to metoda oczyszczania skóry za pomocą olejów, na prostej zasadzie chemicznej: tłuszcz należy rozpuszczać tłuszczem.

Oleje, a w szczególności olej rycynowy [więcej o oleju rycynowym] są lepsze do mycia twarzy niż tradycyjne mleczka, żele, pianki, płyny. Te typowo drogeryjne specyfiki zawierają ogrom nieprzyjaznych naszej skórze substancji. Zmywają zarówno zabrudzenia, ale i bardzo dokładnie warstwę ochronną. Skóra po takim myciu musi tworzyć na nowo swoją naturalną barierę przed szkodliwymi czynnikami.
W przypadku OCM, dzięki jednemu ze składników: olejowi rycynowemu, który wykazuje powinowactwo do ludzkiego sebum skóra nie jest uszkodzona szkodliwymi substancjami, ale dodatkowo oprócz oczyszczenia czerpie inne korzyści. Metoda pozwala na oczyszczenie się porów skóry, polepszenie krążenia oraz regulację wytwarzania sebum. Daje możliwość odstawienia specyfików do zmywania makijażu, toników, płynów micelarnych na rzecz jednej butelki z mieszanką olejów i ściereczki.
OCM jest skierowane dla każdego typu cery, w różnym wieku, bez względu na płeć.
Mieszanina olejów i szmatka.... gorąca woda.

Mieszanina olejów: to olej rycynowy plus olej bazowy lub/i inne oleje.
Olej rycynowy pomimo, że wykazuje podobieństwo do naszego sebum (ma także wiele innych cudownych właściwości ;-) stosowany samodzielnie może za bardzo przesuszyć skórę - stąd potrzeba mieszania go z innym olejem. Najważniejsza zasada mieszania jest prosta – im skóra bardziej się przetłuszcza, tym więcej oleju rycynowego możemy zastosować.

Olejem bazowy jest wybrany przez nas olej, którym uzupełniamy mieszankę. Warto na początek wybrać oleje łatwo dostępne i tanie.

Doświadczenie pokazuje, że najlepiej zacząć od olejów które mamy w domu (a winogronowy z Biedronki, pomimo, że nie jest zimnotłoczony nadaje się do tej metody idealnie ;-), raczej pomijając oliwę z oliwek - jest ona dość ciężka i zapycha skórę. Na początek lepiej używać jednego, lub dwóch olejów uzupełniających mieszankę, z czasem można eksperymentować z nawet kilkoma rodzajami.

Najlepszym rozwiązaniem są oczywiście oleje zimnotłoczone i nierafinowane. Do oleju rycynowego dolewamy po prostu wybrane oleje, lekko wstrząsamy buteleczką i już ;-).

Proporcje olejów:

•skóra tłusta : 30% oleju rycynowego + 70% oleju bazowego
•skóra normalna: 20% oleju rycynowego + 80% oleju bazowego
•skóra sucha : 10% oleju rycynowego + 90% oleju bazowego

Szmatka do OCM:
Są trzy rzeczy, które można wykorzystać do robienia OCM: szmatka muślinowa, szmatka z mikrofibry lub ręczniczek frotte. Ostatnia opcja niekoniecznie jest super...

Nie wiem, czy już wszystko wyjaśniłam, jak nie, to pytaj. :D :D
Awatar użytkownika
 henia
BIATA pisze:[...] co ja takiego robię zle że co jakiś czas ciągle się pokazują nie dadzą o sobie zapomnieć.
Nic Kochanie nie robisz źle. Masz po prostu taką a nie inną ł.
Twoja systematyczność i ciekawość w sensie poznawanie sposobów walki z chorobą, daje przecież rezultaty.

Popatrz na swoje "fotki" sprzed roku; poczytaj swoje wpisy i doceń w sensie poklep siebie po ramionku :D jak daleko doszłaś już w tej Swojej walce. Ujarzmiłaś, szukałaś i znalazłaś broń. To wielki sukces ale też wielki dar od losu. Nie wszystkim z nas jest to dane.

Betako nie łam sobie głowy pytaniami, na które nawet największe autorytety medyczne, na dziś, nie znaja odpowiedzi w sensie co jest przyczyna tej naszej chyoroby. Patrz do przodu, dopieszczaj się a i ł., mam nadzieje, zupełnie Ci odpuści. Powodzenia i dobrego czasu Młody Wojowniku :*
Dobrze dziękuję za odpowiedz będę wklepywała w ręcznik bo jak się w ogóle nie wycieram to jestem cała tłusta za tłusta, a ja robię w ten sposób tzn dwa razy chyba tak robiłam przygotowałam sobie kąpiel sól plus olej leżałam tak 20 min a potem wlałam sobie na rękę oleju z butelki i myłam się nim masując ciało, i jak wychodziłam z wanny to w ogóle ręcznika nie używalam poczekałam aż wyschnę ale ten olej był dalej na skórze więc za tłusto nawet się czułam żeby piżamy ubrać teraz go będę wklepywać w ręcznik.
Po co dodatkowo nawilżasz skórę jeszcze olejem????
w kąpieli skóra pobiera tryle oleju ile jej potrzeba dodatkowo nie ma konieczności już smarować olejem stąd ta tłustość która nie wsiąka
 BIATA
długo nic nie pisałam i nie wchodziłam tu na forum nie cały tydzień no dla mnie to już długo :) z powodu problemu z internetem coś tam mi nie działal.
Ale Antoniu o co Ci chodzi jak bym miała organizm oczyścić od toksyn?? piję wodę z cytryna i biorę ten symilarol to co bym miała jeszcze robić>?? A co to jest chlorek magnezu??

