W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 caelum
Witam wszystkich Czytelników forum!
Od dwóch miesięcy borykam się z nieprzyjemną przypadłością, mianowicie - bolesnym złuszczaniem się skóry na piętach. Początkowo oczywiście sądzono, że to grzybica. Zaczęło się od pęknięcia skóry na boku pięty, prawej. Teraz zmiany są już na obu stopach i nigdzie indziej, jedynie pięty. Byłam leczona antybiotykami, niezliczoną ilością maści, zyrteciem. I nic, zupełnie nic. Od początku jestem pod opieką lekarza dermatologa, który dopiero po mojej sugestii, zdecydował się na biopsję skóry - jutro na nią idę, a wynik dopiero za 3 tygodnie. Po kolejnym już obejrzeniu moich stóp stwierdził, że to raczej wyprysk kontaktowy - i włączył mi do leczenia, oprócz zyrtecu również telfast 180 i maść belosalic. Załączam zdjęcie nieeleganckich stóp - może ktoś boryka się z podobnym problemem?
Serdecznie pozdrawiam i życzę wytrwałości!
Załączniki
20130303553.jpg
20130303553.jpg (76.32KiB)Przejrzano 2989 razy
20130303555.jpg
20130303555.jpg (114.85KiB)Przejrzano 2989 razy
Jak dla mnie jest to łuszczyca w tym miejscu trudno się ją leczy
ale można sobie pomóc zupełnie naturalnymi metodami :)
Przeszukuję internet, żeby znaleźć kogoś z podobnym problemem - nie znalazłam jeszcze osoby, u której ł. zaczęłaby się właśnie tu.
Wcześniej miałam wyprysk kontaktowy na dłoniach, bardzo lekki, ale miałam. Ze 3 miesiące temu - pokrzywka. A teraz to. Sama już nie wiem czego używać, żeby móc chodzić - ta skóra jest cieniutka i przy stawianiu kroków boli jak nie wiem.
A czy macie jakieś doświadczenia z biopsją? Mają wyciąć mi kawałki skóry, żeby postawić konkretną diagnozę i nie leczyć na ślepo.
Dziękuję za odpowiedź!
Zanim dostaniesz konkretną diagnozę
nie zaszkodzi moczenie w płatkach czy siemieniu lnianym
a do nawilżania natłuszczania polecam
epikrem bądż balsam nagietkowy
http://www.zielarnia24.pl/275,herbamedi ... 250ml.html
tak wyprysk jak i łuszczyca lubią chodzić w parze przynajmniej u mnie :) :)
a leczy się je podobnie
Siemię lniane stosuję do włosów - jak widać ma jeszcze inne przyjemne zastosowania :)
Dziękuję bardzo, sama już nie wiem, co robić. Do nawilżania mam maść apteczną, robioną, z kwasem bornym, o ile mnie pamięć nie myli. Czy ta łuszczyca krostkowa może objawiać się też na innych częściach ciała niż dłonie i stopy? Jestem zielona w tym temacie, a teraz każda mała krostka na ciele zaczyna wyglądać podejrzanie..
Wyprysk kontaktowy to najczęstsza odmiana wyprysku. Powstaje w wyniku kontaktu pacjenta z alergenem, z którym zetknął się on już poprzednio. Wyprysk kontaktowy może mieć ostry i przewlekły przebieg. W odmianie ostrej przeważają wykwity grudkowe i pęcherzykowe z ostro wyrażonym stanem zapalnym i wysiękiem. Wykwity są zwykle niewyraźnie odgraniczone od otoczenia i silnie swędzące. W zmianach przewlekłych przeważają objawy lichenizacji, to znaczy, że naskórek jest zgrubiały, pobruzdowany, często stwierdza się jego złuszczanie i popękania. Zmiany przewlekłe mogą utrzymywać się przez wiele lat z okresami remisji lub częściowej poprawy i zaostrzeń.
Wyprysk kontaktowy na stopach najczęściej wywołują sztuczne włókna i farby (skarpety, rajstopy, pończochy), składniki gumy, garbniki skóry naturalnej, a także niektóre środki przeciwgrzybicze i zapobiegające nadmiernej potliwości, zwłaszcza te, które zawierają formalinę.
Jest bardzo prawdopodobne, że masz wyprysk kontaktowy, czyli potocznie egzemę, tym bardziej, że piszesz, że już raz to miałaś na dłoniach. Niestety, wymaga to leczenia sterydami, potem gdy już jest zaleczone kontynuacja w ziołach. Obowiązkowa zmiana obuwia i skarpet na bawełniane. Najlepsze jest obuwie niefarbowane i nie gumowe. Skarpety z niefarbowanej bawełny. Nie należy używać zwykłych proszków do prania. Jest taka maść o nazwie Egsem SalBe, którą można kupić w Niemczech, jest bardzo dobra w tego typu schorzeniach. To są jedynie moje przypuszczenia, nie musisz się nimi sugerować, najlepiej zaczekać na zdiagnozowanie przez lekarza dermatologa.
Pozdrawiam.
Łuszczyca krostkowa (psoriasis pustulosa) - charakteryzuje się występowaniem jałowych krostek wielkości 2-3 mm, zlokalizowanych na podłożu rumieniowym, najliczniej na obwodzie ognisk zapalnych. Często zlewają się one ze sobą, powodując w dalszym przebiegu spełzanie powierzchni zmian.

Postać łuszczycy krostkowej uogólnionej (von Zumbusch) jest najcięższą postacią choroby, OB jest zwykle podwyższone, we krwi stwierdza się leukocytozę, pacjent może gorączkować i niekiedy opisuje się zmiany na błonie śluzowej jamy ustnej w postaci "języka geograficznego".

Łuszczyca krostkowa ograniczona (dłoni i stóp) występuje na powierzchni dłoni i podeszw stóp. Ogniska rumieniowe, w których obrębie stwierdza się liczne krosty z jałową treścią ropną, wykazują tendencję do zlewania się i uporczywych nawrotów (np. związanych z infekcją).

Łuszczyca krostkowa na dłoniach i stopach różnicowana jest z grzybicą, wypryskiem potnicowym rąk i stóp.
Taką zmianę jak ty masz można jeszcze zaleczyć naturalnymi metodami ja miałam na całych stopach i dałam rade
gdzie nie dawały rady sterydy pomogło naturalne
moczenie i porządne nawilżanie
Tak z wysypami na dłoniach jak i stopach radze sobie moczeniami
na samą pietę można też robić okłady
tak z siemienia jak i szałwii jeśli tam jest ropa
czy innych ziół
moczenie w siemieniu nawilży skórę a płatki dają taki film ochronny i zmiękczają zrogowaciały naskórek dzięki czemu nie pęka
dobrze też działa tutaj Dernilan maść
Dziękuję za każdą odpowiedź!
Dermatolożka zabroniła moczenia stóp - powiedziała, że żadnych ziół, żadnych naparów, tylko nawilżanie - robioną maścią z wit. A i E. Trzeba będzie złamać jej zakaz, bo trzy miesiące leczenia, o pieniądzach nie wspomnę, poszły na marne.
Najbardziej uciążliwe jest swędzenie, ale widzę, że epikrem może je zniwelować. Stosowałam zinalfat - bardzo przyjemny krem, który pozwolił mi na normalne chodzenie, ale niestety drogi. Za drogi.