Tak Heniu daje rezultaty moja systematyczność bo te stare wszystkie zeszły zeszło roczne :) ale dziś wstałam i znów nie mam humoru mam nowych malutkich zmian na boku jest ich około 7 teraz są malutkie ale zaczną się powiększać i nie będzie tak fajnie :( jakoś ostatnio podłamana jestem tą chorobą bo ciągle mi jakieś nowe wychodzą nigdy chyba nie będę cała czysta, i ciągle mam w głowie pytanie od czego są nowe i dlaczego :( I nie wiem co dalej robić???? bo kąpie się w oleju i soli co drugi dzień a tak po za tym nawilżam skórę maścią nagietkową, i korzystam ze słońca jeśli jest ładna pogoda, no i nie smaruję się żadnymi maściami jak myślicie zacząć leczyć czymś konktretnym te zmiany?? (prodermina?? poch. wit D3?? ale nie wiem czy przy tym można się opalać czy tam może spraktykować ten ziołowy preparat od Pana feliksa na ciało?? jak myślicie?? czy jeszcze trochę poczekać i dalej się kapać i opalać nic więcej?? mo,że dam skórze odpocząć i sama też trochę odpocznę od tego smarowania i nie będę cudować zobaczymy co czas pokaże i narazię dalej będą kąpiele bez konkretnego leczenia.

Dobrze Basieńko nie będę dodatkowo robiła tym olejem dzięki za podpowiedz.
Awatar użytkownika
 antonia
Beatko, gdybyś czytała to co jest podane w linkach, które do Ciebie wysłałam, to byś wiedziała :) :)
Mówisz, że nie masz czasu, a to wszystko nawet nie zajmie Ci 5 minut.

chlorek-magnezu-platki-2_710_m.jpg
chlorek-magnezu-platki-2_710_m.jpg (12.5KiB)Przejrzano 1047 razy
Magnez jest minerałem niezbędnym w naszym organizmie i bardzo ważnym do jego prawidłowego funkcjonowania.
Kiedy ilość magnezu w organizmie spada, wówczas aby nadrobić jego braki ciało uwalnia z kości i zębów wapń. Podwyższony poziom wapnia we krwi sprawia, że większa jego ilość odkłada się w narządach miąższowych - nerkach, jajnikach i szyszynce również.

..aby utrzymać wapń w kościach i zębach, a nie w stawach i tkankach miękkich, potrzeba stałych dostaw magnezu.

Magnez jest zdolny do odwrócenia związanego z wiekiem zwyrodnieniowego zwapnienia struktur naszego organizmu i w ten sposób może przyczynić się do jego odmłodzenia.

Magnez odgrywa także bardzo ważną rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Jon magnezu jest atomem, któremu brakuje dwóch elektronów, co prowadzi do szukania innych atomów w celu ich przyłączenia. Kiedy toksyczne metale ciężkie takie jak ołów, kadm, aluminium pojawią się w organizmie, magnez wchodzi z nimi w reakcje, powodując obniżenie ich toksyczności i wydalenie wraz z moczem. Ponadto glutation - ważny antyoksydant nie może być syntetyzowany bez udziału magnezu.

Najlepiej przyswajamy magnez w postaci chlorku magnezu, ale nawet w tej formie bywa, że tylko w 50% procentach wchłania się z naszego przewodu pokarmowego, do tego jest niemiłosiernie gorzki. Mogą upłynąć aż trzy miesiące albo i więcej, zanim doustne uzupełnianie magnezu przywróci właściwy poziom magnezu wewnątrzkomórkowego.

Najlepiej stosować chlorek magnezu do kąpieli! Powierzchnia absorpcji przez skórę jest ogromna, o wiele większa niż w przewodzie pokarmowym. Kto ma kłopoty z uwierzeniem, czy to aby skuteczne, niech pójdzie do sauny i poleje wódki na rozgrzane kamienie.

http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/ ... zynke.html

Główne zalety:

• Idealne dla dzieci i osób z wrażliwą skórą

• Najefektywniejsza metoda dla szybkiego ukojenia nerwów i uczucia całkowitego relaksu
• Doskonałe do kąpieli gdy bolą nas mięśnie i stawy
• Nie obciążają układu pokarmowego
• Wysoce terapeutyczne w przypadku łuszczycy, egzemy, trądziku i innych chorobach skóry
• Posiadają szerokie właściwości lecznicze i kosmetyczne
• Dostępne w różnych opakowaniach (750g, 2kg, 4kg)

Ja kupuję w sklepie ogrodniczym w workach 25kg.

Jak przygotować kąpiel?

Na standardową kąpiel w wannie należy przeznaczyć od 0,5 do 1kg soli. Temperatura kąpieli powinna być nieco wyższa niż temperatura ciała. Kąpiel powinna trwać nie krócej niż 20 minut. W przypadku kąpieli stóp należy wsypać szklankę płatków na ok. 8 litrów wody i moczyć stopy przez min. 20 minut. Mrowienie na skórze podczas kąpieli jest rzeczą normalną i oznacza prawidłowe oddziaływanie terapii na skórę. Zaleca się zażywanie kąpieli dwa razy w tygodniu lub częściej w zależności od indywidualnych potrzeb np po wysiłku fizycznym lub sportowym. Produkt jest w 100% naturalny i nie uczula.
Awatar użytkownika
 antonia
Pod postami są ważne linki - odnośniki do postów. Trzeba na nie kliknąć i też przeglądać, bo przeważnie tam są ważne informacje, w postach tego czasami nie sposób napisać. :D :D
  • 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 103